Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απάντηση – διάψευση στα όσα γράφονται για το Πόθεν Έσχες του Τσακαλώτου

Απάντηση – διάψευση στα όσα γράφονται για το Πόθεν Έσχες του Τσακαλώτου

«Δυστυχώς ο πατέρας του Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν είναι ο… Γουόρεν Μπάφετ για να κερδίσει 702 χιλ. ευρώ μέσα σ’ ένα χρόνο, όπως υποστηρίζει το Πρώτο Θέμα!», τονίζεται από κύκλους του ΥΠΟΙΚ, μετά από δημοσιεύματα που παρουσίαζαν «κροίσο» τον υπουργό Οικονομικών. 

«Ειδικά, μάλιστα, όταν είχε επενδύσει σε αμοιβαία κεφάλαια που, όπως όλοι γνωρίζουν, έχασαν σε αξία τις χρονιές που αναφέρει το Πρώτο Θέμα. Γι’ αυτό και τα περιουσιακά στοιχεία παρουσιάζουν μείωση».

Οι ίδιες πηγές που χαρακτηρίζουν το δημοσίευμα ως «αναληθές και παραπλανητικό», τονίζουν ότι «τα νούμερα τα οποία παρουσιάζει το δημοσίευμα είναι αποτέλεσμα δημιουργικής λογιστικής, με το συντάκτη του να προσθέτει και να αφαιρεί ό,τι θέλει προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις».

Ειδικά για τα νούμερα τα οποία παρουσιάζει το δημοσίευμα πληροφορίες από το υπουργείο τονίζουν ότι, «είναι αποτέλεσμα δημιουργικής λογιστικής, με το συντάκτη του να προσθέτει και να αφαιρεί ό,τι θέλει προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Για παράδειγμα αναφέρει το δημοσίευμα ότι μεταξύ 2011 - 2012 “ο κ. Τσακαλώτος πήρε τα δικά του "ρίσκα" αποκτώντας ομόλογα 1.177.075 ευρώ και 458.580 λιρών Αγγλίας”.  Για να προκύψουν, όμως, τα νούμερα αυτά, ο συντάκτης πρόσθεσε και περιουσιακά στοιχεία που είχαν αποκτηθεί το 2003, χωρίς, μάλιστα, να λαμβάνει υπόψη του ότι τα περισσότερα έχουν ήδη πωληθεί!

Σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού οι ίδιες πηγές τονίζουν, ότι «είναι προφανές, επίσης, ότι ο συντάκτης δεν μπορεί να διαβάσει (η αθώα εκδοχή…) το πόθεν έσχες αφού αγνοεί τη στήλη 2 («κατάσταση ή μεταβολή») με την οποία είναι προφανές τι έχει πωληθεί και τι παραμένει στην κατοχή του Υπουργού».

Επίσης, τονίζεται πως, η πραγματική εικόνα της περιουσιακής κατάστασης του Υπουργού Οικονομικών προκύπτει αν εξετάσει κανείς την αποτίμηση των περιουσιακών του στοιχείων. Συγκεκριμένα, «σε σχέση, μάλιστα, με το «πόθεν έσχες» της προηγούμενης χρονιάς θα διαπιστώσει ότι η αξία του  χαρτοφυλακίου του είναι συνολικά μειωμένη. Το ίδιο συμβαίνει και για τις τραπεζικές καταθέσεις, οι οποίες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά είναι και αυτές μειωμένες».

Απαντήσεις δίδονται και σχετικά με τον αριθμό των ακινήτων, που  οι ίδιες πηγές, θεωρούν ότι «η φράση του δημοσιεύματος “παρουσιάζει επτά εγγραφές σε ακίνητα”, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα καθώς πρόκειται για τρία ακίνητα (πατρικό στην Πρέβεζα, ακίνητο εξ ημισείας με τη σύζυγό του και ακίνητο του πατέρα του)».

Τέλος, γίνεται αναφορά σε παλαιότερη δήλωση του υπουργού, όταν είχε τονίσει πως δεν ασχολείται ο ίδιος με τη διαχείρισή τους καθώς δεν του ανήκουν τα χρήματα. «Όλοι οι Έλληνες γονείς έχουν τα παιδιά τους συνδικαιούχους! Και ο πατέρας του υπουργού δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση», είπαν σχετικά γνώστες της κατάστασης.