Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η δίκη της Χρυσής Αυγής και η άγνοια της εισαγγελέως…

Η δίκη της Χρυσής Αυγής και η άγνοια της εισαγγελέως…

Toυ Γιώργου Ψυχογιού από την Κυριακάτικη Kontranews

ΆΓΝΟΙΑ. Αυτή ήταν η βασική πρόταση στην αγόρευσή της εισαγγελέως κ. Οικονόμου για το κατηγορητήριο των εμπλεκόμενων στελεχών της Χρυσής Αυγής, σχετικά με τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Μόνο που η επιχειρηματολογία που ανέπτυξε η εισαγγελέας ήταν, επιεικώς, εκτός θέματος.

Σε όλη της διάρκεια της δίκης έθετε ερωτήματα -και μάλιστα στους μάρτυρες κατηγορίας(!)- αν υπήρχε στοχοποίηση τους και αν δόθηκε χωριστή εντολή για το κάθε χτύπημα χωριστά. Σαν να είναι σε θέση να γνωρίζουν τα θύματα των επιθέσεων ή οι αυτόπτες μάρτυρες τα κίνητρα των δραστών. Σαν να έχει οποιαδήποτε σημασία αυτό τόσο για την ίδια τη δίκη όσο και για την ουσία του ζητήματος.

Αυτά τα ερωτήματα θα είχαν, ίσως, χρησιμότητα για να διερευνηθεί η ηθική αυτουργία, και μόνο, εφόσον απευθύνονταν σε όσους εμπλέκονται στα δολοφονικά χτυπήματα της ναζιστικής οργάνωσης, άμεσα ή έμμεσα. Όταν τίθενται στα θύματα ή στους μάρτυρες κατηγορίας και όταν χρησιμοποιούνται στην εισαγγελική αγόρευση όχι για να τεκμηριωθεί η ηθική αυτουργία για μια πράξη, αλλά για να αποδομηθεί το βασικό κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει ο Μιχαλολιάκος και οι υπαρχηγοί του, αυτό της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, τότε ο συνειρμός οδηγεί σε αυτό που λέμε κοινώς «ξέπλυμα».

Είναι σίγουρο ότι οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής θα αποδομήσουν την πρόταση της εισαγγελέως, εξάλλου αυτή έχει καταδικαστεί από έγκριτους νομικούς και καθηγητές αλλά και από τον πρώην υπουργό και βουλευτή της ΝΔ, Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος έκανε λόγο για «ολέθρια πρόταση», αναφέροντας ότι «πάσχει από νομική και δικονομική σκοπιά» και «παραβιάζει την αιτιώδη συνάφεια που βρίσκεται πίσω από κάθε εγκληματική πράξη» καταλήγοντας ότι «Είναι να αναρωτιέται κανείς... Η κυρία εισαγγελεύς δεν παρακολούθησε επί 4,5 χρόνια την ακροαματική διαδικασία;». Είναι πιθανόν επίσης οι Δικαστές να απορρίψουν το σκεπτικό της κυρίας Οικονόμου και να δεχθούν το κατηγορητήριο. Το θέμα, όμως, είναι ότι η συγκεκριμένη πρόταση στην ουσία οδηγεί στο να μην καταδικαστούν ο Μιχαλολιάκος και οι υπαρχηγοί του, γεγονός που θα είναι ολέθριο χτύπημα στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Σε μια οργάνωση με τα χαρακτηριστικά της Χρυσής Αυγής, με στρατιωτικού τύπου δομή και ιεραρχία, με χαρακτηριστικά λειτουργίας εγκληματικής οργάνωσης που εκτελεί, μεταξύ άλλων, δολοφονικά χτυπήματα εναντίον περιθωριοποιημένων κοινωνικών ομάδων και πολιτικών αντιπάλων. Σε μια οργάνωση που διακηρύττει ότι βαδίζει «στα χνάρια της αρχαίας Κρυπτείας που έπληττε αθόρυβα μέσα στο απόλυτο σκότος και τη σιωπή τους εσωτερικούς εχθρούς της πόλεως» -όπως είχε πει απροκάλυπτα ο Κασιδιάρης το 2008. Σε μια οργάνωση που χρειάζεται η ρητή εντολή από τα ανώτατα κλιμάκια για να γίνει το οτιδήποτε, με λέξεις ή φράσεις που ενεργοποιούν κώδικες επικοινωνίας. Σε μια οργάνωση που στοχοποιεί τα υποψήφια θύματά της την ώρα που πραγματοποιεί τις επιθέσεις, αφού πρόκειται για κοινωνικές ομάδες με συγκεκριμένες ιδιότητες και όχι για συγκεκριμένα πρόσωπα. Ένας τρόπος δράσης που ακολούθησαν και άλλες ναζιστικές εγκληματικές ομάδες στη Γερμανία και αλλού.

Το σίγουρο είναι ότι και νομικά και πολιτικά η καταδίκη του αρχηγού και των υπαρχηγών της Χ.Α είναι εξαιρετικά σημαντική. Θα είναι όμως και η μόνη δικαίωση για τις οικογένειες των δολοφονημένων Παύλου Φύσσα και Σαχζάτ Λουκμάν, για τους Αιγύπτιους Ψαράδες, αλλά και για τα πολλά ανώνυμα θύματα της εγκληματικής δράσης των νεοναζί.

*Βουλευτής Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ, αν. Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής