Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χαστούκι στον Ερντογάν από το Συμβούλιο Ασφαλείας

Χαστούκι στον Ερντογάν από το Συμβούλιο Ασφαλείας

Έχασαν την ψυχραιμία τους οι Τούρκοι και επιτίθενται σε Ελλάδα, ΗΠΑ και Ε.Ε.

Για το παράνομο άνοιγμα και τον εποικισμό της Αμμοχώστου

ΣΚΛΗΡΟ ράπισμα δέχτηκε ο Ερντογάν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με απόφαση του οποίου χαρακτηρίζεται παράνομη κάθε απόπειρα για το άνοιγμα της Αμμοχώστου.

Ταυτόχρονα η UNESCO καταδικάζει απερίφραστα τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Για πρώτη φορά η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση διεθνούς απομόνωσης με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.

Οι Τούρκοι μετά την ιστορική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας έχασαν την ψυχραιμία τους με τον Τσαβούσογλου να επιτίθεται κατά της Ελλάδας, της Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ απευθυνόμενος στο εσωτερικό ακροατήριο έκανε επίδειξη αδιαλλαξίας δηλώνοντας ότι δεν υπολογίζει τις αντιδράσεις και θα συνεχίσει την ίδια τακτική για την Αμμόχωστο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας για πρώτη φορά, ρητά και κατηγορηματικά, καταδικάζει τις εξαγγελίες του Ερντογάν κάνοντας αναφορά στις πρακτικές της τουρκικής ηγεσίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Επαναλαμβάνει επίσης την πάγια θέση του για λύση στη βάση της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας.

Με μια παραληρηματική δήλωση ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαβεβαιώνει ότι θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, όπως χαρακτηριστικά αποκαλεί το ψευδοκράτος ενώ υποδεικνύει την Ελλάδα και την Κύπρο για τις παγκόσμιες διαστάσεις που έλαβε η επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα.

 

 

Απερίφραστη η καταδίκη της Τουρκίας για τα Βαρώσια

Ικανοποίηση εκφράζει η Ελλάδα, για τη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που καταδίκασε τις εξαγγελίες της τουρκικής ηγεσίας και της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας. για τον αποχαρακτηρισμό τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο, αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον τρέχοντα μήνα, που είναι ο Γάλλος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, έκανε δήλωση εκπροσωπώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας. Σε αυτή επιβεβαιώνει εκ νέου τις αποφάσεις 550 και 789 σχετικά με το καθεστώς των Βαρωσίων, λεκτικό που υπήρχε και στην προηγούμενη δήλωση που είχε κάνει ο τότε Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας τον περασμένο Οκτώβριο.

Καταδικάζει ρητά τις εξαγγελίες

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές εξηγούν ότι οι σημαντικές διαφορές με την προηγούμενη δήλωση είναι ότι για πρώτη φορά υπάρχει ρητή αναφορά σε καταδίκη των εξαγγελιών αυτών, και όχι απλώς έκφραση «βαθιάς ανησυχίας». Επίσης, για πρώτη φορά γίνεται ρητή αναφορά στην τουρκική ηγεσία και στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Τον περασμένο Οκτώβριο, γινόταν γενική αναφορά σε «ανακοίνωση που έγινε στην Άγκυρα».

Με βάση τη δήλωση, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί για την ανατροπή όλων των ενεργειών που έγιναν στα Βαρώσια από τον περασμένο Οκτώβριο και υπογραμμίζει ότι πρέπει να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες, οι οποίες εναντιώνονται στις αποφάσεις του και μπορούν να αυξήσουν την ένταση, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά εκ νέου την τουρκική πλευρά.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας υποδηλώνει επίσης την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής των αποφάσεων του, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης των Βαρωσίων υπό την διοίκηση του ΟΗΕ. Διπλωματικές πηγές εξηγούν ότι η σημασία του σημείου αυτού έγκειται στο γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θεωρεί ότι οι παράνομες τουρκικές ενέργειες δεν βλάπτουν μόνο την Κύπρο, αλλά και τον ίδιο τον ΟΗΕ.

Λύση του Κυπριακού

Τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει εκ νέου ότι η επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να γίνει στη βάση μιας δικοινοτικής διζωνικής Ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του, καταρρίπτοντας έτσι, για μια ακόμα φορά, οποιαδήποτε πρόταση λύσης που προωθεί η τουρκική πλευρά και βρίσκεται εκτός του πλαισίου αυτού.

Οι διατυπώσεις, αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές, έρχονται ως αποτέλεσμα του στενού συντονισμού μεταξύ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνονται οι επαφές του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και ο συνεχής συντονισμός μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, τόσο κατά την επίσκεψη του ΥΠΕΞ στην Λευκωσία, όσο και κατά τις τηλεφωνικές συνομιλίες τους προχθές.

Επίσης, συγκρατείται η ενεργή συνεισφορά της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ, η οποία βρισκόταν σε τακτική επαφή με τα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ορισμένα εκ των οποίων, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία και η Ιρλανδία έπαιξαν ιδιαιτέρα εποικοδομητικό ρόλο στις σχετικές διαβουλεύσεις.

Παράλληλα, Αθήνα και Λευκωσία συνεχίζουν τον συντονισμό τους προκειμένου το ζήτημα να τεθεί και στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ:

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει εκ νέου τη δήλωση του προέδρου του της 9ης Οκτωβρίου 2020 (S/PRST/2020/9) για τα Βαρώσια.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει το καθεστώς στα Βαρώσια, όπως ορίζεται σε προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης 550 (1984) και της απόφασης 789 (1992). Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε απόπειρα διευθέτησης οποιουδήποτε μέρους στα Βαρώσια από άτομα πλην των κατοίκων τους είναι απαράδεκτη και ότι δεν πρέπει να πραγματοποιούνται ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνα με τα ψηφίσματά του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει την ανακοίνωση για το Κυπριακό από την τουρκική και από την τουρκοκυπριακή ηγεσία, στις 20 Ιουλίου 2021 για το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά του λύπη γι' αυτές τις μονομερείς ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με τα προηγούμενα ψηφίσματα και τις δηλώσεις του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά την άμεση αναστροφή αυτής της πορείας δράσης και την ανάκληση όλων των μέτρων που ελήφθησαν για τα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020. Το Συμβούλιο υπογραμμίζει την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματά του, καθώς θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις στο νησί και να βλάψουν τις προοπτικές για μια διευθέτηση. Το Συμβούλιο τονίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των ψηφισμάτων του, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των Βαρωσίων στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και του σεβασμού της ελεύθερης κυκλοφορίας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά την άμεση αντιστροφή αυτής της πορείας δράσης και την αντιστροφή όλων των μέτρων που ελήφθησαν για τη Βαρόσα από τον Οκτώβριο του 2020. Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογραμμίζει την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματά του και αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις στο νησί και να βλάψουν τις προοπτικές για μια διευθέτηση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας τονίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των ψηφισμάτων του, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς του Βαρόσα στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και του σεβασμού της ελεύθερης κυκλοφορίας της UNFICYP.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει εκ νέου τη δέσμευσή του για διαρκή, περιεκτική και δίκαιη διευθέτηση, σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού, στη βάση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφραλείας και τη στήριξή του στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα».

Ο Τσαβούσογλου αλλοιώνει την ιστορία

Αγνοώντας προκλητικά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας που καταδικάζει τις κινήσεις Ερντογάν στα Βαρώσια, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει «ακάθεκτη» στα βήματά της.

«Το βασικό τους μέλημα είναι ότι λέμε για λύση δύο κρατών. Αυτοί λένε όχι. ‘Γιατί’ ρωτάμε; ‘Αυτό το νησί είναι μικρό, δεν μπορεί να υπάρχουν δύο κράτη’. Μα και το μαζί δεν έγινε. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά το απέρριψε. Η βασική τους έγνοια είναι μόνο η Ελληνοκυπριακή πλευρά. Κι όχι η Ελλάδα. Δεν θέλουν να υπάρχει εκεί ένα κυρίαρχο τουρκικό κράτος στη διεθνή κοινότητα. Θέλουν οι εκεί Τούρκοι να ζουν ως μειονότητα των Ελληνοκύπριων. Εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε πλέον. Άρχισαν να υψώνουν τους τόνους τις τελευταίες ημέρες επειδή είδαν ότι δεν το επιτρέψαμε. Ανεξάρτητα από το τί λέει ο καθένας, ανεξάρτητα από το θόρυβο που κάνουν, εμείς τα βήματά μας θα τα κάνουμε με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο. Πρώτα ο Αλλάχ, θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, του τουρκοκυπριακού λαού και της Δημοκρατίας της Τουρκίας», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος παρευρέθηκε στα εγκαίνια ενός νέου ομίλου ΜΜΕ στην Αττάλεια.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπέδειξε την Ελλάδα και την Κύπρο ως «υπεύθυνες» για τις παγκόσμιες διαστάσεις που έλαβε η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα Κατεχόμενα και οι δηλώσεις του.

«Η Ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα προσπάθησαν να σηκώσουν στο πόδι ολόκληρο τον κόσμο. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πάει ξανά στην Κύπρο, μπορεί να προβεί σε σημαντικά βήματα εκεί ξανά. Ωστόσο, κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου, η Τουρκία πηγαίνει με υψηλή αντιπροσωπεία στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και γιορτάζει την Ημέρα Νίκης και Ειρήνης με τους αδελφούς, τους κυβερνώντες και τους ανθρώπους μας εκεί. Αποτελεί εθνικό ζήτημα για εμάς», κατέληξε ο Τσαβούσογλου.