Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στο ΣτΕ κρίνεται ο διαγωνισμός για τις υπερδομές σε Λέσβο, Χίο και Φυλάκιο Εβρου

Στο ΣτΕ κρίνεται ο διαγωνισμός για τις υπερδομές σε Λέσβο, Χίο και Φυλάκιο Εβρου

Τρεις μεγάλες τεχνικές εταιρείες, οι ΙΝΤΡΑΚΟΜ - ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΤΕΡΝΑ και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, έμειναν τελικά να διεκδικούν τα 142,5 εκατομμύρια ευρώ συν ΦΠΑ που θα διαθέσει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την κατασκευή των υπερδομών σε Χίο, Λέσβο και Φυλάκιο Εβρου.

Μπορεί ωστόσο η απόφαση που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Πάτροκλος Γεωργιάδης να σημαίνει την εκκίνηση της τελικής διαδικασίας γι’ αυτές τις τρεις και μόνο που προκρίθηκαν από την ανάλογη επιτροπή διαγωνισμού, ωστόσο, μέσα στο επόμενο διάστημα, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να ξεκινήσουν όλα από την αρχή, αφού εκκρεμεί πλέον στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή της εταιρείας ΕΚΤΕΡ Α.Ε. από την πρώτη φάση του διαγωνισμού, από την οποία είχε αποκλειστεί.

Η συγκεκριμένη εταιρεία είχε υποβάλει σχετική ένσταση ενώπιον της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, υποστηρίζοντας ότι οι όροι του διαγωνισμού απέκλειαν αδίκως την ίδια και άλλες τεχνικές εταιρείες, προκρίνοντας με φωτογραφικό τρόπο τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου, από τις ελάχιστες που διαθέτουν εργοληπτικό πτυχίο 7ης τάξης ως προαπαιτούμενο στον διαγωνισμό. Παράλληλα, έθετε θέμα του ύψους του κύκλου εργασιών για κάθε υποψήφιο στα 284.000.000 ευρώ, ποσόν εξωφρενικά υψηλό για τις περισσότερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας, ιδίως σε καιρούς πανδημίας.

Τέλος, υποστήριζε ότι τα έργα δεν απαιτούσαν σε καμία περίπτωση κάποιου είδους αυξημένη εξειδίκευση, αφού ουσιαστικά πρόκειται για ισοπέδωση χώρων, δημιουργία γηπέδων και δρόμων πρόσβασης και τοποθέτηση προκατασκευασμένων οικίσκων, ενώ έβαζε και σειρά ερωτήματα για την επιλογή του υπουργείου να δημοπρατήσει και τις τρεις δομές μαζί, παρ’ όλο που αυτές απέχουν πολλά χιλιόμετρα μεταξύ τους.

Η ένσταση αυτή ωστόσο απορρίφθηκε. Η ΕΚΤΕΡ προσέφυγε στο ΣτΕ, αναμένοντας πλέον την ημερομηνία εκδίκασης και ασφαλώς την ετυμηγορία. Εννοείται ότι, σε περίπτωση δικαίωσης της ΕΚΤΕΡ, ο διαγωνισμός ακυρώνεται ολοκληρωτικά και το υπουργείο υποχρεούται να επαναπροκηρύξει το έργο με όρους που θα συμφωνούν με την απόφαση του ΣτΕ.

Απτόητο, ωστόσο, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου συνέχισε κανονικά στα επόμενα στάδια του διαγωνισμού, δημοσιεύοντας στις 27 Ιουλίου, στη Διαύγεια, το πρακτικό για τα αποτελέσματα της β φάσης.

Ετσι, στο τρίτο και τελευταίο μέρος της διαγωνιστικής διαδικασίας καλούνται μόνο οι παραπάνω εταιρείες, ενώ στη φάση της αξιολόγησης ανακοινώνεται ότι κόπηκαν οι εταιρείες Ecolog Deutschland GmbH – Εcolog Γερμανίας, Μηχανική και ΕΚΤΕΡ.

Παράλληλα στη β' φάση κόπηκε και η ΑΚΤΩΡ, αφού η προσφορά της κρίθηκε μη συμφέρουσα.

Οι εταιρείες που αποκλείστηκαν έχουν στη διάθεσή τους προθεσμία δέκα ημερών από την ημέρα δημοσίευσης της απόφασης, προκειμένου να προσβάλουν το αποτέλεσμα.