Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βαριά ήττα της κυβέρνησης σε πανδημία, παιδεία, οικονομία

Βαριά ήττα της κυβέρνησης σε πανδημία, παιδεία, οικονομία

 Σε κατάσταση πολέμου βρίσκεται η κυβέρνηση λόγω της πανδη­μίας και την ίδια στιγμή αρχί­ζει να καταγράφει σημαντική φθο­ρά λόγω της κακής διαχείρισης της παρούσας κρίσης. Παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν την κυβέρνηση να αντέχει, η προσεκτική και σοβαρή ανάλυση των μετρήσεων δείχνει ότι όλοι οι υπουργοί είναι σε πολύ χαμηλά ποσοστά, καθώς ακόμα και ο πρώτος σε δημοφιλία υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας καταγράφει πρωτιά με 24%, αλλά δεν σημειώ­νεται ότι έχει τριπλάσιες αρνητικές γνώμες στο σύνολο των ψηφοφόρων.

Χάνεται το παιχνίδι...

Η κυβέρνηση που επαναπαύτηκε στην διαχείρισης της πρώτης φάσης της πανδημίας χάνει το παιχνίδι, παρά την μέγιστη επικοινωνιακή στήριξη που έχει. Η φθορά είναι ήδη σημαντική και φαίνεται ότι παρα­σύρθηκε από την προπαγάνδα που προόριζε για τους άλλους και έκα­νε λάθη: άνοιξε τον τουρισμό χωρίς ελέγχους, τα σχολεία με υπερπληθυ­σμό, επέτρεψε στις μεταφορές υπερ­φόρτωση και διαχειρίστηκε τα τεστ με πολιτικά κριτήρια. Ακόμα και η επίταξη ιδιωτικών κλινικών στην παρούσα φάση αποδεικνύει ότι κινή­θηκε χωρίς σχέδιο και δεν φρόντι­σε, όπως λένε και πολλοί βουλευτές της ακόμα και υπουργοί στις κατ΄ι­δίαν συζητήσεις τους να προετοιμά­σει και να ενισχύσει το ΕΣΥ. Ο Άδω­νις Γεωργιάδης την «κάρφωσε» και είναι μια σημαντική μαχαιριά η επι­σήμανση ότι απέτυχε στην αντιμετώ­πιση του δευτέρου κύματος, ενώ για να αλλάξει το κλίμα και να σταματή­σουν οι αρνητικές κρίσεις επιχείρη­σε ο Β. Κικίλιας μέχρι και να αξιοποι­ήσει επικοινωνιακά την προοπτική της έλευσης των εμβολίων που ακό­μα δεν είναι έτοιμα και γίνονται κλι­νικές δοκιμές.

Η κυβέρνηση έχει χάσει πλήρως σε πανδημία, παιδεία και οικονο­μία, κάθε μέρα βουλιάζει και περισ­σότερο στις αντιφάσεις και την ανε­πάρκειά της, συμπαρασύροντας μαζί τη συντριπτική πλειοψηφία της κοι­νωνίας.

Αντιφατικά μηνύματα

Στο σκέλος των δραματικών εξελίξε­ων στην πανδημία και ενώ η ασφυ­ξία στο ΕΣΥ είναι πλέον γεγονός, τα μηνύματα που στέλνει στην κοινωνία είναι αντιφατικά με πιο χαρακτηρι­στική την περίπτωση του κυβερνη­τικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα (σ.σ. θεωρείται «τελειωμένος» από τη συγκεκριμένη θέση και σχεδόν έχει «κλειδώσει» ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος) που ανακοίνωνε πώς θα αρθεί σταδιακά το lockdown και μιλούσε για θετικά μηνύματα, ενώ μετά οπισθοχώρη­σε και ανακοινώθηκαν νέα περιο­ριστικά μέτρα.

Πολλά λάθη...

Τα λάθη είναι πολλά και ήδη έχουν αρχίσει οι γκρίνιες. Η δραματική κατάσταση που βιώνει η Βόρεια Ελλά­δα και ειδικά η Θεσσαλονίκη έχει προκαλέσει οργή, ενώ είναι ενδει­κτική η αποστασιοποίηση του περι­φερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα που μίλη­σε για λάθη και για την καθυστερη­μένη λήψη των αποφάσεων.

Η απαίτηση αρνητικού τεστ για όποιον μπαίνει στη χώρα επιβεβαι­ώνει την εγκληματική υποχώρηση της κυβέρνησης το καλοκαίρι στους μεγάλους tour operatetors. Και αυτό διότι επιβάλλουν αρνητικό τεστ το χειμώνα αλλά το καλοκαίρι σε του­ριστική περίοδο έγινε το αντίθετο, με τα αποτελέσματα να είναι πλέον ορατά στην έξαρση της πανδημίας, όπως κατηγορεί την κυβέρνηση και η αντιπολίτευση.

Το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης με τα δημοτικά σχολεία προκάλεσε ρήγμα και στην Κ.Ο. της ΝΔ με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να είναι στο στόχαστρο ακόμα και από τους νεοδημοκράτες συνδικαλι­στές. Οι ελλείψεις είναι πάρα πολλές και αποδείχθηκε και σε αυτό το θέμα ότι δεν υπήρξε η κατάλληλη προε­τοιμασία, αν και είχε τουλάχιστον έξι μήνες στη διάθεσή της.

Στο σκέλος της οικονομίας, η κυβέρνηση επιμένει στη συνταγή του Μαρτίου που οδήγησε στην έκρηξη της ανεργίας, των μειώσεων μισθών και της υποαπασχόλησης για όσους δεν απολύονται. Επιδοτεί αναστολή εργασίας και όχι εργασία, ενώ εργα­ζόμενοι αλλά και επιχειρήσεις είναι σε απόγνωση, καθώς 4 στις 5 μένουν εκτός επιστρεπτέας ενίσχυσης.

Ανασχηματισμός στο τραπέζι

Του Γιάννη Αναγνώστου από την Κυριακάτικη Kontranews

Σε αυτό το αρνητικό κλίμα, και ενώ πυκνώνουν τα πυρά και εκ των έσω με αιχμή το σαμαρικό στρατόπεδο, ήδη συζητείται το σενάριο του ανα­σχηματισμού, ενώ ακόμα και υπο­στηρικτές της κυβέρνησης, όπως η Καθημερινή αφήνουν αιχμές για το περίφημο «επιτελικό Κράτος» του Κυρ. Μητσοτάκη.

«Η ιδέα της διακυβέρνησης μέσω μιας «καγκελαρίας» είναι η προφα­νής, αλλά δεν μπορεί να δουλέψει χωρίς υπουργούς που θα νοιώθουν ως μέλη μιας ομάδας, με ιδιοκτησία επιτυχιών και αποτυχιών. Στο κρά­τος μας είναι εύκολο να συμβεί αυτό που έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμαν­λής: “Οι εντολές μου συχνά χάνονται μέσα σε μια γκρίζα μάζα”», έγραψε την περασμένη Κυριακή ο διευθυντής της εφημερίδας Αλέξης Παπαχελάς που αποτύπωσε αυτό που λένε πολ­λοί υπουργοί παρασκηνιακά.

Αυτή τη στιγμή ο Πρωθυπουρ­γός δεν σκέφτεται εκλογές, τα σενά­ρια για οικουμενική κυβέρνηση εν μέσω κρίσης όπως αποκάλυψε η προ­ηγούμενη Κυριακάτικη Kontra news εξακολουθούν και συζητούνται και ο ανασχηματισμός είναι η πιο πιθανή κίνηση του Κυρ. Μητσοτάκη. Μάλι­στα, οι αλλαγές τοποθετούνται είτε λίγο πριν τις γιορτές και αφού έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε προχθές είτε την πρώ­τη εβδομάδα του νέου έτους, ώστε να δοθεί το μήνυμα της επανεκκί­νησης, με την ελπίδα να έχει έρθει και το εμβόλιο.

Ενιαίο μέτωπο κατά της κυβέρνησης

Ανεξάρτητα από τις κινήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη, αυτή τη στιγμή καταγρά­φεται αλλαγή και των συσχετισμών σε επίπεδο κοινοβουλίου και κοινω­νίας. Η κίνηση να υπογράψουν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Μέρα25 κοινό κείμενο ενάντια στην απαγόρευση των συνα­θροίσεων διαμορφώνει ένα σκηνι­κό που δεν το ανέμενε ο Πρωθυ­πουργός. Και αυτό διότι είναι η πρώ­τη φορά από το 2014 που υπάρχει ενιαίο μέτωπο κατά της κυβέρνησης που πλέον αρχίζει και μετράει και τη φθορά της. Ακόμα και η κίνηση του Κυρ. Μητσοτάκη να καταθέσει στε­φάνι στο Πολυτεχνείο μπορεί να άρε­σε σε κεντρώους ψηφοφόρους που ήδη τον στηρίζουν, αλλά εξόργισε πολλούς δεξιούς, ενώ είναι η πρώ­τη φορά που η ΝΔ άνοιξε τόσο μεγά­λο μέτωπο με το ΚΚΕ.