Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η συνταγή της ημέρας: Κοτόπουλο shawarma

Η συνταγή της ημέρας: Κοτόπουλο shawarma

Συστατικά

  • 1 1/2 κιλό φιλέτο μπούτι κοτόπουλου
  • 1 πατάτα

Για τη μαρινάδα

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. κουρκουμά
  • 2 πιπεριές τσίλι
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 10 γρ. τζίντζερ
  • 1/2 ματσάκι κόλιανδρο
  • χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

Για τα γεμιστά κρεμμύδια

  • 4 φέτες μπέικον
  • 6 κρεμμύδια, λευκά
  • 30 γρ. ελαιόλαδο, + έξτρα 2 κ.σ. προαιρετικά, για το σοτάρισμα των κρεμμυδιών
  • 100 γρ. φέτα
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • πιπέρι
  • 100 γρ. βούτυρο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το κοτόπουλο

  • Βάζουμε σε ένα μπολ το κοτόπουλο και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, το κύμινο, τον κουρκουμά, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές τσίλι και τις προσθέτουμε στο μπολ.
  • Τρίβουμε το σκόρδο και το τζίντζερ, ψιλοκόβουμε τον κόλιανδρο, τα προσθέτουμε στο μπολ μαζί με τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού, το γιαούρτι, και ανακατεύουμε καλά με το κουτάλι.
  • Καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη, η οποία φροντίζουμε να ακουμπάει το κοτόπουλο, και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 4-12 ώρες ώστε να μαριναριστεί το κοτόπουλό.
  • Προθερμαίνουμε το μπάρμπεκιου σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Κόβουμε την πατάτα στη μέση και καρφώνουμε δύο σούβλες στο ένα μισό της πατάτας.
  • Περνάμε τα φιλέτα από το κοτόπουλο και στις δύο σούβλες και κλείνουμε τις άκρες από τις σούβλες με το άλλο μισό της πατάτας.
  • Τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά, αναποδογυρίζοντας το κοτόπουλο στη σχάρα ανά 10 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ακόμα 10-15 λεπτά γυρνώντας τις σούβλες ανά διαστήματα.

Για τα γεμιστά κρεμμυδια

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις φέτες του μπέικον για 2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να χρυσαφίσουν.
  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, αφαιρούμε το μπέικον, αλλά κρατάμε το λίπος του για να σοτάρουμε τα κρεμμύδια.
  • Ψιλοκόβουμε το μπέικον και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  • Κόβουμε τα κρεμμύδια 2 εκ. από την πάνω πλευρά τους (όπως κόβουμε τις ντομάτες όταν φτιάχνουμε γεμιστά).
  • Αφαιρούμε τη σάρκα του κρεμμυδιού με ένα μαχαίρι ή έναν αποπυρηνωτή προσέχοντας να μην τα τρυπήσουμε μέχρι κάτω γιατί θέλουμε να τα γεμίσουμε.
  • Ψιλοκόβουμε τη σάρκα των κρεμμυδιών.
  • Σοτάρουμε στο ίδιο τηγάνι τις σάρκες των κρεμμυδιών για 2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Αν δεν θέλουμε να σοτάρουμε στο λίπος από το μπέικον, προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Λαδώνουμε ελαφρά τις “κούπες” από τα κρεμμύδια και ψήνουμε στο μπάρμπεκιου για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά.
  • Αφαιρούμε τα κρεμμύδια από το μπάρμπεκιου και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν ελαφρά.
  • Προσθέτουμε σε ένα μπολ τη σάρκα των κρεμμυδιών που σοτάραμε, το μπέικον, τη φέτα σπασμένη σε κομμάτια, το θυμάρι, πιπέρι, το βούτυρο, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Γεμίζουμε τα κρεμμύδια με τη γέμιση και τα τυλίγουμε ένα-ένα με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.
  • Ψήνουμε τα κρεμμύδια για 15-20 λεπτά στο μπάρμπεκιου.
  • Αφαιρούμε τα κρεμμύδια από το μπάρμπεκιου.
  • Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τα κρεμμύδια.

Tip

Αν δεν κάνουμε μπάρμπεκιου, ψήνουμε το shawarma σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στον αέρα για 1 ½ ώρα. Τα κρεμμύδια τα σοτάρουμε πρώτα στο τηγάνι να πάρουν χρώμα και στη συνέχεια τα ψήνουμε στον φούρνο στους 180οC στον αέρα για 10-15 λεπτά τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο.