Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Euro Working Group

Δεν τα βρίσκουν Ευρώπη – ΔΝΤ για το χρέος

ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ ΕΜΜΕΣΟΙ ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ – «ΚΟΦΤΗΣ»                                                                                       

Σημαντικά εμπόδια για να κλείσει έως τις 24 Μαίου μια συμφωνία - πακέτο που να περιλαμβάνει και το χρέος, καταγράφηκαν στο χθεσινό Euroworking Group.

Έτσι καθίσταται εξαιρετική δύσκολη η σύγκλιση για το καυτό θέμα και θα πρέπει να γίνουν αγωνιώδεις προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί λύση. 

Το χθεσινό Euroworking Group στις Βρυξέλλες εξελίχτηκε σε μεταμεσονύχτιο θρίλερ, όσον αφορά το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αλλά και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μια από τις κύριες εμπλοκές οφείλεται στην απαίτηση του Ταμείου να αποσαφηνιστεί περαιτέρω ποιο είναι το σχέδιο δράσης της ΕΕ σχετικά με το ελληνικό χρέος στη μακροπερίοδο, μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος το 2018.

Τα σενάρια που παρουσίασαν οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες γίνονται ολοένα και λιγότερο σαφή όσο προχωράει ο χρόνος και το ΔΝΤ δεν είναι διατεθειμένο να συμμετέχει μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Για το λόγο αυτό το ΔΝΤ αρνείται να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα εάν δεν υπάρξει μια κοινώς αποδεκτή ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (Debt Sustainability Analysis).

Σύμφωνα με πλγηροφορίες από τις Βρυξέλλες, υπάρχει ένα δεύτερο σχέδιο, όπου δεν θα απαιτείται ένα πλήρες πρόγραμμα του ΔΝΤ για να γίνει η εκταμίευση, αλλά να υπάρξει μια θετική πολιτική δήλωση από την πλευρά της Κριστίν Λαγκάρντ στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Στη συνέχεια μετά την επίλυση των ζητημάτων ρευστότητας του ελληνικού κράτους το ΔΝΤ θα εξετάσει την δημιουργία του ελληνικού προγράμματος από τον Σεπτέμβριο.

Κατά τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup (EWG) το ΔΝΤ παρουσίασε την δική του ανάλυση βιωσιμότητας, που είναι πολύ πιο απαισιόδοξη από εκείνη των Ευρωπαίων. Οπως αναμενόταν, το Ταμείο δεν συμφωνεί με τους αισιόοδοξους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. 

Επίσης, εκπρόσωποι αρκετών κρατών - μελών μεταξύ αυτών και της Γερμανίας εξέφρασαν επιφυλάξεις ακόμα και για την αναγκαιότητα να αποφασιστούν τώρα μέτρα για το χρέος.

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι το Ταμείο πιέζεται από τη Γερμανία να αποδεχθεί τις διαβεβαιώσεις της για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «στο μέλλον.» O ESM παρουσίασε την πρότασή του, λίγο πιο ανανεωμένη και πιο συγκεκριμένη.

Ακόμα και σε αυτήν την «ελαφριά» πρόταση, κάποιοι εκπρόσωποι κρατών-μελών, κυρίως από το «σκληρό μπλοκ» της Ευρωζώνης, όπως οι Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία, εξέφρασαν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον χρειάζεται μία τέτοια ελάφρυνση, από τη στιγμή που οι ίδιοι δεν συμφωνούν με την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους που είχε μόλις παρουσιάσει ο ESM.

Συμφωνία
Στο μεταξύ, Αθήνα και τρόικα συμφώνησαν για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των φορολογικών μέτρων με την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% να τίθεται σε ισχύ από 1ης Ιουλίου. 

Παράλληλα, εξακολουθούν να υπάρχουν μικρές διαφορές ως προς τον κόφτη δαπανών και στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Το ΔΝΤ κράτησε άκαμπτη θέση αλλά συγχρόνως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν εκφράστηκε έντονα ούτε πήρε τον λόγο για να υπερασπιστεί τη θέση του σθεναρά· φάνηκε μάλλον αποστασιοποιημένο. 

"Αγκάθι" παραμένουν τα προληπτικά μέτρα 3,6 δισ. ευρώ που οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ, επιμένουν να ψηφιστούν τώρα, ζητώντας και συγκεκριμένες δράσεις, όπως η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις που θα ισχύει μέχρι το 2018, αλλά και η περικοπή μισθών σε Δημόσιο, σε συγκεκριμένο ποσοστό και συγκεκριμένες κατηγορίες μισθολογίων.

Επιπλέον ζητούν ΦΠΑ 24% σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ , αντί άλλων έμμεσων φόρων. Σημείο τριβής είναι και αν η απόφαση για ενεργοποίηση θα λαμβάνεται κάθε χρόνο μετά τα στοιχεία της Eurostat ή μετά από κάθε αξιολόγηση. Οι δανειστές θέλουν κάθε 3 μήνες να αποφασίζεται αν θα ληφθούν έκτακτα μέτρα και αυτά να λαμβάνονται αυτόματα. 

Με «άγνωστο Χ» τη στάση του ΔΝΤ, πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση λένε πως κυβέρνηση και Ευρωπαϊκοί θεσμοί δέχονται να εφαρμοστούν από φέτος οι περισσότερες αυξήσεις έμεμσων φόρων, πλην ίσως του φόρου στα ξενοδοχεία ή τις αυξήσεις στα τσιγάρα και τον καπνό που μπορεί να μετατεθούν για 2018.