Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κόντρα Τζανακόπουλου - Χαρδαλιά: «Σκανδαλώδης η πρόσληψη 28 μετακλητών» - «Λαϊκίζετε...» (Video)

Κόντρα Τζανακόπουλου - Χαρδαλιά: «Σκανδαλώδης η πρόσληψη 28 μετακλητών» - «Λαϊκίζετε...» (Video)

Ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο στην Ολομέλεια της Βουλής με πρωταγωνιστές τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλο, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Αφορμή αποτέλεσε τροπολογία που προβλέπει την πρόσληψη 28 μετακλητών υπαλλήλων στην Πολιτική Προστασία χωρίς εμπλοκή του ΑΣΕΠ στη διαδικασία. Στην αντιπαράθεση ενεπλάκη και ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης, χαρακτηρίζοντας προσβλητική για το Σώμα την εν λόγω τροπολογία.

Δείτε το βίντεο από την τοποθέτηση του Μάριου Κάτση:

«Απολύτως σκανδαλώδης η τροπολογία»

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε «απολύτως σκανδαλώδη την τροπολογία», με τον Νίκο Χαρδαλιά να απαντά πως «δεν επιδιώκουμε να φτιάξουμε στρατούς». «Που είναι το ΑΣΕΠ;» ρώτησε ευθέως τον υφυπουργό ο Δ. Τζανακόπουλος, με τον Νίκο Χαρδαλιά να επικαλείται την επιτακτική ανάγκη στελέχωσης και τις χρονικές καθυστερήσεις που επιφέρει η διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ.

«Προφανώς και η στελέχωση του προσωπικού θα γίνει με μόνιμο προσωπικό. Μπορούμε να περιμένουμε 1,5 και δύο χρόνια που κρατούν αυτές οι διαδικασίες και να αφήσουμε τη χώρα γυμνή; Εδώ έχουμε να κάνουμε με αξίες υπερκείμενες του Συντάγματος: την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία και την προστασία του περιβάλλοντος», ήταν τα λόγια του Νίκου Χαρδαλιά, με τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο να αντιτείνει: «Διοικείτε υπουργείο. Όχι την εταιρεία σας...».

Σε εκείνο το σημείο, ο υφυπουργός κατηγόρησε τον πολιτικό του αντίπαλο για λαϊκισμό, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να επιμένει: «Παίρνετε μετακλητούς χωρίς ΑΣΕΠ και τους εντάσσετε στη δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία. Το καταλαβαίνετε;»«Μη μου λέτε εμένα για μετακλητούς. Δικαιούμαι οκτώ ως Υπουργός και έχω έναν» αντέτεινε ο Ν. Χαρδαλιάς.

Εν συνεχεία, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε ντροπιαστικό το ότι ο υφυπουργός επέλεξε να χρησιμοποιήσει την αξία της ανθρώπινης ζωής για να δικαιολογήσει «τα ρουσφέτια» του, καλώντας τον παράλληλα να ανακαλέσει. «Τα περί ντροπής σας τα επιστρέφω. Επί έναν χρόνο παλεύουμε για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ένα χρόνο τώρα έχουμε αποδείξει ότι είμαστε παρόντες και ότι φέρνουμε αποτέλεσμα», ήταν η απάντηση του Νίκου Χαρδαλιά.

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναφέρει τα εξής:

Η κυβέρνηση της ΝΔ:

• Τοποθετεί μετακλητούς υπαλλήλους σε μόνιμες θέσεις του δημοσίου, ακόμη και σε θέσεις ευθύνης, παραβιάζοντας βασικές συνταγματικές αρχές

• Αυξάνει τον αριθμό και τις αποδοχές των μετακλητών, ενώ περιορίζει στο ελάχιστο τα κριτήρια και τα ασυμβίβαστα για τον διορισμό τους.

• Τοποθετεί αρεστούς και φίλους σε θέσεις προϊσταμένων σε όλο το δημόσιο χωρίς καμία διαδικασία κρίσεων.

• Καταργεί επί της ουσίας το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, εισάγοντας διαρκώς παρεκκλίσεις από την εφαρμογή του.

• Προχωράει σε απευθείας αναθέσεις κάθε είδους για έργα και προμήθειες του δημοσίου, με πρόσχημα την υγειονομική κρίση, επαναφέροντας την πλήρη αδιαφάνεια στη διαχείριση του κρατικού προϋπολογισμού.

«Το περιβόητο επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη, δεν είναι παρά ένα κράτος αυταρχικό, πλήρως πελατειακό και απολύτως υποτελικό στα συμφέροντα που στηρίζουν τη ΝΔ» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και συμπληρώνει: «Η χώρα ξαναζεί τις χειρότερες στιγμές της δεξιάς παράταξης. Το κράτος λάφυρο επανέρχεται δριμύτερο και μαζί του οι γνωστές πρακτικές που χρεοκόπησαν τη χώρα».

Δημόσια θέση πήρε νωρίτερα και ο Χρήστος Σπίρτζης, τονίζοντας πως «σε ένα χρόνο διακυβέρνησης οι μετακλητοί αριθμούν κάποιες χιλιάδες».