Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τζανάκης: Μπορεί να φτάσουμε τα 5.000 κρούσματα σήμερα ή αύριο

Τζανάκης: Μπορεί να φτάσουμε τα 5.000 κρούσματα σήμερα ή αύριο

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας σήμερα στο OPEN, αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μάς, επισημαίνοντας ότι σήμερα ή αύριο αναμένεται να καταγραφεί ρεκόρ κρουσμάτων και ότι η περίοδος της κορύφωσης πρόκειται να συνεχιστεί.

''Αυτή η φάση της κορύφωσης θα διαρκέσει για ένα διάστημα, σήμερα ή αύριο ίσως να σπάσουμε και το ρεκόρ των κρουσμάτων που είχαμε και ελπίζω να είναι η τελευταία υψηλή μέτρηση και να αρχίσει η αποκλιμάκωση μετά τις 10-15 Απριλίου'' ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης ενώ αναφορικά με το ρεκόρ μολύνσεων που μπορεί να δούμε, ο ίδιος σημείωσε ότι '' μπορεί να ακουμπήσουμε και τα 5.000 κρούσματα, δεδομένων των πολλών τεστ, αν δηλαδή γίνουν 65-67 χιλιάδες τεστ, τότε μπορεί να δούμε αυτόν τον αριθμό''.

Αναφερόμενος στις περιοχές όπου το εμπόριο δεν έχει επαναλειτουργήσει ( Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη), σημείωσε ότι'' θα πρέπει να αποσυνδέσουμε το επιδημιολογικό φορτίο από την πρόθεσή μας να ανοίξουμε το λιανεμπόριο. Εάν παραδεχτούμε ότι το λιανεμπόριο δεν επιδεινώνει τους πανδημικούς δείκτες, τότε η συγκεκριμένη απόφαση ίσως πρέπει να αναθεωρηθεί. Η σκέψη είναι να βγάλουμε τον κόσμο στους εξωτερικούς χώρους και στις εξοχές, να του δώσουμε μια κατάσταση επιδημιολογικά ασφαλούς κοινωνικής επαφής για να εκτονωθεί''.

''Αυτή είναι η στρατηγική, δηλαδή τα μικρά οργανωμένα ανοίγματα της κοινωνίας, η οποία κάποιοι από εμάς θεωρούμε ότι ενδεχομένως θα επιδράσει θετικά στους πανδημικούς δείκτες. Ο στόχος είναι να μειωθούν οι υπερσυνωστισμοί ατόμων. Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν επιτρέπουμε στον κόσμο να πάνε στο εξοχικό του, ώστε να αποσυμφορηθεί η πόλη. Ευτυχώς δόθηκε εντολή ( για ελεύθερες διαδημοτικές μετακινήσει) και τα Σαββατοκύριακα ο κόσμος μπορεί να βγαίνει έξω'', συμπλήρωσε.