Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δημήτρης Μαρκόπουλος

Δημήτρης Μαρκόπουλος: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ούτε έμειναν ούτε θα μείνουν αβοήθητες

Συνέντευξη στην Σοφία Λιάκου για την Κυριακάτικη Kontranews

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί ένα τσουνάμι μαζικών πλειστηριασμών και ιδίως για ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως 1η κατοικία των δανειοληπτών τονίζει ο Βουλευτής Β’ Πειραιώς της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Μαρκόπουλος και σημειώνει ότι είναι δεδομένη η κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης. Αναφέρει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό και υπογραμμίζει ότι σε καμία φάση της πανδημίας δεν έμειναν αλλά και δεν θα μείνουν δίχως προστασία με τα κατάλληλα πακέτα στήριξης του οικονομικού επιτελείου. Σχετικά με την έναρξη των διερευνητικών δηλώνει ότι «οι επαφές που ξεκινούν είναι μια απόπειρα διερεύνησης της δυνατότητας διαλόγου κι όχι ένας διάλογος εφ’ όλης της ύλης όπως το εννοεί και το επιθυμεί η Τουρκία».

Οι θεσμοί πιέζουν για άμεση εφαρμογή του προγράμματος «Γέφυρα» και την έναρξη του νέου πτωχευτικού κώδικα. Αντέχει η αγορά τις παρενέργειες των μαζικών πλειστηριασμών;

Όπως γνωρίζετε με την κοινή υπουργική απόφαση 71342/6.11.2020 (ΦΕΚ 48998/6.11.2020), επιβλήθηκε η καθολική αναστολή των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης χωρίς επιμέρους διακρίσεις. Το μέτρο αυτό ήταν απολύτως αναγκαίο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που προέκυψε από την πανδημία. Είναι δεδομένη η κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης, η οποία θέλει να αποφύγει ένα τσουνάμι μαζικών πλειστηριασμών και ιδίως για ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως 1η κατοικία των δανειοληπτών, μιλώντας διαρκώς για μια δεύτερη ευκαιρία που όλοι μπορούν να έχουν, δίχως όμως πίσω από τέτοιες ρυθμίσεις να κρύβονται οι στρατηγικοί και συστηματικοί κακοπληρωτές. Σε αυτή την υπόθεση όμως κυρία Λιάκου ο μοναδικός που δεν δικαιούται να ομιλεί είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζω επίσης ότι η προστασία της 1ης κατοικίας καταργήθηκε οριζόντια επί ΣΥΡΙΖΑ το 2019, ενώ ήδη από το 2017 είχε νομοθετήσει για την δυνατότητα διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Είστε ικανοποιημένος από τους ρυθμούς στη διαδικασία των εμβολιασμών;

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι εμβολιασθέντες ξεπέρασαν ήδη τους 110.000 (σ.σ. η συνέντευξη δόθηκε την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου) και έχουμε, σχεδόν, 400.000 επιβεβαιωμένα ραντεβού τα οποία βαίνουν αυξανόμενα. Αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα κλείσει ο πρώτος κύκλος των υγειονομικών και των συμπολιτών μας άνω των 85 και θα αρχίσουμε τον προγραμματισμό των ραντεβού για την ομάδα από τα 80 έως και τα 84, χωρίς ουρές και ταλαιπωρία. Ο ρυθμός των εμβολιασμών θα είναι δυναμικός και γι’ αυτό από σήμερα προστίθενται 65 Κέντρα Υγείας και 144 νέα σημεία εμβολιασμού, ενώ ετοιμάζονται τα τέσσερα μεγάλα κέντρα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, με τη δυνατότητα να εξυπηρετούν 20.000 πολίτες ημερησίως. Η κάλυψη της επικράτειας θα είναι πλήρης έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Δυστυχώς η παραγωγική δυνατότητα των εταιρειών δεν είναι ακόμα σταθερή και ο ρυθμός των εμβολιασμών ακολουθεί αυστηρά τον ρυθμό των παραλαβών. Έτσι όσα περισσότερα εμβόλια έρχονται, τόσα περισσότερα εμβόλια θα μπορούμε να κάνουμε, φροντίζοντας πάντα να υπάρχει ένα απόθεμα ώστε να είναι εξασφαλισμένη για όλες και για όλους η δεύτερη δόση. Θέλω να σταθώ επίσης σε κάτι που θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, στο γεγονός ότι υπάρχει συνέπεια των πολιτών που ξεπερνά το 95%. Και προκειμένου να μην χάνεται κανένα εμβόλιο, υπάρχει και ένας μηχανισμός αναπλήρωσης των ραντεβού που δεν γίνονται. Οι ποσότητες που πλεονάζουν θα διατίθενται αμέσως στις γυναίκες και στους άνδρες της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι σε αντίθεση με άλλα Κράτη, η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες με ουσιαστικά μηδαμινές απώλειες δόσεων. Πάγιος στόχος της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η εξασφάλιση της πολυπόθητης ανοσίας της αγέλης μέχρι το καλοκαίρι, κάτι που θα καταστεί εφικτό όταν πλέον θα έχει εμβολιαστεί περίπου το 60 με 70 τοις εκατό του πληθυσμού. Συνεπώς, με τα παραπάνω δεδομένα είμαι ευχαριστημένος, αλλά ως γνωστόν, εχθρός του καλού το καλύτερο.

Εκτιμάτε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αντέξουν χωρίς κρατικές ενισχύσεις και τραπεζικό δανεισμό ή θα έχουμε επιδημία πτωχεύσεων;

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμφισβήτητα έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, όμως σε καμία φάση της πανδημίας δεν έμειναν δίχως προστασία από την κυβέρνηση. Από την πρώτη στιγμή θεσπίσαμε ένα δίχτυ προστασίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους (αναστολή πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων όπως και τραπεζικών δανείων, μείωση ενοικίου, επέκταση των επιδομάτων ανεργίας, διεύρυνση πλαισίου ένταξης στην επιστρεπτέα προκαταβολή), φροντίζοντας για την ορθολογική διαχείριση και την σωστή κατανομή όλων των διαθέσιμων δημοσιονομικών δυνατοτήτων, δεδομένου ότι ο αγώνας κατά του κορωνοϊού δεν θα ήταν κούρσα 100 μέτρων, αλλά μαραθώνιος. Συνεπώς, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ούτε έμειναν ούτε θα μείνουν αβοήθητες από την κυβέρνηση απέναντι στην κρίση και ευελπιστώ ότι με τα κατάλληλα πακέτα στήριξης που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο δεν θα έχουμε επιδημία λουκέτων και πτωχεύσεων.

Οι Τούρκοι από τη μία ζητούν διάλογο κι από την άλλη απειλούν. Πώς αντιδρά η Ελλάδα σ’ αυτήν την κατάσταση;

Όντως η Τουρκία ακολουθεί στις διμερείς της σχέσεις με την Ελλάδα, μία διφορούμενη και επαμφοτερίζουσα στάση. Είναι προφανές ότι οι τουρκικές αιτιάσεις στερούνται σοβαρότητας και δεν αντέχουν σε σοβαρό σχολιασμό. Η χώρα μας ουδέποτε αρνήθηκε έναν γόνιμο, ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο με την γείτονα. Όμως, ενόψει της επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών, υπογραμμίζω ότι η Ελλάδα παγίως αναγνωρίζει ως μόνο θέμα προς συζήτηση αυτό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ξεκάθαρη στρατηγική της χώρας μας είναι να κινείται με μετριοπάθεια και μέσα στο πλαίσιο των διεθνών φορέων στους οποίους μετέχει. Οι επαφές που ξεκινούν είναι μία απόπειρα διερεύνησης της δυνατότητας διαλόγου και όχι ένας διάλογος εφ’ όλης της ύλης όπως το εννοεί και το επιθυμεί η Τουρκία. Ένας διάλογος με κόκκινες γραμμές και με πλήρη περιφρούρηση όλων των ζητημάτων που περιλαμβάνει η ελληνική ατζέντα.

Πιστεύετε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αιφνιδιάσει με εκλογές τον Μάιο ή τον Οκτώβριο;

Ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ξεκαθαρίζοντας ότι προτίθεται να εξαντλήσει την τετραετία. Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή για πλήρη θητεία και όλο το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα έχει ορίζοντα τετραετίας.