Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε ναρκοπέδιο ο Μητσοτάκης όμηρος και της πανδημίας

Φρενάρει τις εκλογές η μετάλλαξη Δέλτα - Σε ναρκοπέδιο ο Μητσοτάκης όμηρος και της πανδημίας

Του Γιάννη Αναγνώστου από την Κυριακάτικη Kontranews

• Εκρηκτικό κλίμα στην κυβέρνηση

• Αλαλούμ και Βαβέλ με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών

• Φόβοι για «πόλεμο» εμβολιασμένων-ανεμβολίαστων σε χώρους εργασίας

• Απρόβλεπτα τα ελληνοτουρκικά

Σε ναρκοπέδιο πορεύεται η κυβέρνηση και ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να σκάσουν διάφορες νάρκες που ενδέχεται να τινάξουν στον αέρα τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε καθεστώς ιδιαίτερης πίεσης και ζορίζεται αρκετά από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας και του χαμηλού ρυθμού εμβολιασμού που γκρέμισε τα κυβερνητικά επιχειρήματα περί επιτυχούς διαχείρισης.

Γι’ αυτό και πλέον με προσωπική επιλογή του ίδιου του Πρωθυπουργού εγκαταλείφθηκε η επιχείρηση πειθώ και προχώρησε η κυβέρνηση στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών δίνοντας το «ελεύθερο» και για εμβολιασμούς όχι μόνο σε υγειονομικούς και εργαζόμενους σε ειδικές ζώνες, αλλά και σε ευρύτερες ομάδες υπαλλήλων και εργατών, προκαλώντας την έκρηξη της αντιπολίτευσης. Μάλιστα η πρόβλεψη ότι θα εντάσσονται διάφορες κατηγορίες εργαζομένων για υποχρεωτικό εμβολιασμό με μία απλή διοικητική πράξη, δηλ. μία υπουργική υπογραφή και θα ανακοινώνεται του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια καθίσταται προβληματική και για πολλούς βουλευτές της ΝΔ.

Μεγάλη η πίεση και η αμηχανία

Η ανησυχία είναι έκδηλη στο Μέγαρο Μαξίμου και στο πλαίσιο της επιχείρησης αλλαγής του κλίματος ο Κυρ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε προχθές την Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπου ουσιαστικά υποστήριξε την υποχρεωτικότητα με επίκληση άρθρου του Συντάγματος.

Η πίεση όμως είναι μεγάλη και αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση τρέχει να καλύψει το χαμένο έδαφος στο πεδίο του εμβολιασμού, ενώ ήδη στο εσωτερικό του Υπουργικού Συμβουλίου εκφράζεται προβληματισμός για το κατά πόσο η κοινωνία από εδώ και πέρα θα λάβει σοβαρά υπόψη της, τις όποιες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις στο θέμα της πανδημίας.

Ενδεικτικό της αμηχανίας που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι και η «Βαβέλ» που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα και ενοχλεί και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό με την έναρξη του τέταρτου πανδημικού κύματος και την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού αλλά και με την καθημερινή «μικροδιαχείριση» της πανδημίας, αλλά και της επιχείρησης πειθούς -ή πειθαναγκασμού- των πολιτών για να εμβολιαστούν.

Μέτωπο κατά κορυφαίων υπουργών

Ακόμα και στο ζήτημα των υποχρεωτικών εμβολιασμών επικρατεί αλαλούμ, καθώς κορυφαίοι υπουργοί όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης αφήνουν διάπλατη την πόρτα των απολύσεων των πολιτών που δεν θα εμβολιαστούν είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.

Την ίδια στιγμή, τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων που φτάνουν σχεδόν καθημερινά στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν πως η κοινωνία αντιδρά με θυμό, οργή και απογοήτευση στις καθημερινές δημόσιες «απειλές» των δύο κορυφαίων υπουργών προς όλους όσοι διστάζουν ή αρνούνται να εμβολιαστούν.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο μέτωπο των αντιδρώντων έχουν προστεθεί και αρκετοί βουλευτές της συμπολίτευσης, που θεωρούν ότι τέτοιου τύπου δημόσιες «απειλές» θα επισύρουν πολύ βαρύ πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση -ειδικά αν όντως αρχίσει στον ιδιωτικό τομέα ένας χορός απολύσεων σε βάρος των ανεμβολίαστων.

Ανησυχία για τις αντιδράσεις

Μάλιστα πολλοί βουλευτές της ΝΔ εκφράζουν τον προβληματισμό τους ότι αν ο διαχωρισμός μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων προχωρήσει, τότε το φθινόπωρο και ο χειμώνας μπορεί να σημαδευθούν από κοινωνικές εκρήξεις, αλλά και ανεξέλεγκτες καταστάσεις σε πολλούς χώρους εργασίας.

Ηδη πολλοί μιλάνε για τις νέες «πλατείες των Αγανακτισμένων» με συγκρίσεις όπως στα χρόνια του μνημονίου, αλλά και ενίσχυση του κλίματος αντι-πολιτικής και βέβαια τροφοδότησης αντισυστημικών φωνών με ότι αυτό σημαίνει για το πολιτικό σύστημα και ειδικά για την κυβέρνηση που από εδώ και πέρα αυτή είναι που θα χρεώνεται τις όποιες διαμαρτυρίες.

Σε αυτό το κλίμα, ο Πρωθυπουργός αρνείται συναινετικές διεργασίες, όπως πχ η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρόταση που ακούγεται από διάφορες πλευρές. Αντίθετα προσέφυγε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και στους «γαλάζιους» δημάρχους και περιφερειάρχες για να ενεργοποιηθούν σε τοπικό επίπεδο, να μεταφέρουν το μήνυμα του εμβολιασμού «πόρτα-πόρτα», όπως λένε χαρακτηριστικά οι κυβερνητικές πηγές.

Αποφάσεις τον Σεπτέμβριο...

Η αγωνία είναι έκδηλη πάντως για τον τουρισμό, καθώς η κυβέρνηση έχει ποντάρει στην τουριστική κίνηση για να επαναφέρει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Η αρνητική εξέλιξη των εμβολιασμών και η μετάλλαξη Δέλτα επηρεάζουν και τους πολιτικούς σχεδιασμούς του πρωθυπουργού. Αν και φυσικά διαβεβαιώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν άνθρωποι του Μεγάρου Μαξίμου, θα ήθελε να έχει λυμένα τα χέρια του ώστε να λάβει τις αποφάσεις του τον Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε η σημειολογία των κυβερνητικών κινήσεων δείχνει ότι διατηρεί ανοικτά τα ενδεχόμενα.

Πάντως, τα σύννεφα πυκνώνουν προς το τέλος του έτους, τόσο στα οικονομικά, όπου τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης που θα έρθουν στην Ελλάδα θα είναι ελάχιστα και η Γερμανία δείχνει πάλι τα δόντια της απειλώντας με δημοσιονομική πειθαρχία.

Οι εκλογές είναι πάντα πειρασμός όσο το κλίμα είναι ευνοϊκό αλλά η μετάλλαξη Δέλτα μάλλον δίνει απαγορευτικό. Εξάλλου κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί σε λίγους μήνες. Ήδη, οι τάσεις της ΜRB που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα εμφάνισαν πολύ μεγάλη απόκλιση όσον αφορά στη συνολική εικόνα των διαθέσεων του εκλογικού σώματος και κυρίως τα ποιοτικά στοιχεία αυτών σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ουσιαστικά οι «καμπάνες» στις τάσεις της MRB για το κυβερνών κόμμα είναι πάρα πολλές και ηχηρές για να τις αγνοήσει το Μαξίμου και ως εκ τούτου κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τίποτα ως προς τον χρόνο των εκλογών.

Άλυτα ζητήματα και στην εξωτερική πολιτική

Παράλληλα υπάρχει το απρόβλεπτο στα ελληνοτουρκικά όπου ο Ερντογάν επαναφέρει τις πιέσεις για έναν εφ’ όλης της ύλης διάλογο με βάση και όσα έκανε στην κατεχόμενη Κύπρο, απ’ όπου προκάλεσε όσο ποτέ άλλοτε.

Τι γίνεται σε αυτό το κλίμα; Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός θα ήθελε να προλάβει τα δύσκολα. Δεν μπορεί καν να φέρει τα πρωτόκολλα συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, από τον φόβο των αντιδράσεων των πρώην Πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

Ειδικά όσον αφορά τον Αντ. Σαμαρά κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την προ ημερών ηχηρή παρέμβασή του που είχε πολλούς αποδέκτες, εντός και εκτός Ελλάδας, μετά τις νέες προκλητικές ενέργειες του Ερντογάν στην Κύπρο.

Ο πρώην πρωθυπουργός ζητά την ενεργοποίηση των εθνικών «κόκκινων» γραμμών, μια περισσότερο ενεργητική εξωτερική πολιτική και στέλνει στον Κυρ. Μητσοτάκη το μήνυμα, ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν νοείται επίσημος διάλογος με την Τουρκία.