Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δημόσια διαφωνία Σόιμπλε και Γκάμπριελ για την ελάφρυνση του χρέους

Διαφωνία Σόιμπλε και Γκάμπριελ για την ελάφρυνση του χρέους

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΖΗΤΕΙ Ο ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Ο ΣΟΪΜΠΛΕ                                      

Μια σημαντική διαφωνία στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης καταγράφηκε λίγες μόλις ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, τη Δευτέρα όπου θα συζητηθεί το ελληνικό πρόγραμμα αλλά και η ελάφρυνση του χρέους.

Ο μεν υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε μέσω εκπροσώπου του ότι η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να ακολουθήσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ αντιθέτως ο αντικαγκελάριος της γερμανικής κυβέρνησης υποστήριξε ότι η αναδιάρθρωση πρέπει να είναι άμεση.

Νέα προσπάθεια από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δημιουργήσει κλίμα και τετελεσμένα ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup αποτελούν οι δηλώσεις του την Κυριακή στο πρακτορείο Reuters όπου τονίζει: «Πρώτα η αξιολόγηση και μετά το χρέος».

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται από την Deutsche Welle, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε ότι οι όποιες αποφάσεις για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να ληφθούν μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.

Η ίδια εκπρόσωπος τόνισε εκ νέου πως το ζητούμενο ήταν και παραμένει ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο.

Ωστόσο, αν και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει στην πάγια αυτή θέση του, ότι δηλαδή η ολοκλήρωση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να προηγηθεί των όποιων αποφάσεων για το χρέος, Γερμανοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι εξελίξεις αναγκάζουν το Βερολίνο να αναθεωρήσει τη στάση του στο μείζον ζήτημα του χρέους.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, από τη στιγμή που για τη γερμανική κυβέρνηση η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αδιαπραγμάτευτη κόκκινη γραμμή, το Ταμείο όμως από την πλευρά θέτει ως όρο συμμετοχής του τη διευθέτηση του χρέους, ο Γερμανός υπουργός θα πρέπει να βάλει τώρα νερό στο κρασί του και να προβεί σε παραχωρήσεις, μολονότι ο ίδιος έχει υποστηρίξει επανειλημμένως ότι στην παρούσα φάση δεν είναι αναγκαία μια νέα αναδιάρθρωση.

Υπέρ της ελάφρυνσης ο Γκάμπριελ

Έτσι τουλάχιστον διαβάζουν τις εξελίξεις πολλοί αναλυτές στη γερμανική πρωτεύουσα, εντάσσοντας σε αυτό το πλαίσιο και τις δηλώσεις του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προς το Reuters ο οποίος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της άμεσης ελάφρυνσης του χρέους.

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι ο Γερμανός αντικαγκελάριος δεν θα διαφοροποιούνταν τόσο απροκάλυπτα τη δεδομένη χρονική στιγμή από τις θέσεις του κ. Σόιμπλε και των συγκυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών εν γένει, εάν δεν ήταν σίγουρος ότι επίκεινται σημαντικές εξελίξεις στο εν λόγω ζήτημα. Βέβαια και ο κ. Γκάμπριελ μιλάει για ελάφρυνση και όχι για κούρεμα του ελληνικού χρέους, το οποίο απορρίπτει ως γνωστόν κατηγορηματικά η γερμανική κυβέρνηση και όχι μόνο.