Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Λευκή πετσέτα από την κυβέρνηση στα ενεργειακά σχέδια της Μεσογείου

Λευκή πετσέτα από την κυβέρνηση στα ενεργειακά σχέδια της Μεσογείου

Του Σπύρου Σουρμελίδη από την Κυριακάτικη Kontranews

Η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται για γεωτρήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δεν πρόκειται να γίνει μια χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας στο αραβικό δίκτυο Arab News. Μετά και την προσπάθεια ανασκευής της από τον ίδιο τον κ. Δένδια, θα μπορούσε και να περάσει χωρίς σχολιασμούς η απίστευτη δήλωση. Ήρθε όμως μέσα σε λίγες ώρες η πληροφορία ότι η εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια» επιστρέφουν στο ελληνικό δημόσιο τα «οικόπεδα» που είχαν ενοικιάσει για έρευνα και εξόρυξη υδρογονθράκων. Που σημαίνει ότι η Ελλάδα εγκαταλείπει τα ενεργειακά σχέδια της στην Μεσόγειο, τα οποία εκτός από οικονομική έχουν και γεωστρατηγική σημασία. Δεν ξέρουμε ακόμη αν η απόσυρση των ΕΛΠΕ σημαίνει και απόσυρση της γαλλικής Total και της αμερικανικής Exxon Mobil.

Αρα η δήλωση Δένδια δεν ήταν καθόλου τυχαία ή λανθασμένη. Εντάσσεται στην πολιτική της κυβέρνηση. Η οποία φαίνεται ότι καταδικάζει την Ελλάδα για τις επόμενες δεκαετίες στην ενεργειακή εξάρτηση της από άλλες χώρες και δυνάμεις. Συνακόλουθα δε την καταδικάζει σε βιομηχανική φτώχεια, σε μια στιγμή που όλοι μιλάνε για παραγωγικές επενδύσεις.

Μια απίστευτη δήλωση

Η δήλωσή του, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και συγχρόνως προκάλεσε ήδη κύμα διαμαρτυρίας μέσα στην ίδια την κυβερνητική παράταξη. Γιατί εκτός όλων των άλλων, βγάζει την Ελλάδα έξω από το ενεργειακό παιχνίδι. Την ώρα που γίνεται σφαγή στην Μεσόγειο για τους αγωγούς και την ενέργεια, την ώρα που η Τουρκία μας απειλεί με πόλεμο και την Ελλάδα και την Κύπρο, η κυβέρνηση πετάει λευκή πετσέτα. Όλες οι χώρες, όλες οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες, που ενδιαφέρονται και κινούνται για την ενέργεια ποιο λόγο έχουν μετά από την δήλωση Δένδια να ασχοληθούν με την Ελλάδα; Θα ασχοληθούν με την Τουρκία, με την Αίγυπτο, με την Λιβύη, με την Κύπρο με το Ισραήλ… οχι με την Ελλάδα. Ο κ. Δένδιας αναλύοντας τις διαμάχες που εμπλέκουν την Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με τη γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε:

«Η Ελλάδα πιστεύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο, για να βρει πετρέλαιο, για έναν πολύ, πολύ απλό λόγο. Χρειαζόμαστε 10 ή 20 χρόνια για να το βρούμε και να το εκμεταλλευτούμε, και από οικονομική άποψη θα ήταν πολύ πιο ακριβό από το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας για παράδειγμα. Έτσι, δεν οραματίζομαι την Ελλάδα ως χώρα παραγωγής πετρελαίου!

Και με όλο τον σεβασμό, το Αιγαίο, για παράδειγμα, είναι ένας επίγειος παράδεισος. Δεν σκοπεύουμε να μετατραπεί σε «κόλπο του Μεξικού». Η Ελλάδα επιθυμεί να έχει πολύ καλές σχέσεις με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, αλλά η Ελλάδα δεν σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Και πλέον η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει εάν τα είπε για να καλοπιάσει τους Άραβες ή εάν είναι πλέον η επίσημη κυβερνητική πολιτική στο θέμα διασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Για όποιο λόγο όμως και αν τα είπε, τα ακούει και η... Τουρκία. Η οποία πλέον έχει ένα λόγο παραπάνω να καλέσει τους ενδιαφερόμενους να διαπραγματευθούν μαζί της και όχι με την Ελλάδα.