Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Έκθεση: Ο κορωνοϊός ξέφυγε από το εργαστήριο της Ουχάν το 2019 - Υπάρχουν «άφθονα στοιχεία»

Έκθεση: Ο κορωνοϊός ξέφυγε από το εργαστήριο της Ουχάν το 2019 - Υπάρχουν «άφθονα στοιχεία»

Αδιάσειστα στοιχεία πως ο κορωνοϊός διέφυγε από εργαστήριο στην Ουχάν της Κίνας, υποστηρίζει πως διαθέτει έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το κόμμα των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ.

Η έκθεση κάνει λόγο για «άφθονα στοιχεία» πως επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν – το οποίο λαμβάνει χρηματοδότηση τόσο από το Πεκίνο, όσο και από την Ουάσιγκτον – εργάζονταν προκειμένου να μεταλλάξουν κορωνοϊούς ώστε να μπορούν να προσβάλουν τον ανθρώπινο οργανισμό.

Παρότι η πρώτη έρευνα του ΠΟΥ δεν κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο κορωνοϊός ξέφυγε από εργαστήριο, ο Οργανισμός ενέτεινε τις εκκλήσεις προς την Κίνα να επιτρέψει σε επιστήμονες από όλο τον κόσμο να ερευνήσουν απρόσκοπτα τα στοιχεία για την προέλευση της πανδημίας.

Ο κορωνοϊός ξέφυγε από το εργαστήριο τον Σεπτέμβρη του 2019

Ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων,
Μάικλ Μακόλ, ήταν εκείνος που σύμφωνα με το Reuters, έδωσε την αναφορά αυτή στα μέλη της συντηρητικού κόμματος των ΗΠΑ και κάλεσε σε διακομματική έρευνα αναφορικά με την προέλευση του κορωνοϊού.

«Είναι πεποίθηση μας πως ο ιός διέφυγε από το εργαστήριο κάποια στιγμή στα τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτέμβρη του 2019» είπε ο Μακόλ. «Όταν συνειδητοποίησαν τι συνέβη, το κομμουνιστικό κόμμα και οι επιστήμονες στο εργαστήριο ξεκίνησαν να αποκρύπτουν τη διαρροή, θέτοντας εκτός δικτύου τη βάση δεδομένων και ζητώντας περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια χρηματοδότηση για επιπλέον ασφάλεια» συνέχισε ο ίδιος, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η New York Post.

Απορρίπτουν οι ρεπουμπλικανοί το ενδεχόμενο μετάδοσης από την ανοιχτή αγορά

«Πιστεύουμε πλέον πως είναι καιρός να απορρίψουμε την πιθανότητα (διάδοσης) από την αγορά ως πηγή της μετάδοσης» σημειώνει η αναφορά. «Επίσης πιστεύουμε στην υπερίσχυση των αποδείξεων πως ο ιός ξέφυγε από το εργαστήριο και πως αυτό συνέβη κάποια στιγμή πριν την 12η Σεπτεμβρίου 2019» αναφέρεται στο ίδιο κείμενο.

Θυμίζουμε άλλωστε πως ρεπορτάζ της WSJ υποστήριζε τον Μάιο, πως ερευνητές ανέπττυξαν συμπτώματα που ταιριάζουν σε εκείνα του κορωνοϊού ήδη από το 2019.

Ερευνητές τροποποίησαν γενετικά κορωνοϊούς

Παράλληλα, στην αναφορά γίνεται λόγος για ελλιπή ενημέρωση αναφορικά με τα πρωτόκολλα ασφαλείας που χρησιμοποιούσε το κινεζικό εργαστήριο, αλλά και μια «τρύπα» 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων στην διαχείριση αποβλήτων των εγκαταστάσεων. Κι αυτό παρά το γεγονός πως αυτές δεν λειτουργούσαν παρά μόνο τα τελευταία δύο χρόνια.

Συγκεκριμένα σημειώνουν πως μετά το «ατύχημα», που υποστηρίζουν πως υπήρξε, οι αρχές του εργαστηρίου ζήτησαν χρηματοδότηση και ενίσχυση της ασφάλειας για να καλύψουν το περιστατικό.

«Οι ερευνητές στο εργαστήριο κατάφεραν να τροποποιήσουν γενετικά τους κορωνοϊούς χωρίς να αφήσουν κάποιο ίχνος για την δραστηριότητά τους αυτή, ήδη από το 2016» υποστηρίζει ο Ρεπουμπλικανός.

Το τηλεγράφημα του Reuters σημειώνει πάντως πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο ιός δεν δημιουργήθηκε ή τροποποιήθηκε γενετικά από ανθρώπινο χέρι τον περασμένο Απρίλιο.

Ύποπτη δραστηριότητα στην Ουχάν από τον Σεπτέμβρη του 2019

Οι Ρεπουμπλικανοί υποστηρίζουν σήμερα πως εικόνες από δορυφόρο παρουσιάζουν αύξηση των επισκέψεων σε νοσοκομεία της Ουχάν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, αλλά και αναζητήσεις για συμπτώματα που προσιδιάζουν στην πνευμονία, συμπτώματα που σήμερα γνωρίζουμε πως αποδίδονται στην Covid-19, το ίδιο διάστημα.

Ωστόσο, τον Μάιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν σημείωσε πως οι ενδείξεις για την προέλευση του κορωνοϊού δεν είναι σαφείς και πως οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του δεν μπορούν να καταλήξουν με βεβαιότητα για το κατά πόσο πέρασε στον άνθρωπο από κάποιο ζώο ή ξέφυγε από κάποιο εργαστήριο.

Για συγκάλυψη αναφορικά με τον κορωνοϊό μιλούν οι Ρεπουμπλικανοί

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκάλυψη όλων των εποχών που προκάλεσε τον θάνατο σε περισσότερα από 4 εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο και κάποιοι πρέπει να τεθούν προ των ευθυνών τους» σημείωσε ο Μακόλ, βέβαιος πως ο κορωνοϊός προήλθε από το εργαστήριο της Ουχάν και στη συνέχεια ακολούθησε μια ευρεία επιχείρηση συγκάλυψης.

Σε κάθε περίπτωση όμως, το Reuters επικαλείται πηγή που γνωρίζει την έρευνα των αμερικανικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την οποία, παρά την έκθεση των Ρεπουμπλικανών, δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα αναφορικά με την προέλευση του κορωνοϊού.