Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Tramp

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων η παραπομπή Τραμπ

Παραπέμπεται στη Γερουσία ο Ντόναλντ Τραμπ καθώς έχουν ήδη συγκεντρωθεί οι απαιτούμενοι ψήφοι στη Βούλη των Αντιπροσώπων προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 9 Ρεπουμπλικάνοι δηλώνουν πως θα στηρίξουν τη διαδικασία αποπομπής του απερχόμενου προέδρου, για παρακίνηση εξέγερσης αναφορικά με τα γεγονότα στο Καπιτώλιο την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου.

Η ψηφοφορία συνεχίζεται, έχουν όμως συγκεντρωθεί οι απαραίτητες ψήφοι για την παραπομπή.

Οι Δημοκρατικοί, έχουν την πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων, βρήκαν όμως συμπαράσταση στην κίνησή τους από συνολικά 10 Ρεπουμπλικάνους μέχρι στιγμής. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από ό,τι αναμενόταν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ γίνεται ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που εξετάζεται δύο φορές στη Γερουσία με το ερώτημα της καθαίρεσης.

Μοιάζει πάντως απίθανο η παραπομπή αυτή σε δίκη στη Γερουσία να οδηγήσει στην καθαίρεση του Τραμπ προτού να λήξει η θητεία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου. Ο Δημοκρατικός, εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, απέρριψε τις εκκλήσεις των Δημοκρατικών να συγκαλέσει εκτάκτως το Σώμα για να ξεκινήσει αμέσως η δίκη. Στην περίπτωση, ωστόσο, που ο Τραμπ καταδικαστεί για υποκίνηση στάσης, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Γερουσία να του απαγορεύσει να διεκδικήσει ξανά οποιοδήποτε αξίωμα.