Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι έμειναν εκτός, τι ισχύει για ατομικές, επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες

Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι έμειναν εκτός, τι ισχύει για ατομικές, επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες

Το νέο πακέτο μέτρων ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στη συνέχεια αναλύθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς, ωστόσο φαίνεται ότι μένουν εκτός οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιστήμονες. Δεν υπήρξε αναφορά στις ατομικές επιχειρήσεις, αλλά και στους μακροχρόνια άνεργους, ορισμένοι από τους οποίους πήραν τα 400 ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Συγκεκριμένα αυτό που ανακοινώθηκε είναι «Καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για Ιούνιο και Ιούλιο ανάλογα με τις ημέρες που θα είναι κλειστές οι επιχειρήσεις αλλά και για επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού που πλήττονται».

Από αυτή την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας φαίνεται ότι μένουν εκτός της επέκτασης οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και οι επιστήμονες, που πήραν το επίδομα των 600 ευρώ.

«Βασικό είναι ότι δεν ακούστηκε τίποτα για ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, ενώ ο πρωθυπουργός είχε ρητά δεσμευτεί ότι αυτές οι κατηγορίες θα έχουν βοήθεια τον Μάιο», όπως τονίζει εργατολόγος, θυμίζοντας και ότι οι επιστήμονες δεν είχαν μάλιστα λάβει την αντίστοιχη βοήθεια με άλλες κατηγορίες (σ.σ. του επίδομα των 800 ευρώ) τον μήνα Απρίλιο.

Επομένως, «έλειπε τελείως από τις ανακοινώσεις των υπουργών η οποιαδήποτε αναφορά σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες υπό τη μορφή οικονομικής βοήθειας».

Βλέποντας τα μέτρα συνολικά θα δούμε πως «ενώ υπάρχουν φοροαπαλλαγές σε κάποιες επιχειρήσεις ή βοήθεια σε όσες έχουν μείωση τζίρου, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν απασχολούν προσωπικό - άρα δεν έχουν όφελος από τη δυνατότητα να καταβάλλουν μειωμένες μισθολογικές αποδοχές - έχουν πολύ λίγα κέρδη από τις χθεσινές εξαγγελίες» επισημαίνει ο εργατολόγος.