Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΕΛ.ΑΣ όπως λέμε Big Brother- θα παρακολουθεί συνομιλίες σε Viber και WhatsApp

ΕΛ.ΑΣ όπως λέμε Big Brother- θα παρακολουθεί συνομιλίες σε Viber και WhatsApp

Πανάκριβο σύστημα που έχει στόχο να αρχίσει να παρακολουθεί άμεσα το Viber, το WhatsΑpp αλλά και άλλες δεκάδες εφαρμογές επικοινωνιών μέσω Internet σκοπεύουν να αποκτήσουν η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αλλά και η ΕΛ.ΑΣ, σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας. 

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, στα τέλη Οκτωβρίου κλιμάκιο στελεχών της ΕΥΠ μετέβη στην Αγγλία όπου φαίνεται να παρακολούθησε επίδειξη ενός τέτοιου συστήματος, ενώ αντίστοιχο ενδιαφέρον υπάρχει από υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., όπως η Διεύθυνση Διαχείρισης Πληροφοριών αλλά και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Παρόμοια συστήματα διαθέτουν οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και άλλες χώρες.

Η προμήθεια αυτών των συστημάτων, που έχει κριθεί απολύτου προτεραιότητας από τις αρχές ασφαλείας και τις μυστικές υπηρεσίες, αναμένεται ν’ αλλάξει εκ βάθρων τα δεδομένα στις έρευνες για την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων που χρησιμοποιούν κατά 70-80% τέτοιου είδους διαδικτυακές εφαρμογές για την επικοινωνία τους.

Ωστόσο, αλλαγές θα επέλθουν και στην καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, αφού πρόκειται να αλλάξει ο τρόπος επικοινωνίας τους. Μέχρι τώρα, οι πολίτες γνώριζαν ότι δεν υπήρχε δυνατότητα παρακολούθησης του Viber και χρησιμοποιούσαν τις συγκεκριμένες διαδικτυακές πλατφόρμες για συνομιλίες εμπιστευτικού χαρακτήρα και για ανταλλαγή αρχείων και άλλων δεδομένων.

Μια εξέλιξη που ναι μεν δεν ανιβαίνει στη γενικότερη κυβερνητική στρατηγική περί  αστυνομοκρατίας και καταστολής, ωστόσο προκαλεί μεγάλη ανησυχία διότι η ελευθερία περιορίζεται, συνεπώς και η δημοκρατία.

Ενδιαφέρον βέβαια θα παρουσίαζε ο τρόπος με τον οποίο μία αυτοαποκαλούμενη "φιλελεύθερη" κυβέρνηση, που επιστρατεύει τέτοιες τεχνικές, μπορεί πράγματι να επιχειρηματολογήσει υπέρ τους, και για να προλάβουμε τέτοιες προσπάθειες, τα κοινωνικά πειράματα δεν διεξάγονται ούτε από την ΕΛ.ΑΣ ούτε και από την ΕΥΠ. 

Η δημοκρατία, δεν πρέπει να είναι αυτοαναφορική και δυστυχώς στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας και επιβολής της ασφάλειας γίνονται πάντα τα μεγαλύτερα εγκλήματα εναντίον της.