Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σταϊκούρας: Το μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα συνεχιστεί και το 2021

Σταϊκούρας: Το μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα συνεχιστεί και το 2021

Το μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα συνεχιστεί και το 2021, όπως αποκάλυψε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι μέχρι την Παρασκευή το βράδυ στην πλατφόρμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 (που άνοιξε το απόγευμα) είχαν υποβληθεί 19.830 αιτήσεις, ύψους 155 εκατομμυρίων ευρώ.

Μάλιστα, όπως τόνισε, η πληρωμή θα γίνει τη Δευτέρα ενώ η δεύτερη πληρωμή εκτιμάται πως θα γίνει προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 3 δόθηκαν 3,4 δισ. ευρώ σε 150.000 επιχειρήσεις που βρίσκονται κυρίως στα νησιά και ασχολούνται με τον τουρισμό.

Ο υπουργός Οικονομίας εξήγησε πως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή είναι ένα μόνο από τα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

«Το 2020 δώσαμε 24 δισ. ευρώ και θα διατεθούν άλλα 7,5 δισ. το 2021 δηλαδή περίπου 31 με 32 δισ. το σύνολο των μέτρων στήριξης της κοινωνίας, όσα χρήματα πάρουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για μέτρα βοήθειας της κοινωνίας που θα χρηματοδοτηθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, από χρήματα που έχουν ξεκινήσει από την Ευρώπη (πρόγραμμα Sure), από την έξοδο μας στις αγορές με εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού και από τα χρήματα που θα εκταμιεύονται από το Ταμείο το α’ εξάμηνο του 2021» εξήγησε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Και συμπλήρωσε: «Μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μέχρι τώρα 3,4 δισ. ευρώ έχουν δοθεί σε πάνω από 150.000 επιχειρήσεις και ειδικά η 3η πήγε στα νησιά και τον τουρισμό που είχε τη μεγαλύτερη ανάγκη το καλοκαίρι. Μόνο στη Σάμο 891 επιχειρήσεις πήραν 11 εκατ. τον προηγούμενο μήνα. Θα συνεχιστεί και το 2021 η Επιστρεπτέα, κρίνουμε ότι το μέτρο έχει αποδώσει θα την επεκτείνουμε όσο χρειαστεί…» ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας, εξηγώντας παράλληλα ότι η 4η Επιστρεπτέα Προκαταβολή συνδέεται με ρήτρα μη απολύσεων.

«Μέχρι τον Απρίλιο θα ισχύει όλος ο μειωμένος ΦΠΑ και όλες οι μόνιμες μειώσεις φόρων που είχαμε ψηφίσει και υλοποιήσει πριν την παρένθεση της υγειονομικής κρίσης. Θα υπάρξει τροπολογία για την αποζημίωση των ιδιοκτητών και με αυτή ό,τι δίδεται στους ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο» τόνισε επίσης ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος άφησε παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το μέτρο της επιστροφής του 50% στους ιδιοκτήτες, της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων λόγω κορωνοϊού.

«Αυτό θα εξαρτηθεί από τους όρους που θα λειτουργεί η οικονομία τότε» είπε χαρακτηριστικά.

 

Για το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ»

Αναφορικά με το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», ο κ. Σταϊκούρας σχολίασε πως από τη μεθεπόμενη εβδομάδα το κράτος θα πληρώνει έως και το 90% των δόσεων των ενήμερων δανειοληπτών που πλήττονται από την πανδημία και έως το 80% των «κόκκινων» δανειοληπτών.

«Για πρώτη φορά η χώρα επιβραβεύει και τη συνέπεια» δήλωσε ο ίδιος.

Και συνέχισε: «Όσοι έχουν υποχρεώσεις που έχουμε αναστείλει πάνε για τον Απρίλιο του 2021 με 12 ή 24 δόσεις άτοκες ή με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Οποίοι δεν ήταν σε ρύθμιση μπορούν να μπουν στο πλαίσιο ρυθμίσεων, μιλάμε από το Νοέμβριο του 2019 και μετά. Όσοι δεν μπορούσαν να τηρήσουν τη ρύθμιση που είχαν κάνει (100 με 120 δόσεις) έχουμε νομοθετήσει οι δόσεις να πάνε στο τέλος της ρυθμιζόμενης δόσης. Όσοι έχουν δανειακές υποχρεώσεις το τραπεζικό σύστημα θα επεκτείνει τις ρυθμίσεις και μέσα στο 2021».

Εξήγησε δε, ότι 12 και 24 δόσεις θα ισχύουν και για τις ασφαλιστικές εισφόρες –κάτι που έχει ήδη νομοθετήσει το υπουργείο Εργασίας.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε επίσης ότι το ταμείο της χώρας θα αντέξει και το 2021, τονίζοντας παράλληλα ότι το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να πληρώνει επιδόματα και υποχρεώσεις για όσο διαρκεί η πανδημία.