Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Να αφήσουμε στην άκρη τον φόβο, τον τρόμο και το απαρτχάιντ

Να αφήσουμε στην άκρη τον φόβο, τον τρόμο και το απαρτχάιντ

Του Νίκου Καραμπάση από την Κυριακάτικη Kontranews

Mπορεί να αποτελούν άραγε μέρος της κυβερνητικής πολιτικής η τρομοκράτηση του κόσμου, ο φόβος «από τον αόρατο εχθρό», μέτρα που θυμίζουν απαρτχάϊντ και ρατσισμό; Μπορεί άραγε να είναι κυβερνητική πολιτική η κοροϊδία των ανθρώπων του μόχθου (κάθε λογής και είδους) με το συνεχές «άνοιγμα-κλείσιμο» των καταστημάτων και της αγοράς; Μπορεί επίσης να είναι κυβερνητική πολιτική το ψέμα ότι μόνο με τον εμβολιασμό, τα (πανάκριβα τεστ) και τις (περίεργες) μάσκες θα αντιμετωπιστεί το «τέρας» της Covid19(και των μεταλλάξεων της);

Η απάντηση σε όλα αυτά που γίνονται ως κυβερνητική πολιτική, θα έπρεπε να είναι ένα μεγάλο ΟΧΙ. Και ίσως ο λαός μας παραζαλισμένος και «με σιδερωμένα τα μυαλά του από τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές ερπύστριες» να τα δέχεται εκών-άκων (και όσοι αντιδρούν να τρώνε «και ένα χέρι ξύλο» ή να τους κόβεται ο μισθός και να… απολύονται στη συνέχεια –με νομοθετική ρύθμιση των πλουσιοπάροχα αμειβόμενων), αλλά σίγουρα γνωρίζει ότι «όλα έχουν και ένα όριο».

Δεν υπήρξε κάποια «εκστρατεία πειθούς και συζήτησης» αλλά συνεχή «διαγγέλματα, εντολές και απαγορεύσεις» και μάλιστα «χωρίς πολλά-πολλά». Δείχνοντας με το δάχτυλο τον… αόρατο εχθρό, μας κλειδαμπάρωσαν στο σπίτι, κατέβασαν τα ρολά στα μαγαζιά, άδειασαν τους δρόμους, απαγόρευσαν την κυκλοφορία. Και φαίνεται ορισμένοι συνήθισαν στο να επιβάλλουν τέτοια πρωτοφανή δικτατορικής υφής και νοοτροπίας «μέτρα». Πάντα έχοντας παραμάσχαλα ως απειλή «τον τρόμο και τον φόβο».

Πολλοί μην έχοντας κάποιο «αποκούμπι» το έριξαν στο ποτό, στα ναρκωτικά και στην κατάθλιψη. Άλλοι... παραζαλισμένοι από την ακατάσχετη συνωμοσιολογία, θεώρησαν καλό «να το ρίξουν» στην… «επαναστατική γυμναστική». Όμως το πράγμα, δεν προσφέρεται για γέλια, ούτε και για κλάματα. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και η χώρα μας βρίσκεται σε σταυροδρόμι, πολλαπλών κινδύνων αλλά και ευκαιριών. Δεν έχουμε μόνο δημογραφική συρρίκνωση – που βαίνει επιταχυνόμενη, αφού είναι παντελώς αδύνατο σε ένα ζευγάρι σήμερα να έχει δυο καλές δουλειές που να αμείβονται αξιοπρεπώς ώστε να μπορέσουν μακροπρόθεσμα να ανταπεξέλθουν στα έξοδα και την γέννηση παιδιών –αλλά γενικώς βιώνουμε μια πολλαπλή παρακμή.

Βέβαια «από την άλλη πλευρά» είναι και μια ευκαιρία να τα αφήσουμε όλα αυτά πίσω μας και να οικοδομήσουμε την «νέα Ελλάδα» που όλοι μας θέλουμε ή θα θέλαμε για εμάς και τα παιδιά μας. Και ευτυχώς είναι εφικτό αυτό –παρά τα γενικά… μαύρα χάλια μας– γιατί πολύ απλά τώρα είναι που «καλπάζει» η 4η Βιομηχανική Επανάσταση με την «τεχνητή νοημοσύνη» και γιατί τα επόμενα πέντε χρόνια θα «μοχλευθούν» περίπου 100 δισ. ευρώ στη χώρα μας σε «επενδυτικά project». Γιατί τώρα προ-ετοιμάζεται «η πράσινη ενεργειακή μετάβαση της χώρας», που θα της επιτρέψει να ξανασχεδιάσει όλο το οικιστικό και παραγωγικό της μοντέλο.

Με άλλα λόγια τώρα είναι η ευκαιρία «να τα γκρεμίσουμε όλα» και να τα ξαναχτίσουμε «από την αρχή» και μετά από μία δεκαετία, να μην θυμίζει τίποτε τα συντρίμμια στα οποία βρεθήκαμε και βρισκόμαστε (ακόμη).

Η χώρα μας δεν είναι ούτε… Κίνα, ούτε Ρωσία, ούτε και Γερμανία. Απαιτείται σε εμάς ένα «μοντέλο συνεννόησης» ώστε να τα καταφέρουμε με την κοινωνία «στρατευμένη» δημιουργικά στο πλευρό της αναγέννησης της πατρίδας μας. Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται ή δεν το μπορούν, θα πρέπει να προστατεύονται με έναν διαφορετικό τρόπο «χριστιανικής αγάπης και συγκατάβασης». Άλλωστε «κανένας δεν θα πρέπει να μείνει πίσω».

Όμως… όταν σε 2-3 μήνες θα πρέπει να λειτουργήσουμε όλοι μας σε κλειστούς χώρους, τι θα κάνουμε; Το εμβόλιο είναι μια κάποια λύση (δεν χόρτασαν πια τόσα συμβόλαια;) και έχει και ημερομηνία λήξης, όπως άλλωστε και τα πανάκριβα και άνευ ουσιαστικής σημασίας τελικά self-test ή Rapid-test όπως και οι μάσκες που δεν παίζουν κανέναν ιδιαίτερο ρόλο στην προστασία μας (τις χρησιμοποιούν στις ανατολικές χώρες λόγω ρύπανσης της ατμόσφαιρας, όχι ιών όπως η Covid19). Δεν είναι η λύση.

Ο καθαρός αέρας είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Και πλέον υπάρχουν τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ «μηχανήματα» που μπορούν να σκοτώσουν την Covid19. Πιστοποιημένα από ιατρική σχολή. Αυτά είναι η λύση. Ας τα χρησιμοποιήσουμε. Και ας μην κάνουμε άλλο «τους κινέζους» σφυρίζοντας (δήθεν) αδιάφορα… Γιατί, είναι συνενοχή στο έγκλημα. Ας ελπίσουμε να είναι σαφές και αντιληπτό.

* Δημοσιογράφος, Συγγραφέας και Πολιτικός Επιστήμονας