Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Έρευνα της PRORATA: Μενδώνη παραιτήσου

Έρευνα της PRORATA: Μενδώνη παραιτήσου

Του Σπύρου Σουρμελίδη από την Κυριακάτικη Kontranews

«Mενδώνη, παραιτήσου» λέει η πλειοψηφία της κοινής γνώμης, όπως φαίνεται από την έρευνα της Prorata που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Kontra Channel και παρουσιάστηκε στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων.

Το 68% θεωρεί ότι η κ. Μενδώνη έπρεπε να παραιτηθεί ή να την αποπέμψει ο πρωθυπουργός, ενώ το 24% πιστεύει ότι πρέπει να παραμείνει στη θέση της (Ένα 8% δεν εκφράζει καμία άποψη). Έχει σημασία ότι το 42% των ψηφοφόρων της ΝΔ πιστεύει ότι η κ. Μενδώνη πρέπει να παραιτηθεί ή να απομακρυνθεί και το 49% ότι πρέπει να μείνει στη θέση της. Φυσικά το 94% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της παραίτησης της κ. Μενδώνη.

Το 71% δεν είναι ικανοποιημένο από τους χειρισμούς της κυβέρνησης, με το 51% να μην είναι καθόλου ικανοποιημένο και το 20% να μην είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένο. Ένα 9% είναι απόλυτα ικανοποιημένο από τους κυβερνητικούς χειρισμούς και το 17% δηλώνει αρκετά ικανοποιημένο.

Και η αντιπολίτευση όμως, δεν τα πήγε καλύτερα σε ό,τι αφορά στον τρόπο με τον οποίο άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την υπόθεση Λιγνάδη.

Το 63% δεν είναι ικανοποιημένο από τους χειρισμούς της αντιπολίτευσης, το 38% καθόλου και το 25% όχι ιδιαίτερα. Το 33% δηλώνει ικανοποιημένο από τους χειρισμούς της αντιπολίτευσης. Το 11% απόλυτα και το 22% αρκετά ικανοποιημένο.

Το 66% θεωρεί ότι η υπόθεση Λιγνάδη μάλλον ή σίγουρα πλήττει την αξιοπιστία της κυβέρνησης, ενώ το 32% μάλλον η σίγουρα δεν την πλήττει.

Το 52% θεωρεί ότι ανησυχεί γιατί τα θύματα δεν θα δικαιωθούν ποτέ, αλλά και ένα 40% ανησυχεί και για τα θύματα αλλά και για το ότι διασύρονται άτομα που φέρονται σαν θύτες χωρίς να είναι. Μόνο το 5% ανησυχεί για όσους διασύρονται σαν θύτες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μόνος και ανήσυχος

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ηχηρό προβάδισμα της ΝΔ παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Με την αντιπολίτευση να μην μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την κυβερνητική φθορά. Η ΝΔ προηγείται με ποσοστά από 14%-16,5% με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται κάτω από το 25%, στο 22%-23%. Υπάρχουν βεβαίως και μετρήσεις που δεν δημοσιεύονται και οι οποίες δείχνουν ότι η διαφορά βρίσκεται κάτω από το 10%, διαφορά που θα μειωθεί δραστικά μπροστά στην κάλπη και με δεδομένα τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία και η χώρα. Οι αποκλίσεις στις μετρήσεις εξηγούνται με το τι αναζητά κάθε έρευνα και πόσο βαθιά εξετάζει την διαδικασία διαμόρφωσης της κοινής γνώμης. Όχι δηλαδή μετρώντας την διάθεση της στιγμής αλλά και τις απόψεις σε ότι αφορά τα πραγματικά προβλήματα και το τι ελπίζει ή αισθάνεται ότι έχει ανάγκη η κάθε ξεχωριστή κοινωνική νομάδα.

Παρ’ όλα αυτά οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν πάντα τις υπόγειες διεργασίες που συντελούνται σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο αυτή την ώρα.

Η κυβέρνηση δείχνει σημάδια έντονου προβληματισμού, αλλά δείχνει ότι δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα με κάποια τακτική, αλλά με τακτικισμούς μιας χρήσεως. Είναι γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα αδιαφορούσε για τα πάντα. Τώρα οι επιθέσεις έχουν βάση, η κριτική επικεντρώνεται σε γεγονότα και υπό αυτό το πρίσμα είναι αδύνατον ο πρωθυπουργός να συνεχίσει να τηρεί την ίδια στάση γιατί απλά δυναμώνει η φθορά του.

Ξέρει ο κ. Μητσοτάκης ότι αν ζητούσε την παραίτηση Μενδώνη πριν την συζήτηση στη Βουλή θα ήταν ομολογία ήττας, αλλά θα ήταν μια τακτική κίνηση. Αλλά η απόφασή του να μην την έχει μαζί του στη Βουλή, ήταν τακτικισμός και ομολογία ήττας. Ξέρει επίσης ότι μόλις φύγει η Μενδώνη, σειρά θα έχει κάποιος άλλος υπουργός γι αυτό και αντιστέκεται όσο νομίζει ότι μπορεί. Θα συνεχίσει δηλαδή τους τακτικισμούς που σίγουρα θα εξατμίζονται μόλις εκδηλώνονται.

Αυτό που σίγουρα παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης, είναι ότι για μια ακόμη φορά ήταν ουσιαστικά μόνος στη Βουλή. Όμως το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, πέρα από το επιτελικό κράτος (ούτε καν όλο το κόμμα του και τα ΜΜΕ που τον στηρίζουν), δεν έχει πλέον ιδεολογικούς συμμάχους, ούτε ισχυρά στηρίγματα στην κοινωνία, τον κάνει ανήσυχο. Και είναι θέμα χρόνου, με την έξοδο δηλαδή από τα διαρκή lockdown, ότι οι αντιδράσεις στις πολιτικές του θα οξυνθούν τόσο πολύ, που το πρόβλημα με την Μενδώνη θα φαντάζει αστείο. Δηλαδή τα χειρότερα για τον κ. Μητσοτάκη είναι μπροστά του.