Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Έκρηξη στη Βηρυτό: Το φονικό ταξίδι της νιτρικής αμμωνίας, η κατάσχεση του φορτίου και η εκατόμβη νεκρών

Έκρηξη στη Βηρυτό: Το φονικό ταξίδι της νιτρικής αμμωνίας, η κατάσχεση του φορτίου και η εκατόμβη νεκρών

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες με το βομβαρδισμένο τοπίο στο λιμάνι της Βηρυτού. Ο απολογισμός είναι τραγικός, με πάνω από 100 νεκρούς, 4000 τραυματίες και μια Ελληνίδα να είναι μεταξύ των νεκρών.

Πώς βρέθηκαν όμως 2,7 τόνοι νιτρικής αμμωνίας στο λιμάνι καταλήγοντας σε μια αποθήκη χωρίς να ασχολούνται οι αρχές;

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ένας Ρώσος, κάτοικος Κύπρου είναι ο ιδιοκτήτης του πλοίου που μετέφερε πριν από 6 χρόνια την αμμωνία στην Βηρυτό.

Ειδικότερα, σύμφωνα δημοσίευμα της ρωσικής ιστοσελίδας "Rbc.ru", ιδιοκτήτης του πλοίου με την ονομασία "Rhosus" είναι ο Igor Grechushkin και το φορτίου θα κατέληγε από το λιμάνι της γεωργίας στη Μοζαμβίκη. Το πλοίο όμως λόγω προβλημάτων αγκυροβόλησε στη Βηρυτό.

 

 

Εκεί οι αρχές απαγόρευσαν τον απόπλου του πλοίου και ο ιδιοκτήτης και το πλήρωμα εγκατέλειψαν το πλοίο. Το εμπόρευμα κατασχέθηκεκαι αποθηκεύτηκε σε αποθήκη στο λιμάνι χωρίς να εφαρμόζεται κανένα μέτρο ασφαλείας.

Αυτό επιβεβαίωσε και ο ο πρωθυπουργός της χώρας Χασάν Ντιάμπ ενώπιον του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας λέγοντας με νόημα: «Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης».

beirut 2

Την ίδια στιγμή Το Ανώτερο Συμβούλιο Άμυνας «συνιστά» στην κυβέρνηση να κηρύξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για δύο εβδομάδες στην πόλη της Βηρυτού.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τους πολίτες μετά την τραγωδία δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως υπάρχουν αποδείξεις για την ύπαρξη της εν λόγω αποθήκης από το 2014 και πως δεν θα προδικάσει τις έρευνες των αρχών.

Γερμανοί διπλωμάτες ανάμεσα στους τραυματίες

Μέλη του προσωπικού της πρεσβείας της Γερμανίας στον Λίβανο τραυματίστηκαν στις ισχυρές εκρήξεις που συγκλόνισαν χθες Τρίτη το λιμάνι της Βηρυτού, ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Έχουμε επίσης τραυματίες μεταξύ του προσωπικού της πρεσβείας. Λαμβανομένων υπόψη των εκτεταμένων ζημιών στην αστική ζώνη της Βηρυτού, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε προς το παρόν το ενδεχόμενο και άλλοι Γερμανοί υπήκοοι να είναι μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών», εξηγείται σε ανακοίνωση της γερμανικής διπλωματίας.

Το κτίριο της πρεσβείας της Γερμανίας, όχι μακριά από το λιμάνι της Βηρυτού, υπέστη ζημιές, χωρίς η σοβαρότητά τους «να μπορεί ακόμη να αποτιμηθεί προς το παρόν», διευκρίνισε το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, διαμέσου της εκπροσώπου της Ουλρίκε Ντέμερ, δήλωσε «σοκαρισμένη» μετά την καταστροφή στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Εξέφρασε τα συλλυπητήριά της σε «αυτούς που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα» και ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

Ακόμη, η καγκελάριος Μέρκελ υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή της θα προσφέρει «υποστήριξη στον Λίβανο», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Νεκρή Ελληνίδα

Εν τω μεταξύ, μια Ελληνίδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους νεκρούς στη Βηρυτό και άλλες δύο ανάμεσα στους τραυματίες.

Όπως διευκρινίζουν διπλωματικές πηγές, οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι μία Ελληνίδα πολίτης φέρεται να έχει χάσει τη ζωή της και ότι δύο ακόμη Ελληνίδες συγκαταλέγονται μεταξύ των τραυματιών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Ελληνορθόδοξο νοσοκομείο της Βηρυτού ετέθη εκτός λειτουργίας και οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία.

Η ελληνική Πρεσβεία στη Βηρυτό βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρχές του Λιβάνου και με την ελληνική κοινότητα που διαμένει στη χώρα και παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια, ενώ ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις.

Στο Λίβανο ο υφ. Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης

Η ελληνική βοήθεια στο Λίβανο περιλαμβάνει, κατ' αρχήν, την αποστολή κλιμακίου της ΕΜΑΚ για την ενίσχυση του διασωστικού έργου των αρχών του Λιβάνου στον τόπο της τραγωδίας, ενώ υπάρχει ετοιμότητα για αποστολή περαιτέρω βοήθειας αν κριθεί σκόπιμο, δεδομένης της πρόθεσης της ελληνικής κυβέρνησης να συνδράμει τη χώρα με κάθε μέσο που μπορεί να διαθέσει.

Συγκλονιστικό βίντεο: