Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Να καλύψει πλήρως το κράτος το δώρο των Χριστουγέννων σε όσους εργαζόμενους πλήττονται

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Να καλύψει πλήρως το κράτος το δώρο των Χριστουγέννων σε όσους εργαζόμενους πλήττονται

Συνέντευξη στον Χρήστο Κυμπιζή για την Κυριακάτικη Kontranews

"Τρέχουν και δεν φτάνουν, κάνουν λίγα και με μεγάλη καθυστέρηση. Οι επιτάξεις δεν προχωρούν, οι προσλήψεις αργούν και τα νοσοκομεία είναι στο κόκκινο. Δεν είναι όμως μόνο κυβερνητική ανικανότητα. Είναι τελικά νεοφιλελεύθερη εμμονή να μην ενισχυθεί το ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις και υποδομές."

Την πλήρη κάλυψη από το κράτος του δώρου των Χριστουγέννων των εργαζομένων που πλήττονται και την καταβολή Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης «για την ενίσχυση όλων των νοικοκυριών που επλήγησαν από την πανδημία» ζητά από την κυβέρνηση η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μέσω της Κυριακάτικης Kontranews. Χαρακτηρίζει «προκλητικές και απαράδεκτες» τις πρόσφατες τοποθετήσεις των Άδωνι Γεωργιάδη και Γιώργου Γεραπετρίτη και υποστηρίζει πως η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τους οκτώ μήνες που μεσολάβησαν ανάμεσα στα δύο lockdown «προκειμένου να στηρίξει ουσιαστικά και αποτελεσματικά» το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Επιπλέον, υποστηρίζει πως το σχέδιο του Προϋπολογισμού «αποτυπώνει την εμμονή της κυβέρνησης στις πολιτικές που τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία, πολλαπλασιάζουν τα λουκέτα και αυξάνουν τη φτώχεια».

Πρόσφατα δυο δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών προκάλεσαν πολλά σχόλια. Ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως πανηγυρίζει για τους λίγους νεκρούς και ο Γιώργος Γεραπετρίτης υποστήριξε πως «αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ, θα είχαμε περισσότερους νεκρούς». Πώς τις αξιολογείτε;

Προκλητικές και απαράδεκτες δηλώσεις, όταν μόνο αυτόν τον μήνα θρηνούμε πάνω από 1.000 νεκρούς συμπολίτες μας και στα νοσοκομεία η κατάσταση είναι δραματική, καθώς δεν επαρκούν οι ΜΕΘ. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και την ψυχραιμία της και προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν υποστηρίξει πως για τους θανάτους από τον ιό ευθύνεται η κυβέρνηση. Συντάσσεστε με αυτή την τοποθέτηση;

Η κυβέρνηση σπατάλησε το μεγάλο πλεονέκτημα της συγκράτησης της διασποράς της πανδημίας με το πρώτο lockdown. Λειτούργησε με ασυγχώρητο εφησυχασμό, απουσία σχεδίου και συνεχείς παλινωδίες στο άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού. Η μεγαλύτερη ευθύνη της είναι που δεν αξιοποίησε αυτούς του οκτώ μήνες που μεσολάβησαν προκειμένου να στηρίξει ουσιαστικά και αποτελεσματικά το ΕΣΥ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενίσχυση των ΜΕΘ και επίταξη ιδιωτικών κλινικών. Έπρεπε να ανακοινώσει ο κ.Μητσοτάκης το δεύτερο lockdown για να φέρει ο υπουργός Yγείας νύχτα στη Βουλή τροπολογία για προσλήψεις στο ΕΣΥ και επίταξη ΜΕΘ. Τρέχουν και δεν φτάνουν, κάνουν λίγα και με μεγάλη καθυστέρηση. Οι επιτάξεις δεν προχωρούν, οι προσλήψεις αργούν και τα νοσοκομεία είναι στο κόκκινο. Δεν είναι όμως μόνο κυβερνητική ανικανότητα. Είναι τελικά νεοφιλελεύθερη εμμονή να μην ενισχυθεί το ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις και υποδομές.

Θεωρείτε πως η κυβέρνηση δεν ενισχύει όσο θα μπορούσε επιχειρηματίες, μισθωτούς και συνταξιούχους ενμέσω lockdown; Τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιδοτεί την ανεργία. Εμείς προτείνουμε τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται με μη επιστρεπτέες ενισχύσεις, καθώς και τη στήριξη της εργασίας και των μισθών. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μειωμένο δώρο Χριστουγέννων στους εργαζομένους στη βάση του μειωμένου μισθού τους. Αντί για κοινωνικό μέρισμα, ανακοίνωσε ένα περιορισμένο σε αποδέκτες και ύψος έκτακτο μέτρο οικονομικής ενίσχυσης ύψους 54 εκατ. ευρώ. Να σας θυμίσω ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και στις δύσκολες εποχές των μνημονίων, έδινε μέρισμα άνω των 700 εκατ. ευρώ. Ανακοίνωσε στήριξη μόνο σε 130.000 μακροχρόνια ανέργους, αποκλείοντας 740.000 μακροχρόνια και μη επιδοτούμενους ανέργους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Προφανώς για την κυβέρνηση είναι αόρατοι, όπως και χιλιάδες συμπολίτες μας που επλήγησαν την περίοδο της πανδημίας και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Καταθέσαμε δύο τροπολογίες στη Βουλή. Για την πλήρη κάλυψη από το κράτος του δώρου των Χριστουγέννων των εργαζομένων που πλήττονται στη βάση του ονομαστικού τους μισθού, ώστε και οι εργαζόμενοι να λάβουν το δώρο που δικαιούνται και οι επιχειρήσεις να μην επιβαρυνθούν σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο, καθώς και για την καταβολή τον Δεκέμβριο Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης για την ενίσχυση όλων των νοικοκυριών που επλήγησαν από την πανδημία.

Ποιες οι ενστάσεις και οι διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ για τον Προϋπολογισμό του 2021;

Το σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2021 είναι αναντίστοιχο με τη μεγάλη υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση που αντιμετωπίζουμε. Βασίζεται σε ανεδαφικές και πλασματικές προβλέψεις. Αποτυπώνει την εμμονή της κυβέρνησης στις ίδιες πολιτικές που εννέα μήνες τώρα τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία, πολλαπλασιάζουν τα λουκέτα και αυξάνουν τη φτώχεια. Με πρόσχημα την πανδημία επιδιώκουν την αναδιάρθρωση της οικονομίας, εγκαταλείποντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην τύχη τους, την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και τη μείωση των μισθών, που πλέον έχει ξεπεράσει το 10%.

Πώς κρίνετε την εισαγγελική έρευνα για την παρουσία των Τσίπρα, Κουτσούμπα και Βαρουφάκη στο Πολυτεχνείο; Υπάρχουν περιθώρια ευρύτερης συνεργασίας των προοδευτικών κομμάτων;

Ήταν σημαντικό που εκφράστηκε ένα ευρύτερο προοδευτικό δημοκρατικό μέτωπο στη Βουλή και στην κοινωνία για την προάσπιση της ιστορικής μνήμης και του δημοκρατικού συνταγματικού δικαιώματος του συνέρχεσθαι. Αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία σε μια περίοδο που η κυβέρνηση απεργάζεται σκληρά αντικοινωνικά και αντεργατικά μέτρα. Οι δηλώσεις και ο αυταρχισμός της κυβέρνησης έδωσε ευκαιρία να εκφραστούν διάφορες ακροδεξιές φωνές. Η σχετική μήνυση είναι προφανώς απαράδεκτη και αβάσιμη και έπρεπε εξαρχής να τεθεί στο αρχείο. Είναι ολισθηρός ο δρόμος που αμφισβητεί τη δημοκρατική δράση των κομμάτων και των πολιτικών αρχηγών.

Η επιχείρηση διεύρυνσης φαίνεται πως έχει στεγάσει στον ΣΥΡΙΖΑ ανθρώπους διαφορετικών ιδεολογικών πεποιθήσεων, γεγονός που πολλές φορές δημιουργεί εντάσεις. Τελευταίο παράδειγμα η σκληρή κριτική του Απόστολου Γκλέτσου στον Νίκο Φίλη. Πώς μπορεί να λειτουργήσει αρμονικά αυτή η συνύπαρξη;

Η συλλογική μας προσπάθεια στοχεύει στον μετασχηματισμό, στην ανασυγκρότηση και στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις κοινές μας αξίες και την προγραμματική μας πρόταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα κόμμα με αρχές, δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες, και αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο της φυσιογνωμίας και της δύναμής του. Στόχος μας είναι να συνδιαμορφώσουμε ένα κόμμα αριστερό, μαζικό, λαϊκό, ριζοσπαστικό και δημοκρατικό, που να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα και τις ανάγκες της εποχής μας, και να εκφράζει τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Με τις ιδέες και τις θέσεις μας απευθυνόμαστε στην κοινωνία, στους προοδευτικούς ανθρώπους που αγωνιούν και επιθυμούν μια προοδευτική κοινωνική προοπτική.

Αρθρογράφος