Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παραβίαση του Κώδικα Δεοντολογίας της Κομισιόν από την πρόεδρό της με συμμετοχή σε προεκλογικό σποτ

Παραβίαση του Κώδικα Δεοντολογίας της Κομισιόν από την πρόεδρό της με συμμετοχή σε προεκλογικό σποτ

Την ευθεία παραβίαση από την Πρόεδρο της Κομισιόν, Φον ντερ Λάιεν και της Αντιπροέδρου, Σούιτσα, του Κώδικα Δεοντολογίας των μελών της Επιτροπής και των θεσμικών τους υποχρεώσεων για αμεροληψία και αντικειμενικότητα με τη συμμετοχή τους σε προεκλογικό σποτ του συντηρητικού κόμματος HDZ στην Κροατία φέρνουν με ερώτησή τους προς την Κομισιόν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημ. Παπαδημούλης, Κ. Αρβανίτης, Αλ. Γεωργούλης και Ελ. Κουντουρά.

Ειδικότερα, οι ευρωβουλευτές ρωτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ποιο λόγο συμμετείχαν η Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος της στο εν λόγω προεκλογικό σποτ, δεδομένου ότι γνώριζαν ότι παραβιάζονταν ευθέως οι υποχρεώσεις τους για «αμερόληπτη και αντικειμενική άσκηση των καθηκόντων», που θεμελιώνονται στις Συνθήκες και για «ρητή υποχρέωση αποχής τους από δημόσιες δηλώσεις ή παρεμβάσεις για λογαριασμό οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος», όπως προβλέπεται στον Κώδικα Δεοντολογίας.

Όπως σημειώνεται στην ερώτηση, οι δύο γυναίκες πήραν στο βίντεο μαζί με αρχηγούς κρατών και λοιπές προσωπικότητες, που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, «υποστηρίζοντας με χαμόγελο την προεκλογική εκστρατεία» του συντηρητικού κεντροδεξιού κόμματος της Κροατίας.

«Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής έσπευσε, με διαδικτυακή του ανάρτηση, να αναφέρει ότι η συμμετοχή της Προέδρου ήταν σε προσωπικό επίπεδο και εκφράζει τη λύπη του που αυτό δεν αποτυπώθηκε στο σποτ, ομολογώντας εμμέσως την παραβίαση των ανωτέρω υποχρεώσεων» αναφέρουν οι βουλευτές για να τονίσουν το εξής:

«Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι αμφότερες συμμετείχαν τελικώς με αναγραφή των θεσμικών τους ιδιοτήτων, αλλά και με ευκρινή την σημαία της ΕΕ - γεγονός που σε κάθε περίπτωση θα παρέπεμπε στις θεσμικές τους ιδιότητες».