Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
LIVE: Στη Βουλή οι πολιτικοί αρχηγοί για τη διαχείριση της πανδημίας – Στο βήμα ο Βελόπουλος

Στη Βουλή οι πολιτικοί αρχηγοί για τη διαχείριση της πανδημίας

Ξεκίνησε στη Βουλή, η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με κύριο θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η συζήτηση στη Βουλή αποτελεί την απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πρωτολογίες

Μητσοτάκης: Με 424 κενές ΜΕΘ μπορούμε να συζητούμε για χαλάρωση των μέτρων (video)

Δύο νέα οικονομικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα είπε πως και τον Φεβρουάριο θα ισχύσει η μείωση του ενοικίου. Παρατείνονται για δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας.

«Αυτή η συζήτηση είναι μία ευκαιρία να δοθούν απαντήσεις σε απορίες που δικαιολογημένα απασχολούν τους πολίτες και να διαλυθούν μύθοι που διακινούνται», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός. 
«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ECDC σήμερα όλη η Ευρώπη είναι κόκκινη και οι μόνες δύο χώρες που είναι κίτρινες είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα», ανέφερε.

«Η απότομη αύξηση στις νοσηλείες άρχισε στις αρχές Νοεμβρίου, έφτασε στο μέγιστο στις αρχές Δεκεμβρίου και κατόπιν υπάρχει μια αποκλιμάκωση. Σήμερα οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται σε 1.690. Αντίστοιχη είναι και η πορεία των διασωληνωμένων, σήμερα ανέρχονται σε 328», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας οφείλετε πρώτα και πάνω από όλα στις εκπληκτικές προσπάθειες των υγειονομικών οι οποίοι κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου στις περιοχές που επιβαρύνθηκαν από covid19 υπερέβαλαν τους εαυτούς τους και αντιμετώπισαν μία κρίση πρωτοφανή με επαγγελματισμό με αφοσίωση και ανθρωπιά. Αυτή η αποκλιμάκωση οφείλεται και στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με πολύ λίγες εξαιρέσεις, η ελληνική κοινωνία έδειξε πειθαρχία και συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις των ειδικών», συμπλήρωσε.

«Ξεπεράσαμε το σκόπελο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς χωρίς αναταράξεις και σε αυτό βοήθησε και η πολιτική απόφαση, διότι πολιτική απόφαση ήταν, για τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου να επανέλθουμε σε όλη τη χώρα σε ένα αυστηρότερο καθεστώς lockdown από αυτό που είχαν εισηγηθεί οι ειδικοί», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια.

Έχουμε δηλαδή την ασφάλεια να μπορούμε να συζητήσουμε μία περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών και μία επαναφορά στην κανονικότητα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Έχει επιτευχθεί ο βασικός στόχος που ήταν να συζητάμε για χαλάρωση των μέτρων μόνο από τη στιγμή που έχει επιτευχθεί η μείωση της πίεσης στο ΕΣΥ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως «η οικονομία δοκιμάζεται» και εξήγησε πως «για να χρηματοδοτούμε την Υγεία, χρειάζεται και μια υγιής οικονομία». Κατέστησε σαφές πως «κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος» και ανέφερε πως εντός του 2020 «διαθέσαμε 24 δισ. ευρώ».

Τσίπρας: Δεν είστε ο πρωθυπουργός που δεν έχει καμία ευθύνη αλλά ο ανεύθυνος πρωθυπουργός (video)

Στην κυβέρνηση επέρριψε όλες τις ευθύνες «για όσα συμβαίνουν και όσα έρχονται» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας την για «ιδεοληψίες, αλαζονεία της εξουσίας» και «άρνηση να συμμεριστεί τις απόψεις της κοινωνίας».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα ζει εδώ και 11 μήνες κάτω από τη βαριά σκιά της πανδημίας. Έχουμε φτάσει σε έναν πολύ υψηλό αριθμό απωλειών. Απαιτεί από όλους μια νέα συνείδηση συλλογικότητας και αλληλεγγύης», ανέφερε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο συνομολογούν, ότι έρχεται τρίτο, ίσως χειρότερο κύμα, πανδημίας. Το θέμα δεν είναι να το επαναλαμβάνουμε αυτό, για να φοβηθούμε, ή να φοβίσουμε.

Είναι να το λέμε για να προετοιμαστούμε, και να προετοιμάσουμε. Τη χώρα, την κοινωνία, το ΕΣΥ, τον εαυτό μας.

Και δεν θα προετοιμαστούμε, δεν θα προετοιμάσουμε, αν δεν δούμε τα λάθη, τις αβελτηρίες, τις παραλείψεις, που οδήγησαν στην πολύνεκρη τραγωδία του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη», είπε στη συνέχεια ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το κακό δεν πρόκειται να περάσει αν δεν κάνουμε κάτι εμείς γι’ αυτό», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Αν η κυβέρνηση, που έχει την κύρια ευθύνη για όσα συμβαίνουν και όσα έρχονται, δεν συνειδητοποιήσει πόσο κόστισαν σε ζωές οι ιδεοληψίες που την καθοδηγούν,η αλαζονεία της εξουσίας που τη διακρίνει, η άρνησή της να ακούσει, να συζητήσει, να συμμεριστεί τις απόψεις της κοινωνίας, των γιατρών, της αντιπολίτευσης, και όσων δίνουν τη μάχη της ζωής. Δεν πρόκειται να πάμε καλύτερα».

Αναφερόμενος στο θέμα της οικονομίας σημείωσε: «Από το Μάρτιο σας καλούμε να πάρετε μέτρα για να προλάβουμε την ύφεση. Και φτάσαμε στο τέλος του 2020 να καταγράφουμε τη βαθύτερη ύφεση σε όλη την Ευρώπη. Τα προσωρινά λουκέτα του lockdown γίνονται πλέον μόνιμα για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Που είναι το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη; Εδώ βλέπουμε μια επιτελική ανικανότητα».

«Ό, τι κι αν λέει η συντεταγμένη προπαγάνδα σας, κύριε Μητσοτάκη, φοβάμαι ότι δεν είστε ο πρωθυπουργός που δεν έχει καμιά ευθύνη. Αλλά ο ανεύθυνος πρωθυπουργός.

Γεννηματά: Όταν δεν έχεις σχέδιο, εκτίθεσαι - Πολλές οι παλινωδίες της κυβέρνησης

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά, χαρακτηρίζοντας «μεγάλη πρόκληση το ασφαλές άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας». Παράλληλα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην κάνει τα ίδια λάθη, να αναλάβει την ευθύνη και τον κατηγόρησε για απουσία σχεδίου και πολλές παλινωδίες.

«Στα λόγια υποσχεθήκατε τα πάντα. Στην πράξη μόλις το Νοέμβριο προχωρήσατε στις προκηρύξεις για προσλήψεις νέου προσωπικού και αύξηση των οχημάτων στα Μέσα Μεταφοράς», ανέφερε ακόμα.

«Να μην επαναλάβετε τα ίδια λάθη κ. Μητσοτάκη. Δεν φταίνε πάντα οι άλλοι. Δεν φταίνε οι άνθρωποι του ΕΣΥ που το αφήσατε υποστελεχωμένο. Πρέπει κάποιος να αναλάβει την ευθύνη για αυτό που συνέβη. Όταν δεν έχεις σχέδιο, εκτίθεσαι. Οι παλινωδίες της κυβέρνησης είναι πολλές» τόνισε η Φώφη Γεννηματά. 

Κουτσούμπας: Ο εμβολιασμός δεν μπορεί να κουκουλώσει τις ευθύνες της κυβέρνησης (video)

«Ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού απέχει πολύ ακόμα από το να είναι μαζικός και δεν μπορεί να κουκουλώσει τις παλινωδίες και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησής σας. Δύο μήνες μετά η εξάπλωση της πανδημίας συνεχίζεται ενώ ήδη έχετε αρχίσει να μιλάτε για τρίτο κύμα χωρίς καλά καλά να έχει περάσει το δεύτερο», ανέφερε αρχικά ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Κριτήριο σας στη διαχείριση της πανδημίας δεν είναι οι πραγματικές ανάγκες του λαού. Γι’ αυτό δε προχωρήσατε σε μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, σε νέες πολλές ΜΕΘ, σε πραγματική επίταξη του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας. Αντίθετα παρουσιάζετε μία εικονική πραγματικότητα που δεν μπορεί να κρύψει ούτε τις ελλείψεις ούτε το γεγονός ότι το Δημόσια Υγείας έχει μετατραπεί σε σύστημα μίας νόσου», συμπλήρωσε.