Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πετσοκόβουν την επιστρεπτέα περιορίζουν τις αναστολές

Πετσοκόβουν την επιστρεπτέα περιορίζουν τις αναστολές

ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΚΑΙ ΕΚΡΗΞΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Κουτσουρεύουν επιδόματα ανεργίας και ενισχύσεις εν μέσω πανδημίας! Η Ευρώπη δίνει δημοσιονομικά περιθώρια για περισσότερη βοήθεια, όμως στην κυβέρνηση πήραν το μεγάλο «ψαλίδι» και κουτσουρεύουν τα βοηθήματα που έχουν ανάγκη επιχειρήσεις και εργαζόμενοι!

Εν μέσω πανδημίας, προσπαθούν να φέρουν την Οικονομία στα μέτρα τους, στα πρότυπα Πισσαρίδη.

Το επίδομα των 400 ευρώ θα μειώνεται ανάλογα με την αμοιβή του εργαζόμενου, ενώ χιλιάδες επιχειρήσεις κόβονται από τις αναστολές εργασίας. Αυτό όμως που ξάφνιασε την αγορά περισσότερο, είναι ότι αφήνουν εκτός βοήθειας τις περισσότερες επιχειρήσεις που ζητούν τα «δανεικά» της επιστρεπτέας προκαταβολής.  

Από τα υπουργεία Οικονομικών Εργασίας, έδωσαν διευκρινίσεις για το επίδομα των 534 ευρώ. Όπως αναφέρουν και επισήμως, μένουν εκτός αναστολών όσες επιχειρήσεις δεν έκαναν όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ και όσες παρουσίασαν αύξηση τζίρου έστω και 1 ευρώ. Το θέμα άνοιξε ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης εν μέσω πανδημίας και εκατοντάδων χιλιάδων αναστολών συμβάσεων εργασίας σε κρίσιμους εργασιακούς κλάδους, όπως η εστίαση και ο τουρισμός. Όπως έχει προειδοποιήσει η αγορά, υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο όταν ανοίξει η αγορά και χαθούν οι αναστολές, να οδηγήσουν άλλους 200.000 με 300.000 εργαζόμενους στην ανεργία…

Συγκεκριμένα, όσες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και επιπλέον δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, για να είναι επιλέξιμες και να μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις των εργαζομένων τους για το επίδομα των 534 ευρώ κατά τον μήνα Μάρτιο, προκειμένου να είναι δικαιούχοι πρέπει:

1) να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και

2) να μην παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που τηρεί η ΑΑΔΕ.

Με απλά λόγια, οι επιχειρήσεις που κόβονται είναι όσες έκαναν έναρξη εργασιών πριν το 2018 οι οποίες είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ και δεν άνοιξαν υποκατάστημα αλλά είχαν αύξηση του τζίρου τους ή απλά δεν έχουν υποβάλλει έστω και μία από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Την ίδια ώρα σκοτεινιάζει το πεδίο στα επιδόματα ανεργίας. Το υπουργείο Εργασίας «τρέχει» την άμεση μείωση ποσοτική και χρονική του επιδόματος ανεργίας των 400 ευρώ τον μήνα. Το επίδομα θα μειωθεί  για τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων, με το υπουργείο Εργασίας να δρομολογεί άμεσα την εφαρμογή των προτάσεων της έκθεσης Πισσαρίδη που προβλέπει σημαντικές αλλαγές, όπως το να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό όπως είναι τώρα, αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου. Παράλληλα, προτείνεται ο χρόνος επιδότησης του ανέργου να είναι κατά περίπτωση μειωμένος έως και 6 μήνες. Την ώρα που όλοι οι αναλυτές προβλέπουν αύξηση της ανεργίας, η κυβέρνηση φαίνεται να συμπιέζει το μοναδικό εισόδημα προσαρμογής που δικαιούται ένας άνεργος!

Ο υπουργός, εξήγησε σχετικά ότι το αμέσως επόμενο διάστημα πολύ μεγαλύτερη σημασία στον ΟΑΕΔ τόσο για τα προγράμματα ανεργίας όσο και για τα προγράμματα κατάρτισης. Και συμπλήρωσε ότι «θα αναθεωρηθεί και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το επίδομα ανεργίας, θα αναθεωρηθεί γενικότερα και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον ΟΑΕΔ».

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση Πισσαρίδη προβλέπει για το επίδομα ανεργίας να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό, αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του άνεργου. Αυτό λέει ότι είναι απαραίτητο, ειδικά σε μια αγορά εργασίας με μεγαλύτερη κινητικότητα. Η επιτροπή έχει προτείνει το επίδομα να οριστεί στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα τρία έτη, με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ. Παράλληλα η διάρκεια του επιδόματος να είναι 6 μήνες, αντί για 12 μήνες που είναι τώρα, και να καταβάλλεται υπό την προϋπόθεση ότι ο άνεργος αναζητεί ενεργά εργασία…

Χειρότερη είναι η εικόνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που εν μέσω πανδημίας και με την ευλογία και προσταγή της κυβέρνησης, έχουν συσσωρεύσει δεκάδες δισεκατομμύρια νέα χρέη. Προς το παρόν το οικονομικό επιτελείο δεν δεσμεύεται σε τρόπο ρύθμισης των χρεών, ενώ δεν γίνεται ούτε κουβέντα για το αναγκαίο κούρεμά τους. Το βάρος δίνεται στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, με το οποίο η κυβέρνηση χορηγεί την πολύτιμη για την επιβίωση των επιχειρήσεων ρευστότητα. Όμως ακόμα και από εκεί οι «κόφτες» πετούν εκτός χρηματοδότησης τις περισσότερες επιχειρήσεις που κάνουν αίτηση! Από την προκαταρκτική ανάλυση των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, προκύπτει ότι από τις 721.396 επιχειρήσεις που υπέβαλαν οριστική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δικαιούχοι είναι μόλις οι 286.181!

Αναφορικά με τους λόγους απόρριψης, από το υπουργείο λένε ότι οι 138.461 επιχειρήσεις παρουσιάζουν αύξηση τζίρου τον Ιανουάριο του 2021, σε σύγκριση με τον τζίρο του 2020, ενώ οι 175.855 παρουσιάζουν πτώση τζίρου μικρότερη του 20% τον Ιανουάριο του 2021,σε σύγκριση με τον τζίρο αναφοράς. Επίσης, 188.804 επιχειρήσεις δεν έχουν ελάχιστο  τζίρο αναφοράς 200 ευρώ. Από αυτές, 124.260 επιχειρήσεις έχουν πτώση τζίρου μικρότερη από 20% τον Ιανουάριο του 2021, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020. Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, μένουν εκτός κρατικής βοήθειας, γιατί οι απώλειες που κατέγραψαν δεν ήταν στο 20% που οριοθέτησε η κυβέρνηση. Δηλαδή, σύμφωνα με τη λογική κυβέρνησης και Κομισιόν, όσες επιχειρήσεις είχαν απώλειες 19% δεν χρειάζονται βοήθεια…