Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πέτσας: Θα ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις για περιορισμό δραστηριοτήτων και σε άλλες επιχειρήσεις

Πέτσας: Θα ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις για περιορισμό δραστηριοτήτων και σε άλλες επιχειρήσεις

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τη διακοπή της δραστηριότητας και σε άλλους επιχειρησιακούς κλάδους άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι το ζήτημα θα εξεταστεί στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Θα ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις για περιορισμό δραστηριοτήτων και σε άλλες επιχειρήσεις ή κλάδους. Κάθε φορά θα εξετάζουμε τα δεδομένα και θα λαμβάνουμε αποφάσεις», είπε ο κ. Πέτσας μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ενώ αναφερόμενος στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο εξήγησε ότι θα δει πού βρισκόμαστε «και να λάβει περαιτέρω μέτρα σε συγκεκριμένες περιοχές».

«Το ζήτημα είναι να δούμε πού βρισκόμαστε με τα μέτρα που έχουμε πάρει, να δούμε τα οικονομικά μέτρα και τα αποτελέσματα στο Eurogroup, καθώς και τα μέτρα που έχουν ληφθεί όσο αφορά στους μεταναστευτικούς πληθυσμούς», δήλωσε ο κ. Πέτσας.

«Δεν εξετάζεται η αυστηροποίηση των μέτρων. Οι επιλογές που μας δίνονται να βγούμε είναι αυτές για να μην παραλύσει η οικονομική και κοινωνική ζωή, αλλά αν γίνουν θα είναι πολύ μικρές κινήσεις», διαβεβαίωσε όσο αφορά στους περιορισμούς κίνησης των πολιτών.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, είναι «ξεκάθαρο ότι από τις 18/3 δε γίνονται απολύσεις». Αναφορικά με το 13033 όπου οι πολίτες αποστέλλουν μήνυμα για τις μετακινήσεις τους τόνισε ότι αυτό είναι χωρίς χρέωση.

Τέλος, αναφερόμενος στο υγειονομικό υλικό είπε πως υπάρχει διεθνής ζήτησε και «όλοι διεκδικούν να πάρουν μερίδιο», σημειώνοντας πως «έχουμε κάνει και σημαντικές ενέργειες με ιδιώτες», ενώ όσο αφορά στην ενίσχυση του ΕΣΥ, έκανε γνωστό ότι, επιχειρούν ήδη 909 γιατροί και νοσηλευτές στις θέσεις τους, ενώ ο αριθμός των προσλήψεων από τις 2.000 που είχε αρχικά ανακοινωθεί, θα φτάσει στις 2.140. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενισχύσουμε το ΕΣΥ. Αν χρειαστεί θα πάμε και σε έκτακτα μέτρα», διαβεβαίωσε.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Κι άλλα μέτρα στο συρτάρι για την πανδημία
Πάντως και όσον αφορά στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, αρμόδια στελέχη σημειώνουν ότι για να κριθεί η αποτελεσματικότητα του συνόλου τους θα χρειαστεί χρόνος και οι επόμενες μέρες αποτελούν βαρόμετρο. Στο συρτάρι της κυβέρνησης υπάρχουν και άλλα μέτρα και σχέδια για την αντιμετώπιση της φονικής πανδημίας, η ενεργοποίηση των οποίων, όπως τονίζεται, θα εξαρτηθεί από τις εισηγήσεις των αρμόδιων επιστημόνων και από την τήρηση εκ μέρους των πολιτών όσων έχουν ήδη ληφθεί.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα των πτήσεων από Γαλλία και Γερμανία, μετά τη διακοπή όλων των δρομολογίων από και προς τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία, που ακολούθησε χθες τη διακοπή σε Ιταλία και Ισπανία, η οποία είχε προηγηθεί. Το τι μέλλει γενέσθαι θα εξαρτηθεί από την πορεία εξάπλωσης του ιού σε αυτές τις χώρες, αν και ήδη έχουν γίνει σχετικές εισηγήσεις για πάγωμα και αυτών των πτήσεων.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Το επόμενο δεκαήμερο κρίνει τη συνέχεια της καραντίνας
Καθοριστικό είναι το επόμενο δεκαήμερο. Η καμπύλη εξάπλωσης του ιού θα κρίνει αν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί αποδίδουν ή αν χρειάζονται περισσότερες δράσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.

Σχέδια για λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών με προσωπικό ασφαλείας, κλείσιμο κι άλλων τομέων της οικονομίας που αυτή τη στιγμή υπολειτουργούν ή συνεχίζουν κανονικά τη δραστηριότητά τους, περαιτέρω περιορισμός των μετακινήσεων και αυστηρή καραντίνα συγκεκριμένων περιοχών, προφανώς υπάρχουν, όμως αυτή τη στιγμή κρίνεται ότι μπορούν να αποφευχθούν αν υπάρξει αυστηρή τήρηση των όσων έχουν ανακοινωθεί και «μείνουμε σπίτι, προστατεύοντας τον εαυτό μας και τις ευάλωτες στον κορωνοϊό κοινωνικές ομάδες», όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη.