Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κόντε

Αντιφατικό μήνυμα δημοσκόπησης στην Ιταλία: Oι περισσότεροι θέλουν Λέγκα, αλλά για πρωθυπουργό τον Κόντε!

Αντιφατικό μήνυμα φτάνει από δημοσκοπική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία από την εταιρεία Swg, για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού La7. Στην πρόθεση ψήφου, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, με ποσοστό 23,5%.

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας επιλέγει το 16,3% των ερωτηθέντων, ενώ η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι «σταματά» στο 6,3%.

Σε ό,τι αφορά τους εταίρους του Τζουζέπε Κόντε, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα πείθει το 19,3% του στατιστικού δείγματος, ενώ τα Πέντε Αστέρια δεν ξεπερνούν το 15,7%. Η δε Ιταλική Αριστερά βρίσκεται στο 3,8%.

Παράλληλα, όμως, η πλειοψηφία των Ιταλών τάσσεται υπέρ του να παραμείνει ο Τζουζέπε Κόντε στην πρωθυπουργία. Το 46% του δείγματος θεωρεί ότι η κυβέρνηση μπορούσε να συνεχίσει την πορεία της, έστω και αν στη Γερουσία δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία.

Το 10% απαντά ότι καλό θα είναι ο Ιταλός πρωθυπουργός να σχηματίσει νέα κυβέρνηση με πιο εύρωστη κοινοβουλευτική υποστήριξη, ενώ το 23% ζητεί πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Μόνο το 9%, τέλος, υποδεικνύει ως λύση τη σύσταση κυβέρνησης με νέο πρωθυπουργό.

Οι περισσότεροι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι, πέρα από τις κομματικές πεποιθήσεις, στην παρούσα φάση υγειονομικής κρίσης και έντονης οικονομικής αβεβαιότητας, οι πολίτες προτιμούν να μην υπάρξουν αλλαγές στη διακυβέρνηση της χώρας, φοβούμενοι ότι η πολιτική αστάθεια θα μπορούσε να έχει ευρύτερες, αρνητικές επιπτώσεις.