Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
"Καζάνι" που βράζει η Ν.Δ. με Χατζηδάκη

"Καζάνι" που βράζει η Ν.Δ. με Χατζηδάκη

Δεν άρεσε σε αρκετούς γαλάζιους βουλευτές το γεγονός πως ο υπουργός απέρριψε όλες τις βουλευτικές τροπολογίες σε συγκεκριμένο νομοσχέδιο

Πολλές αντιδράσεις, θα λέγαμε και «εμφύλιο» στη ΝΔ, έχει προκαλέσει η απόφαση του Κωστή Χατζηδάκη να απορρίψει όλες τις τροπολογίες βουλευτών της συμπολίτευσης τη στιγμή που ο υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε δεσμευτεί ότι θα τις υιοθετήσει. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί ήταν το επεισόδιο που σημειώθηκε εντός και εκτός της Ολομέλειας, με τον Γιώργο Βλάχο να βγαίνει εκτός εαυτού.

Τι συνέβη; Με βάση τη δέσμευση που δεν τήρησε ο Κωστής Χατζηδάκης, κατατέθηκε συνολικά 18 βουλευτικές τροπολογίες, τις οποίες υπογράφουν 17 βουλευτές της ΝΔ.

Η στάση του υπουργού προκάλεσε εκνευρισμό σε αρκετά κοινοβουλευτικά στελέχη της πλειοψηφίας, καθώς η απόρριψη των τροπολογιών τους εκθέτει – όπως οι ίδιοι επισημαίνουν – στην εκλογική τους βάση. 

 

Επεισόδιο με Βλάχο

Ο Γιώργος Βλάχος είχε καταθέσει 11 τροπολογίες για να συμπεριληφθούν στο χωροταξικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και άκουσε στην αρχή της συνεδρίασης την Παρασκευή (04/12) τον Κωστή Χατζηδάκη να τις απορρίπτει όλες.

Η σταγόνα που φαίνεται να ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν, ωστόσο, η άρνηση του υπουργού να προβεί σε μία νομοθετική βελτίωση για την οποία είχε προβεί στις ανάλογες διαβεβαιώσεις. Τότε, όπως κατέγραψε το κανάλι της Βουλής, ο Γιώργος Βλάχος ανέβηκε στα υπουργικά έδρανα και μίλησε με έντονο ύφος απευθυνόμενος στους συνεργάτες του υπουργού Περιβάλλοντος, με τις έντονες κινήσεις του να καταδεικνύουν τον εκνευρισμό του.

Η κάμερα συνέλαβε, μάλιστα, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου, να τρέχει από πίσω του για να τον προλάβει και να τον καθησυχάσει. Η φασαρία που προκλήθηκε στην αίθουσα ανάγκασε τον προεδρεύοντα, Χαράλαμπο Αθανασίου, να ζητήσει από τους Βλάχο – Οικονόμου να αποχωρήσουν.

Το επεισόδιο συνεχίστηκε και εκτός της Ολομέλειας παρουσία δημοσιογράφων. «Έλεος. Δεν πάει άλλο. Και η κοροϊδία έχει τα όριά της. Δεν πειράζει, ας έρθουν οι αλλαγές στο επόμενο νομοσχέδιο που θα είναι παχιές οι μύγες», φώναζε ο Γιώργος Βλάχος.

 

«Να εξετάζονται οι βουλευτικές τροπολογίες»

Για το θέμα παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος, ο οποίος συνέστησε στον υπουργό να μην απορρίπτει ελαφρά τη καρδία τις τροπολογίες κυβερνητικών βουλευτών. «Θα πρέπει να εξετάζονται οι τροπολογίες και να μην απορρίπτονται όταν κατατίθενται από κυβερνητικούς βουλευτές και αφορούν σημαντικά προβλήματα. Αντιθέτως, τυφλά θα ζητείται από τον υπουργό οι βουλευτές να ψηφίζουν…» σχολίασε με νόημα.

Για την ιστορία, η νομοτεχνική βελτίωση που ζητούσε ο βουλευτής της ΝΔ έγινε αποδεκτή από τον υπουργό.