Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
αστυνομία

Spiegel: Οι αστυνομίες της Γερμανίας και της Δανίας απέτρεψαν τρομοκρατική επίθεση του ISIS στην Ευρώπη

Τρεις Σύροι αδελφοί, οι οποίοι συνελήφθησαν στη Δανία και στο κρατίδιο της Έσσης στη Γερμανία, προετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση, σύμφωνα με πληροφορίες του «Spiegel». Μια ύποπτη παραγγελία χημικών ουσιών οδήγησε τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες σε αυτούς.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας της Γερμανίας και της Δανίας φαίνεται πως κατάφεραν να αποτρέψουν μια ισλαμική τρομοκρατική επίθεση στην Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Spiegel», η αστυνομία συνέλαβε τρία αδέλφια από τη Συρία στις δύο προαναφερθείσες χώρες το Σαββατοκύριακο και κατάσχεσε προπαγανδιστικό υλικό και πολλά κιλά χημικών ουσιών της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» (ISIS).
Οι Σύροι κατηγορούνται για τέλεση πράξης βίας

Στη Γερμανία, την υπόθεση διερευνά η Εισαγγελία της πόλης Νάουμπουργκ στο κρατίδιο Σαξονία-Άνχαλτ. Η κατηγορία εναντίον των Σύρων είναι «προετοιμασία τέλεσης σοβαρής πράξης βίας, που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του κράτους».

Την περασμένη εβδομάδα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος έλαβε ειδοποίηση για μια διαδικτυακή ύποπτη παραγγελία σε έναν έμπορο στην Πολωνία. Ένας 33χρονος Σύρος, ο οποίος ζούσε στη Δανία, είχε παραγγείλει πέντε κιλά θείου και πέντε κιλά αλουμινίου σε σκόνη για να αποσταλούν στη διεύθυνση του αδελφού του στη (γερμανική) πόλη Ντεσάου. Οι χημικές αυτές ουσίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βομβών.

Τι βρήκαν οι αστυνομικοί στο διαμέρισμα της Γερμανίας

Οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας Δίωξης του Εγκλήματος στο κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ ερεύνησαν το διαμέρισμα στο Ντεσάου. Ωστόσο, η ειδική επιτροπή «Erde» δεν βρήκε τις χημικές ουσίες που είχαν παραγγελθεί. Βρέθηκαν όμως κιλά κροτίδων, φιτίλια και άλλα εύφλεκτα υλικά, καθώς και μια αυτοσχέδια σημαία της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος». Σε ένα Κοράνι ήταν υπογραμμισμένα εδάφια που αναφέρονται στον αγώνα κατά των «απίστων».

Αρχικά, δεν βρέθηκαν τα ίχνη του 36χρονου Σύρου που ήταν εγγεγραμμένος στο δημοτολόγιο της πόλης Ντεσάου. Η αστυνομία συνέλαβε τελικά τον άνδρα την Κυριακή στη Δανία, μαζί με τον αδελφό του, όπως αναφέρει το Spiegel.

Η αστυνομία βρήκε επίσης τις χημικές ουσίες που είχαν αρχικά παραγγελθεί με προορισμό τη Σαξονία-Άνχαλτ, καθώς και άλλα σύμβολα της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε ακόμη τον 40χρονο τρίτο αδελφό τους το Σαββατοκύριακο στο Ντίτσενμπαχ του κρατιδίου της Έσσης. Η αστυνομία εκτιμά ότι οι συλλήψεις απέτρεψαν μια τρομοκρατική επίθεση. Δεν είναι σαφές εάν η επίθεση θα γινόταν στη Γερμανία, τη Δανία ή σε κάποια άλλη χώρα.