Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βουτιά για τις μετοχές παγκοσμίως - Ανησυχούν για τη μετάλλαξη Δ και την κλιμάκωση της έντασης ΗΠΑ-Κίνας

Βουτιά για τις μετοχές παγκοσμίως - Ανησυχούν για τη μετάλλαξη Δ και την κλιμάκωση της έντασης ΗΠΑ-Κίνας

«Βουτιά» κάνει η χρηματιστηριακή αγορά παγκοσμίως, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού «στοιχειώνει» τον πλανήτη, αλλά και η αυξανόμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας κλιμακώνεται.

Ο δείκτης FTSE 100 Index του Λονδίνου υποχώρησε 2,6% κάτω από το επίπεδο των 7.000, ενώ στη Νέα Υόρκη ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση κατά 2%. Χαρακτηριστικό είναι ότι η μετοχή της Apple (AAPL) σημείωσε πτώση σχεδόν 3%, ενώ της Microsoft (MSFT) μειώθηκε 0,7%. Από την άλλη, η Tesla (TSLA) υποχώρησε περίπου 2,5% τη Δευτέρα.

Ανάλογη είναι και η πτώση σημαντικών δεικτών μετοχών σε Γαλλία και Γερμανία.

Την ίδια ώρα, ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και το ελληνικό Χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 833,16 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 3,88%. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 23ης Μαρτίου 2021 (831,86 μονάδες).

Απαισιόδοξοι στη Βρετανία: Βουλιάζουν οι μετοχές

Η τιμή της μετοχής της ITV μειώθηκε κατά 6% λόγω ανησυχιών ότι η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερες δαπάνες για τη διαφήμιση, ενώ η WPP, ο «γίγαντας της διαφήμισης», είδε επίσης την τιμή της μετοχής της να πέφτει. Σύμφωνα με το BBC, η τιμή της μετοχής της IAG σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των μετοχών που σχετίζονται με ταξίδια, αεροπορικά ταξίδια και διακοπές, ενώ η EasyJet και η Carnival είδαν να χάνουν έδαφος.

Αυτά τα δεδομένα προβληματίζουν τον κόσμο των επενδύσεων στην Βρετανία, ο οποίος βλέπει ότι δεν έρχεται η επιθυμητή οικονομική ανάκαμψη. Ο διευθυντής επενδύσεων στην AJ Bell, Russ Mold, δήλωσε, όπως μεταδίδει το BBC: «Η μεγάλη ανησυχία για την αγορά είναι εάν θα δούμε επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη». Από την πλευρά της η Susannah Streeter, ανώτερη αναλύτρια επενδύσεων και αγορών στο Hargreaves Lansdown επισήμανε: «Η αισιοδοξία που βρισκόταν στον ορίζοντα πριν από λίγες εβδομάδες επισκιάστηκε και πάλι από σκοτεινά σύννεφα, ειδικά με την γρήγορη απόφαση να επιβληθεί καραντίνα 10 ημερών για αφίξεις από τη Γαλλία».

Η λίρα υποχώρησε επίσης έναντι του δολαρίου, μειώνοντας 0,45% στα 1,337 δολάρια. «Παρά τα αυξανόμενα ποσοστά εμβολιασμού, η επιστροφή στην προ-Covid κανονικότητα φαίνεται αμφισβητήσιμη», τονίζει ο Ulrich Leuchtmann, επικεφαλής της έρευνας συναλλάγματος και εμπορευμάτων στην Commerzbank.

Ανησυχία και από την κλιμάκωση της έντασης ΗΠΑ-Κίνας

Εκτός από την ανησυχία για τον κορωνοϊό και τυχόν νέους περιορισμούς, οι παγκόσμιοι επενδυτές προβληματίζονται για τις γεωπολιτικές αναταραχές με πρωταγωνιστές τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τους συμμάχους τους, οι οποίοι δήλωσαν ότι η κινεζική κυβέρνηση στρατολόγησε μισθοφόρους χάκερ για να εισβάλλει στα δίκτυα χιλιάδων οργανισμών, επιχειρήσεων και κυβερνήσεων, αξιοποιώντας κενά ασφάλειας στο λογισμικό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Microsoft Exchange.

Με πληροφορίες BBC & Bloomberg