Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν - Νέο ραντεβού στα μέσα Ιουλίου

Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν - Νέο ραντεβού στα μέσα Ιουλίου

Χωρίς συμφωνία, ως αναμενόταν, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 19 Ιουνίου η τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής των ηγετών με βασικό θέμα το Ταμείο Ανάκαμψης από την κρίση του κορονοϊού. Οι 27 ηγέτες συμφώνησαν ότι… διαφωνούν και έκλεισαν «ραντεβού» ξανά στα μέσα Ιουλίου,  για μια νέα Σύνοδο με φυσική παρουσία και υπό την γερμανική προεδρία της ΕΕ.

Μετά την τοποθέτηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για μια συμφωνία γρήγορα και της Προέδρου της Κομισιόν που χαρακτήρισε την πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι ως «ισορροπημένη και γενναιόδωρη», το λόγο πήρε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Σε δραματικούς τόνους, η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι οι αγορές είναι ήρεμες «μόνο και μόνο επειδή έχουν υπόψη τους ότι θα υπάρξει μια συμφωνία για το Ταμείο. Αν δεν υπάρξει, το αίσθημα των αγορών θα αλλάξει», τόνισε.   

Από την πλευρά της, η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι ορισμένοι ηγέτες ίσως δεν έχουν καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης και τους κάλεσε να τη συνειδητοποιήσουν. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε ότι οι επιχορηγήσεις πρέπει να είναι ύψους 500 δισ. ευρώ και τόνισε την ανάγκη για συμφωνία πριν από το τέλος του καλοκαιριού προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αναταραχών στις αγορές (και υπό την πίεση των συνομιλιών για το Brexit).

Από την άλλη πλευρά, των «τσιγκούνηδων του Βορρά» το λόγο πήρε ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος δήλωσε ότι «το ταμείο ανάκαμψης δεν πρέπει να αποτελεί είσοδο σε μια μόνιμη ένωση χρέους - πρέπει επομένως να υπάρχει σαφές χρονικό όριο. Είναι επίσης απαραίτητο να συζητήσουμε πώς θα δαπανώνται τα χρήματα, πώς θα διανέμονται και με ποιους όρους θα πρέπει να δίνεται η όποια βοήθεια».