Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αλλο κόμμα στήνει τώρα ο Μητσοτάκης

Αλλο κόμμα στήνει τώρα ο Μητσοτάκης

Του Γιάννη Αναγνώστου από την Κυριακάτικη Kontranews

Οι πρόσφατες μικρές αλλαγές στην κυβέρνηση απέδειξαν, ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία μετάλλαξης, πολιτικής και ιδεολογικής, της Νέας Δημοκρατίας με την προσωπική σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με τη συμπεριφορά, τη στάση και την πολιτική του, δείχνει ότι περισσότερο ανέχεται τη ΝΔ και την χρησιμοποιεί για τον προσωπικό του στόχο, δηλ. να παραμείνει στην καρέκλα του Πρωθυπουργού. Ακόμα και ο πολυσυζητημένος ανασχηματισμός δεν έγινε και περιορίστηκε σε περιορισμένες αλλαγές ο Κυρ. Μητσοτάκης, καθώς όπως καταγράφεται στο παρασκήνιο, δεν μπόρεσε να αντέξει την πίεση του Αντώνη Σαμαρά σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά και οικονομικών παραγόντων. 

"Συμπεριφέρεται ως πρίγκηπας..."

Κυρίως όμως οι αλλαγές στην κυβέρνηση, σε συνδυασμό με όσα συμβαίνουν σε όλα τα επίπεδα του κομματικού μηχανισμού με την απενεργοποίηση και αποξένωση πολλών στελεχών με μακρά διαδρομή, αλλά και η άσχημη κατάσταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα όπου ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν ελέγχει ούτε το 10%, ενδυναμώνουν πλήρως το βασικό επιχείρημα ιστορικού στελέχους της κεντροδεξιάς: «Ο Κυριάκος ποτέ δεν πήγαινε τη ΝΔ με τη μορφή που έχει. Συμπεριφέρεται ως πρίγκιπας και θέλει όλοι να είναι υποτακτικοί. Βασικός του στόχος ήταν να γίνει Πρωθυπουργός και τώρα να κάνει μια κυβέρνηση της αρεσκείας του που θυμίζει εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ». 

Στήνει δικό του μηχανισμό 

Εάν δει κανείς με προσοχή τα πρόσωπα που στελεχώνουν την κυβέρνηση, τις γενικές γραμματείες, αλλά και κομβικά πόστα στο Μέγαρο Μαξίμου θα διαπιστώσει κανείς ότι πολλοί δεν έχουν καμία ιδεολογική συγγένεια με το κόμμα ή στην καλύτερη είναι σε μεγάλη απόσταση από την ιδρυτική του διακήρυξη.  

Η αναφορά αυτή συνδυασμένη με την επισήμανση πολλών έμπειρων κοινοβουλευτικών για τις επιλογές που έχει κάνει για την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό, ενισχύουν την άποψη, ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης στήνει το δικό του μηχανισμό. 

Ουσιαστικά μεταλλάσσει με μεγάλη ένταση – η προετοιμασία ξεκίνησε αμέσως μετά την εκλογή του στην αρχηγία της ΝΔ- τη ΝΔ σε ένα εκσυγχρονιστικό, φιλελεύθερο κόμμα που δεν θα θυμίζει σε πολλά το παλαιό κομματικό οργανισμό. 

Η επιλογή να ορίσει αναπληρωτή υπουργό τον ακραιφνή νεοφιλελεύθερο και επί χρόνια πρόεδρο της Δράσης, διαπρύσιο υποστηρικτή των μνημονιακών πολιτικών Θόδωρο Σκυλακάκη, αλλά και η υφυπουργοποίηση του εκσχυγχρονιστή Πάνου Τσακλόγλου που έχει υποστηρίξει μνημονιακές θέσεις, ήταν ενδεικτική της απόφασης του Κυρ. Μητσοτάκη να στρίψει το σκάφος. Παράλληλα, αξιοσημείωτη είναι η σημαντική υποβάθμιση, μια ακόμη καθώς του είχαν αφαιρεθεί και αρμοδιότητες, του Άδωνι Γεωργιάδη που παραμένει όμως ακόμα αντιπρόεδρος της ΝΔ και είδε τον υφυπουργό του Νίκο Παπαθανάση να ορίζεται αναπληρωτής υπουργός και να έχει υπό τον έλεγχό του επενδύσεις και Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. 

Θέλει να φτιάξει μια άλλη ΝΔ...

Ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον τρόπο που κινείται ενδυναμώνει την άποψη ότι στόχος του είναι μια άλλη ΝΔ με πρόσωπα από τον εκσυγχρονιστικό και φιλελεύθερο χώρο. Εάν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά τι συμβαίνει στο παρασκήνιο, αλλά και εάν εστιάσει στις δημόσιες παρουσίες του και ποιοι ακριβώς συμμετείχαν έχει τις απαντήσεις του. 

Οι πιο επιμελείς της Κ.Ο. με καραμανλικό πρόσημο θυμούνται ότι όταν η ΝΔ βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν κεντρικός ομιλητής σε μια εκδήλωση του Harvard στην Αθήνα και εκεί ήταν παρόντες, ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υπουργός του και καθηγητής Τάσος Γιαννίτσης που ουσιαστικά έχει τις ίδιες απόψεις με τον Π. Τσακλόγλου. 

Η προεργασία είχε γίνει με το Μητρώο Στελεχών της ΝΔ και με την απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη να τοποθετήσει σε ομάδες εργασίας για το πρόγραμμα πρόσωπα από το χώρο των επιχειρήσεων και καθηγητές πανεπιστημίου, μια κίνηση που έδειχνε από τότε με ποιους θα κυβερνήσει. 

Στα πρώτα ονόματα ήταν ο καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Θόδωρος Πελαγίδης (σ.σ. πρώην στενός συνεργάτη του Ευάγγελου Βενιζέλου) που αν και εκσυγχρονιστής συντάχθηκε με τον Κυρ. Μητσοτάκη εξ αρχής και πριν είκοσι μέρες αποφασίστηκε να προταθεί για υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, αντικαθιστώντας τον Γιάννη Μουρμούρα που τελειώνει η θητεία του και ήταν και εκ των τακτικών συνομιλητών του Αντώνη Σαμαρά. 

Στην αυλή του Κυρ. Μητσοτάκη ήταν –και παραμένουν συνομιλητές του- πρόσωπα, όπως ο καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Cardiff, Μιχ. Αργυρός, ο Αιμ. Στασινάκης, ο Θαν. Γόντικας και ο Μ. Μωυσής. Επίσης, πρόσωπα, όπως ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Γεραπετρίτης που ορίστηκε υπουργός Επικρατείας και αποτελεί πλέον από τους πιο στενούς του συνεργάτες, πρόσωπο που προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Στον κύκλο των συνομιλητών του παραμένει ο Βασίλης Καρατζάς -γιος του Θόδωρου Καρατζά (διοικητή της Εθνικής Τράπεζας 1996-2004)-  και μένει να φανεί που θα αξιοποιηθεί μελλοντικά.  

Η ΝΔ αλλάζει δραματικά μέρα με τη μέρα και αλλοιώνεται η φυσιογνωμία της. «Από πού να ξεκινήσει κανείς και που να τελειώσει», έλεγε με παράπονο καραμανλικός βουλευτής μετά τις αλλαγές και τον ανασχηματισμό που δεν έγινε. 

Εάν κοιτάξει κανείς ποιοι έχουν αξιοποιηθεί σε κρίσιμες θέσεις θα διαπιστώσει ότι είναι άνθρωποι της οικογένειας Μητσοτάκη, ενώ στον κύκλο των συνεργατών, ένα εξωθεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, είναι ενταγμένα πρόσωπα που είναι αποκλειστικά φίλοι του Κυρ. Μητσοτάκη. Και όπως λένε οι κακές γλώσσες, «πάνω απ’ όλα το Κολέγιο».

Έντονη γκρίνια στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

Ο ίδιος είχε περιθωριοποιήσει μια σειρά ηγετικών και ιστορικών στελεχών και πάντα λέει περιφρονητικά: «τι να το κάνω το κόμμα, εγώ έχω την κοινωνία». 

Η γκρίνια είναι μεγάλη καθώς ομάδα βουλευτών, τόσο από το καραμανλικό όσο και από το σαμαρικό στρατόπεδο, σημειώνει ότι το κόμμα και η Κ.Ο. έχει αδρανοποιηθεί με κεντρική επιλογή, το κόμμα ως συλλογική οντότητα περιθωριοποιήθηκε και πλέον μπαίνουν μπροστά νέα εξωθεσμικά πρόσωπα που ναι μεν υπηρετούν το πνεύμα της διεύρυνσης, αλλά απέχουν πάρα πολύ από την παραταξιακή συνείδηση και το αίσθημα του μέσου νεοδημοκράτη. 

Παρά τις επιφυλάξεις, τους προβληματισμούς, τις φοβίες, τις ενστάσεις τμήματος της Κ.Ο. ο Κυρ. Μητσοτάκης συνεχίσει να διευρύνει τον κύκλο των προσώπων που αξιοποιεί κυβέρνηση και στον κρατικό μηχανισμό. 

Ήδη, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν ο Άκης  Σκέρτσος, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό με κεντρικό ρόλο, που διετέλεσε γενικός γραμματέας του ΣΕΒ, διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου όταν υπηρεσιακός πρωθυπουργός ήταν ο Παναγιώτης Πικραμμένος, αλλά και διευθυντής του γραφείου του Γιάννη Στουρνάρα, όταν ο νυν κεντρικός τραπεζίτης, ήταν υπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά. Επίσης υπήρξε στενός συνεργάτης του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη όταν ήταν υπουργός Ανάπτυξης, Μεταφορών, αλλά και υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Επίσης, ένα άλλο πρόσωπο που είναι στην ευρύτερη «αυλή» του Μεγάρου Μαξίμου είναι ο Θανάσης Κοντογεώργης που προ ημερών αναβαθμίστηκε σε γενικό γραμματέα Συντονισμού. Ο δικηγόρος Θ. Κοντογεώργης –πεθερός του είναι ο πρώην βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ Ηλίας Βλαχογιάννης- έχει τέσσερα περίπου χρόνια στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη και προέρχεται από την κεντροαριστερά, καθώς το 2011 ήταν σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου στη γ.γ. της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια ειδικός σύμβουλος του Γ. Στουρνάρα αλλά και μετά του διαδόχου του στο υπουργείο Οικονομικών, του Γκίκα Χαρδούβελη. 

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι επίσης ο Γιάννης Βλαστάρης, ο Δημήτρης Τσιόδρας, άλλοτε στελέχη της Ελευθεροτυπίας που ανήκουν στο χώρο της κεντροαριστεράς, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν σταμάτησε, αν και δεν πηγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, να συνεργάζεται με τον Δημήτρη Μητρόπουλο, πρώην διευθυντή των Νέων. 

Εμμονή με πρόσωπα του εκσυγχρονισμού

Ουσιαστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει εμμονή με πρόσωπα του εκσυγχρονισμού, όπως τον άλλοτε στενό συνεργάτη της Αννας Διαμαντοπούλου, Γιώργο Μαστρογεωργίου που τον είχε ορίσει, αδιαφορώντας για τις εσωτερικές γκρίνιες και την δυσφορία των «καραμανλικών», γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», και τώρα είναι γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Η σύζυγός του είναι η δημοσιογράφος, επίσης εκσυγχρονίστρια, η Αριστοτελία Πελώνη, αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος. 

Επίσης, ο στενός συνεργάτης του πρώην Πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, ο Γιώργος Παγουλάτος είναι στα πρόσωπα που βρίσκονται στο ευρύτερο περιβάλλον του Κυρ. Μητσοτάκη και θεωρείται από τα στελέχη που έχουν αναφορές στον Κ. Σημίτη.

Ήττα για Άδωνη, Βρούτση και Σταϊκούρα

Ο Πρωθυπουργός όμως δεν έκανε και τις άλλες αλλαγές που ήθελε και να βάλει και περισσότερα πρόσωπα από την κεντροαριστερά, καθώς υπάρχει ακόμα ανοικτό το σενάριο των εκλογών. Άρα, εάν προκηρύξει εκλογές και κερδίσει, όπως δείχνουν και οι μετρήσεις και η κατάσταση που υπάρχει, θα κάνει τις αλλαγές που θέλει με πλήρη μετάλλαξη της ΝΔ. 

Γι’ αυτό στην παρούσα φάση, απέφυγε την ευθεία σύγκρουση με την ομάδα υπουργών του Αντώνη Σαμαρά και επέλεξε τη σύγκρουση διά της πλαγίας. Στο πλαίσιο αυτό περιόρισε αρμοδιότητες σε υπουργούς όπως ο Αδ. Γεωργιάδης που υπέστη δεινή πολιτική ήττα, ενώ σε άλλους έβαλε τοποτηρητές με πρόσωπα εμπιστοσύνης τους, όπως στο υπουργείο Απασχόλησης ο Γιάννης Βρούτσης με τον Π. Τσακλόγλου και ο υπουργός Οικονομικών με τον Θ. Σκυλακάκη ως αναπληρωτή υπουργό πλέον. 

Επί της ουσίας, τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας κυρίως σπάνε στα δύο και αποκτούν δίδυμες ηγεσίες, ενώ οι αναπληρωτές και οι γραμματείς, είναι προερχόμενοι όλοι από το εκσυχρονιστικό ΠΑΣΟΚ πλην του «ντορικού» Θ. Σκυλακάκη που είχε ακολουθήσει την Ντόρα Μπακογιάννη στο κόμμα της μετά τη διαγραφή της από τον Αντ. Σαμαρά το 2010. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι νέοι τοποτηρητές αναφέρονται απευθείας στον πρωθυπουργό και είναι ισχυρότεροι των υπουργών τους. Η αναφορά γίνεται για τους Π. Τσακλόγλου (υφυπουργός Ασφάλισης), Ν. Παπαθανάσης (αναπληρωτής Επενδύσεων), Μάριος Θεμιστοκλέους (γραμματέας Υγείας -όταν εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Βαγγέλης Βενιζέλος ήταν μεταξύ των προσώπων που τον πλαισίωναν και αποτέλεσε μέλος της ομάδας που επεξεργάστηκε το λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης»), Θ. Κοντογεώργης (γενικός γραμματέας Συντονισμού), Γιάννης Κυριακού (γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, τέως διευθυντής ΣΕΒ), Γιάννης Χρυσουλάκης (γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας). Επίσης, στον μεγάλο κατάλογο υπάρχουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και συνεργάτης του Ευ. Βενιζέλου, ο άλλοτε γραμματέας της ΚΝΕ και συνεργάτης του Κώστα Λαλιώτη επί παντοδυναμίας του και νυν υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός του Θοδωρής Λιβάνιος, κ.α. Ακόμη και ο έμπειρος Παύλος Αποστολίδης, που τέθηκε επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας στον διάλογο με την Τουρκία, ήταν διοικητής της ΕΥΠ επί πρωθυπουργίας Κ. Σημίτη.

Υπό διωγμό οι δεξιοί

«Οι δεξιοί τελούν υπό διωγμό» έγραψε ο διευθυντής της Εστίας, ο καραμανλικός Μανώλης Κοττάκης που αποκάλυψε ότι ήδη 100 υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ. έστειλαν στον Κυρ. Μητσοτάκη επιστολή διαμαρτυρίας.

 «Όσο τα πράγματα θα πηγαίνουν καλά, ούτε το pasocification της Ν.Δ. θα ενοχλεί ούτε οι δίδυμες ηγεσίες θα τσακώνονται.

Ο χειμώνας θα είναι όμως αλλιώς, αν δεν γίνουν εκλογές. Το συνολικό μείγμα της κυβέρνησης είναι κοκτέιλ μολότοφ. Αν εκραγεί…» γράφει ο Μ. Κοττάκης που στόχευσε στον Αδ. Γεωργιάδη, επισημαίνοντας: «Άφησα τελευταίο θέμα προς σχολιασμό τον εξευτελισμό που επιφύλαξε ο Μητσοτάκης στον Αδωνι. Τον υποχρεώνει να υπογράψει τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας των επενδύσεων και των ΣΔΙΤ στον μέχρι σήμερα υφυπουργό του. Τον αποδοκιμάζει και του αφαιρεί τη δυνατότητα να είναι συνομιλητής του επιχειρηματικού κόσμου. Η σημαία των ΗΠΑ που έχει στο γραφείο του ο κύριος υπουργός και τα κοινά άρθρα με τον Πάιατ δεν τον έσωσαν. Του έμεινε η αρμοδιότητα για τις τιμές των ζαρζαβατικών. Είχα πει κάποτε στον Άδωνι, όταν στήριξε τον Κυριάκο για την αρχηγία, πως οι πρίγκιπες θεωρούν πως δεν χρωστούν σε κανέναν! Μετά την υποβάθμιση ας ετοιμάζεται τώρα μετά τα ζαρζαβατικά για τις… βρούβες που θα τον στείλει ο Κυριάκος».

Σαμαρικά ...πυρά

Στο ίδιο μήκος κύματος και η επίθεση του σαμαρικού Antinews με άρθρο που έχει τίτλο: «Ένας αδύναμος πρωθυπουργός που παριστάνει τον ηγέτη». Στο άκρως επιθετικό άρθρο σημειώνεται: «Την πλήρη αδυναμία του Μητσοτάκη αποδεικνύει η ακύρωση του ριζικού ανασχηματισμού που ορεγόταν, προφανώς για να αποφύγει τις αντιδράσεις από τους βαρόνους της ΝΔ (βλέπε Σαμαρά) που του είχαν διαμηνύσει να μην τολμήσει να βγάλει από την κυβέρνηση τους δικούς τους ανθρώπους. Έτσι αρκέστηκε στην τοποθέτηση δικών του «ταμιών» για ευνόητους λόγους που θα διαχειριστούν τα κεκαλυμμένα νέα μνημόνια που αναμένονται από τις Βρυξέλλες. Για το θεαθήναι έβαλε στην κυβέρνηση κι έναν καθηγητή και δυο βουλευτάδες, έβγαλε και στην δημοσιότητα μια ατελή αναπτυξιακή έκθεση γραμμένη από νομπελίστα για το απαραίτητο φούσκωμα της πομφόλυγας, μπας και καταφέρει να επισκιάσει την ατολμία που βάφτισε ενίσχυση της ήδη... επιτυχημένης κυβέρνησης.