Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μακρόν: Νέο βίντεο από την επίθεση με χαστούκι

Μακρόν: Νέο βίντεο από την επίθεση με χαστούκι

Ένα νέο βίντεο κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, το οποίο αποτυπώνει τη στιγμή του χαστουκιού που δέχτηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χθες Τρίτη κατά την περιοδεία του. Στο βίντεο φαίνεται η επίθεση από άλλη κάμερα αλλά και η αντίδραση των ανδρών της ασφάλειάς του και της αστυνομίας που συνέλαβε δύο άτομα για την επίθεση.

Το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκεπτόταν μία μαγειρική σχολή και κατευθύνθηκε προς τον κόσμο που είχε βρεθεί στα κιγκλιδώματα ασφαλείας για τους χαιρετήσει. Εκεί ενώ πήγε να χαιρετήσει έναν άνδρα, εκείνος τον σταματά, φαίνεται και κάτι του λέει ενώ του άρπαξε το χέρι και στη συνέχεια τον χαστούκισε στο πρόσωπο φωνάζοντας «Montjoie! Saint Denis! Κάτω η Μακρονία!».

Η φράση «Montjoie Saint-Denis!» που χρησιμοποίησε είνα μεσαιωνική πολεμική ιαχή των βασιλικών στρατευμάτων. Σύμφωνα με γαλλικά μέσα η συγκεκριμένη ιαχή εξελίχθηκε σε σύνθημα φιλομοναρχικών ακροδεξιών στη Γαλλία.

Ο άνθρωπος που έδωσε το χαστούκι στον Μακρόν, ονομάζεται Damien T. και είναι 28 ετών. Όπως προκύπτει από τα κοινωνικά δίκτυά του, υπάρχει μια σοβαρή κλίση του προς την ακροδεξιά. Βρίσκεται κρατούμενος μαζί με τον φερόμενο ως συνεργό του, Arthur C., για «βία κατά προσώπου δημόσιας εξουσίας». Αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης τριών ετών και πρόστιμο 45.000 ευρώ. Και οι δύο είναι από το Saint-Vallier, μια πόλη κοντά στο Tain-l'Hermitage, εκεί όπου έγινε το σκηνικό.

Το περιστατικό με το χαστούκι στον Μακρόν καταγράφηκε από αρκετές κάμερες αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο νέο βίντεο φαίνεται ο άνδρας με γένια, ο οποίος φορά πράσινη μπλούζα, γυαλιά και μάσκα προσώπου να πιάνει το χέρι του Γάλλου προέδρου και αμέσως μετά να επιχειρεί να τον χαστουκίσει με δύναμη, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του.