Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βασίλης Οικονόμου: Η μάχη είναι δύσκολη, σκληρή. Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για να αντιμετωπίσουμε την πύρινη λαίλαπα

Βασίλης Οικονόμου: Η μάχη είναι δύσκολη, σκληρή. Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για να αντιμετωπίσουμε την πύρινη λαίλαπα

Συνέντευξη στη Σοφία Λιάκου από την Κυριακάτικη Kontranews

Δίνουμε μάχη σε δύσκολες συνθήκες επισημαίνει ο Βουλευτής Αν. Αττικής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου, υπογραμμίζει ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε συναγερμό για την αντιμετώπιση των ακραίων αυτών φαινομένων και τονίζει ότι προτεραιότητα έχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αναφέρεται στις τεράστιες ζημιές που έχουν υποστεί περιουσίες συμπολιτών μας και διαβεβαιώνει ότι και ο ίδιος θα κάνει ό,τι μπορεί για την άμεση στήριξη των πληγέντων.

Τελικά οι προβλέψεις για καταστροφικές πυρκαγιές τον Αύγουστο επαληθεύτηκαν. Βόρεια Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία, μέχρι στιγμής ήταν τελικά το κράτος έτοιμο να τις αντιμετωπίσει;

Οι πυρκαγιές και οι ζημιές σε δασικό πλούτο και περιουσίες των πολιτών είναι μεγάλες! Ευτυχώς δεν χάθηκαν συνάνθρωποι και δεν είχαμε επανάληψη της τραγωδίας με νεκρούς! Η μάχη είναι δύσκολη, σκληρή και θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για να αντιμετωπίσουμε την πύρινη λαίλαπα.

Εσείς που εκλέγεστε στην Ανατολική Αττική πως εκτιμάτε τις ζημιές στην Βόρεια Αττική;

Βρέθηκα από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή του πυρός. Μεγάλες οι ζημιές για το Κρυονέρι, τις Αφίδνες, την Βαρυμπόμπη και ελπίζω να σταματήσουν εκεί... Δεν έχουμε ανθρώπινες απώλειες και αυτό είναι το πιο κρίσιμο. Πρέπει η κυβέρνηση να στηρίξει τους πολίτες και τους Δήμους για να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Ως βουλευτής Ανατολικής Αττικής αυτό θα επιδιώξω το επόμενο διάστημα.

Ήταν επαρκή τα μέσα που χρησιμοποίησε η Πυροσβεστική; Διατυπώθηκαν καταγγελίες για ολιγωρία…

Αυτές τις δύσκολες ώρες, πρέπει όλοι να είμαστε σοβαροί και αυτό συμπεριλαμβάνει την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Δεν ψηφοθηρούμε την ώρα που καίγεται η χώρα και δίνουμε «μάχη». Ο κρατικός μηχανισμός, σε δύσκολες συνθήκες, βρίσκεται σε συναγερμό για την αντιμετώπιση του παρατεταμένου κύματος καύσωνα σε ολόκληρη τη χώρα. Στόχος, η πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών, η αδιάλειπτη λειτουργία των κρίσιμων υποδομών με έμφαση στο ηλεκτρικό δίκτυο και η προστασία ευπαθών ομάδων. Με προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, δεκάδες πυρκαγιές δοκιμάζουν τις δυνάμεις πυρόσβεσης σε όλη τη χώρα, ενώ οι αντοχές των δικτύων ηλεκτροδότησης και ύδρευσης είναι ένα από τα κορυφαία ζητήματα. Ο έγκαιρος σχεδιασμός, ο καλός συντονισμός και η συνεργασία των πολιτών με τις αρχές, έχουν ως αποτέλεσμα τον έλεγχο επικίνδυνων πυρκαγιών, όπως αυτή στην Αχαΐα, που με τον έγκαιρο αποκλεισμό και την επιτυχή εκκένωση περιοχών, δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές. Το κράτος αυτή τη φορά έχει στόχο και δρα συντονισμένα. Οι υψηλές θερμοκρασίες, ωστόσο, θα διατηρηθούν για αρκετές ακόμη ημέρες και ως εκ τούτου απαιτείται η ίδια εγρήγορση, ο καλός συντονισμός και η αντοχή ανθρώπων και μηχανών, ώστε ο κρατικός μηχανισμός να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρικών συνθηκών αλλά και στις απαιτήσεις του πολίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά στη Βαρυμπόμπη προήλθε από έκρηξη σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ. Πρόκειται για πολλοστή φορά που συμβαίνει αυτό χωρίς να έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα. Θα αποδοθούν ευθύνες;

Κακώς γίνεται μία τέτοια συζήτηση αυτή την στιγμή. Δεν έχει καμία βάση αλήθειας. Βρίσκονται μακριά από την περιοχή καλώδια μεταφοράς ή διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα αίτια θα διαλευκανθούν από το ανακριτικό της πυροσβεστικής και αυτό είναι κάτι που έχει ήδη αναφερθεί από τον αρμόδιο υπουργό. Δεν είδατε και το βίντεο που έδειξαν τα ΜΜΕ με το ξεκίνημα της φωτιάς σε περιοχή που δεν υπήρχε καν δίκτυο της ΔΕΗ;

Η κυβέρνηση προανήγγειλε αποζημιώσεις για τους πυρόπληκτους. Μήπως επαναληφθεί η ιστορία με το Μάτι που δεν έχει γίνει ακόμη τίποτα;

Η κυβέρνηση παρενέβη προκειμένου να δώσει άμεση στήριξη σε αυτούς που έχουν πληγεί. Υπάρχει μία πρώτη εκτίμηση ότι είναι 94 – 95 τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές στη περιοχή της Βαρυμπόμπης και χρειάζεται να παρέμβουμε. Μεταφέρθηκαν άμεσα ποσά προς τους δήμους για να υπάρξει άμεση στήριξη των 600 ευρώ και εν συνεχεία προφανώς πρόκειται να υποστηρίξουμε τους πυροπλήκτους με ποσά έως 6.000 € και τις επιχειρήσεις με 8.000 € και να προχωρήσουμε, εν συνεχεία, στη στεγαστική συνδρομή, που είναι η διαδικασία της υποστήριξης για να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους οι άνθρωποι, ενώ προβλέπεται και αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων. Παράλληλα, όπου χρειαστεί θα διατεθούν και πρόσθετα ποσά, ενώ η διαδικασία της στεγαστικής συνδρομής κινείται από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών το οποίο θα κάνει και την καταγραφή των ζημιών.

Δεχθήκατε σκληρή κριτική σχετικά με το ότι δεν είχατε κανένα σχέδιο που να διασφαλίζει τις αντοχές του δικτύου ηλεκτροδότησης για τον ακραίο καύσωνα. Ποια είναι η τοποθέτησή σας;

Οι αντοχές του συστήματος δοκιμάζονται, λόγω των ακραία υψηλών θερμοκρασιών και θα δοκιμαστούν και τις επόμενες ημέρες. Προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος η Κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μία σειρά από μέτρα:

– Είναι διαθέσιμες της οι μονάδες φυσικού αερίου.

– Είναι διαθέσιμες οι λιγνιτικές μονάδες με εξαίρεση την Μεγαλόπολη III και τον Άγιο Δημήτριο V. Από το Σάββατο, έχουν ενταχθεί οι μονάδες Μελίτη, Μεγαλόπολη IV και Άγιος Δημήτριος Ι-ΙΙ-ΙΙΙ-IV.

– Είναι διαθέσιμες οι διασυνδέσεις, με γειτονικές χώρες με εξαίρεση τη διασύνδεση της Ιταλίας η οποία θα παραμείνει εκτός λειτουργίας για αποκατάσταση βλάβης μέχρι και της 13 Αυγούστου.

– Το αιολικό δυναμικό δείχνει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα και αναμένεται η προσφορά μόνο από φωτοβολταϊκά κατά της πρωινές και μεσημβρινές ώρες.

– Ο ΑΔΜΗΕ είναι σε συνεχή επικοινωνία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το κέντρο Επιχειρήσεων για την έγκαιρη ειδοποίηση, συντονισμό και αντιμετώπιση σε περίπτωση πυρκαγιάς κοντά σε στοιχεία του συστήματος.

– Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει καθορίσει 24ωρες βάρδιες επιφυλακής με προσωπικό της εταιρείας και από εργολάβους, ώστε τυχόν βλάβες να αποκαθίστανται στο ταχύτερο δυνατό διάστημα.

– Η κατάσταση από πλευράς διαθεσιμότητας αερίου δεν φαίνεται να δημιουργεί καμία ανησυχία, εφόσον οι δεξαμενές της Ρεβυθούσας είναι στα ανώτερα επίπεδα πληρότητας και υπάρχει προγραμματισμένο φορτίο για τις 4 Αυγούστου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, καταφεύγει όλο και περισσότερο προσωπικές επιθέσεις κατά του Πρωθυπουργού και της οικογένειάς του. Ποια η θέση σας;

Δεν πρόκειται για μεμονωμένο φαινόμενο από κάποιους γραφικούς, αλλά για κεντρική πολιτική επιλογή. Ο ΣΥΡΙΖΑ ελλείψει πολιτικής και βλέποντας να μένουν καθηλωμένα τα ποσοστά του, στρέφεται πλέον οργανωμένα σε προσωπικές επιθέσεις όχι μόνον κατά του Πρωθυπουργού, αλλά και κατά της συζύγου και των παιδιών του, χρησιμοποιώντας ΜΜΕ φιλικά προσκείμενα τα οποία έχουν αναλάβει να φέρουν την αποστολή λάσπης εις πέρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ευρισκόμενος σε πολιτική απελπισία, καταφεύγει στο έσχατο σημείο χυδαιότητας: στη λάσπη και τη συκοφαντία. Μπορεί με αυτό τον τρόπο να τρέφει ένα στενό κομματικό ακροατήριο, όμως προκαλεί απέχθεια στην πλειοψηφία των πολιτών.

* Βουλευτής Αν. Αττικής της Νέας Δημοκρατίας