Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι ασυμπτωματικοί ανησυχούν τις αρχές στην Κίνα

Οι ασυμπτωματικοί ανησυχούν τις αρχές στην Κίνα

Τα 3/5 των νέων κρουσμάτων δεν εμφανίζουν συμπτώματα της ασθένειας, σύμφωνα με τα στοιχεία, περιπλέκοντας τις προσπάθειες των αρχών να χαλαρώσουν κι άλλο τα μέτρα.

Σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times των πιο περίπλοκων δεδομένων για τον Covid-19 που άρχισε να δημοσιοποιεί το Πεκίνο από τις αρχές Απριλίου, το 60% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που καταγράφηκαν τον περασμένο μήνα δεν είχαν συμπτώματα όταν ελέγχθησαν. Η επικράτηση των ασυμπτωματικών κρουσμάτων αποτελεί πηγή ανησυχίας όχι μόνο στην Κίνα αλλά και στον υπόλοιπο πλανήτη, καθώς οι κυβερνήσεις άρουν σταδιακά τα μέτρα περιορισμού και μεγάλοι αριθμοί φορέων δυνητικά μπορούν να διαδώσουν τον ιό στην κοινότητα χωρίς να το γνωρίζουν. Με πολλούς ειδικούς να εκτιμούν ότι οι  φορείς είναι πιο μολυσματικοί πριν εκδηλώσουν συμπτώματα, η έλλειψη τεστ παγκοσμίως σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπολογιστεί πόσοι φορείς είναι μη συμπτωματικοί. Τα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν ότι είναι αρκετοί.

Στην Ιταλία στο χωριό Βο, όπου ελέγχθησαν οι περισσότεροι από τους 3.300 κατοίκους, περίπου οι μισοί από αυτούς που βρέθηκαν θετικοί, δεν είχαν συμπτώματα. Στην Ισλανδία, οι αρχές διαπίστωσαν ότι το 43% των κρουσμάτων δεν είχαν συμπτώματα όταν έκαναν τα τεστ. Και στη Νότια Κορέα, τα συμπεράσματα ήταν ότι η αναλογία ασυμπτωματικών κρουσμάτων ήταν 30% έναντι 36% όσων εκδήλωναν συμπτώματα.

Το Πεκίνο προέβαλε πολύ την επιτυχία του στην καταπολέμηση του ιού και στη μείωση των νέων κρουσμάτων που στην κορύφωση της πανδημίας τον Φεβρουάριο ήταν 5.000 την ημέρα. Σήμερα υποστηρίζει ότι έχει στην ουσία καταφέρει να σταματήσει την μετάδοση στην κοινότητα και αναφέρει λιγότερα από 100 νέα κρούσματα με συμπτώματα την ημέρα εδώ και δυο εβδομάδες. Και παρότι η Γουχάν δεν έχει νέα κρούσματα με συμπτώματα για περίπου ένα μήνα, είναι τουλάχιστον 20 περιστατικά χωρίς συμπτώματα που εντοπίζονται κάθε μέρα με μαζικά τεστ που γίνονται στον πληθυσμό.  Ο νέος θύλακας του ιού στην Κίνα, η βορειοανατολική επαρχία Χαρμπίν, περιλαμβάνει και ασυμπτωματικούς φορείς στην αλυσίδα μετάδοσης.

Σύμφωνα με τις αρχές, ένας Κινέζος που επέστρεψε από τις ΗΠΑ  μετέδωσε τον ιό σε άλλα 71 άτομα, μεταξύ αυτών και ασυμπτωματικοί.«Δεν πιστεύουμε ότι οι ασυμπτωματικές περιπτώσεις αποτελούν μεγάλο κίνδυνο» είπε πριν μερικές ημέρες ο εκπρόσωπος για θέματα υγείας της κινεζικής κυβέρνησης, Ζονγκ Νανσάν. Ωστόσο Η Επιτροπή Εθνικής Υγείας, είχε προειδοποιήσει λίγες ημέρες νωρίτερα ότι αυτά τα κρούσματα είναι «μεταδοτικά και υπάρχει κίνδυνος να μεταδίδουν τον ιό» .

«Τώρα υπάρχουν ικανά στοιχεία που δείχνουν ότι η μέγιστη απόρριψη του ιού γίνεται στην προ-συμπτωματική φάση της μόλυνσης. Υπάρχουν ακόμα και αξιόπιστες ενδείξεις από μαθηματικό μοντέλο ότι το 40%-80% της μετάδοσης είναι από φορείς σε προ-συμπτωματικό στάδιο», λέει ο Μπαμπάκ Ζαβίντ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου.

Πηγή:efsyn.gr