Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
WSJ: Η ανάλυση των Ευρωπαίων για το ελληνικό χρέος

WSJ: Η ανάλυση των Ευρωπαίων για το ελληνικό χρέος

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ DSA                                                              

Το ελληνικό χρέος μπορεί να αυξηθεί ως και το 258,3% του ΑΕΠ ως το 2060 ή να υποχωρήσει στο 62,6% του ΑΕΠ σύμφωνα με επίσημη ανάλυση βιωσιμότητας (DSA).

Η ανάλυση συντάχθηκε από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας και διέρρευσε στην Wall Street Journal.

H έκθεση για το χρέος εξετάζει τέσσερα διαφορετικά σενάρια για την οικονομία και αξιολογεί πως θα διαμορφωθεί σε κάθε ένα από αυτό ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ ως το 2060. Με βάση την ανάλυση, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ μπορεί να κυμανθεί από 62,6% στο πιο ευνοϊκό σενάριο ως το 258,3% του ΑΕΠ στο χειρότερο.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το χρέος της Ελλάδας θα κορυφωθεί στο 182,9% του ΑΕΠ το 2019 και θα υποχωρήσει στο 104,9% του ΑΕΠ το 2060.

Η μεγάλη απόκλιση στις προβλέψεις οφείλεται σε διαφορετικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα.

Επίσης, το έγγραφο εξετάζει πως διαμορφώνονται κατά την ίδια περίοδο οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες (GFN) είναι η ποσότητα των χρημάτων που πρέπει να αντλήσει μια χώρα για να καλύψει το έλλειμμα της, τις πληρωμές τόκων και τις ωριμάνσεις κρατικού χρέους.

«Ο υψηλός λόγος του χρέους προς του ΑΕΠ και των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών προς το ΑΕΠ που προκύπτει από την ανάλυση αυτή καταδεικνύει τις σοβαρές προκλήσεις σχετικά με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μακροπρόθεσμα», σημειώνεται ακόμα στο έγγραφο.