Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σερβία: Αναδίπλωση Βούτσιτς για το lockdown - Απέσυρε την απόφαση

Σερβία: Αναδίπλωση Βούτσιτς για το lockdown - Απέσυρε την απόφαση

Χθες, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μετά την ανακοίνωση του Αλ.Βούτσιτς για γενικό lockdown το σαββατοκύριακο και απαγόρευση των συναθροίσεων πέραν τον 5 ατόμων, εξαιτίας της έξαρσης του κορωνοϊού - Εκτεταμένα επεισόδια. Ομάδα διαδηλωτών παραβίασε την κεντρική είσοδο της Βουλής

Την ακύρωση της απόφασης για γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο στο Βελιγράδι, λόγω κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά τις αντιδράσεις και τις διαδηλώσεις στο Βελιγράδι για την εν λόγω απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, μετά την ανακοίνωση του Αλ.Βούτσιτς για lockdown, ομάδα διαδηλωτών κατάφερε να εισβάλει στη Βουλή με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να τους απωθούν. Σύμφωνα με τον ίδιο η συγκέντρωση διοργανώθηκε «από ακροδεξιά στοιχεία και φασιστικές οργανώσεις».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της χώρας τόνισε ότι στη συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό και τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας αποφασίστηκε να μην επιβληθεί lockdown στο Βελιγράδι, αλλά να εφαρμοστούν κάποια περιοριστικά μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν αύριο από την κυβέρνηση.

Υπογράμμισε ότι ο ίδιος, στη συνάντηση αυτή, υποστήριξε την επιβολή σκληρών μέτρων ωστόσο - όπως είπε- δεν βρήκε κατανόηση.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι 43 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και κάποιοι δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρι, δείχνοντας και φωτογραφίες από τα τραύματα των αστυνομικών. Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι έβλαψε το κύρος της Σερβίας στο εξωτερικό η χθεσινή διαδήλωση κάτι που όπως εκτίμησε θα βλάψει και τη διαπραγματευτική θέση της Σερβίας στον διάλογο για το Κόσοβο που θα συνεχιστεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες. Διεμήνυσε ότι οι αρχές θα πατάξουν κάθε προσπάθεια κατάλυσης της τάξης και τόνισε ότι υπήρχε και εξωτερικός δάκτυλος για τα επεισόδια που προκλήθηκαν εχθές βράδυ.

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση ανακοίνωσε ότι σήμερα είναι η δεύτερη πιο δύσκολη ημέρα μετά τη χθεσινή. Το τελευταίο 24ωρο, επιβεβαιώθηκαν 350 νέα κρούσματα, ενώ 11 ασθενείς κατέληξαν. Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 111 ασθενείς.

«Δεν έχουμε ούτε μία ελεύθερη κλίνη στα νοσοκομεία» ανέφερε ο Βούτσιτς και κάλεσε τον κόσμο να μην βγαίνει να διαδηλώνει, όχι διότι φοβάται τις διαδηλώσεις, αλλά γιατί υπάρχει κίνδυνος διάδοσης της νόσου

Η κατάσταση με το κορωνοϊό ήταν πρόφαση για την συγκέντρωση που διοργανώθηκε - όπως είπε - «από ακροδεξιά στοιχεία και φασιστικές οργανώσεις». Ανέφερε ότι 43 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και κάποιοι δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρι, ενώ έδειξε και φωτογραφίες από τα τραύματα των αστυνομικών.

Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι έβλαψε το κύρος της Σερβίας στο εξωτερικό η χθεσινή διαδήλωση κάτι που όπως εκτίμησε θα βλάψει και τη διαπραγματευτική θέση της Σερβίας στον διάλογο για το Κόσοβο που θα συνεχιστεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες. Διεμήνυσε ότι οι αρχές θα πατάξουν κάθε προσπάθεια κατάλυσης της τάξης και τόνισε ότι υπήρχε και εξωτερικός δάκτυλος για τα επεισόδια που προκλήθηκαν εχθές βράδυ.