Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Τι έδειξαν οι νέες μετρήσεις στα λύματα!

Κατά 20% μειώθηκε σε εβδομαδιαία βάση το ιιδικό φορτίο του κορωνοϊού στα λύματα στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιούν επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σε συνεργασία με την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).

Όπως προέκυψε από τον πολυπαραμετρικό περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των μετρήσεων, που ολοκληρώθηκε σήμερα για τα δείγματα, τα οποία ελήφθησαν από τα λύματα στις 9, 11 και 14 Δεκεμβρίου, σε σχέση με τον αντίστοιχο υπολογισμό, που έγινε την προηγούμενη βδομάδα, η συγκέντρωση του γονιδιώματος του κορωνοϊού στα αστικά υγρά απόβλητα εξακολουθεί να μειώνεται, αλλά με μικρότερο ρυθμό. Τείνοντας προς σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές.

«Υπάρχει μία επιβράδυνση στον ρυθμό ελάττωσης του ιικού φορτίου στα λύματα. Δεν είναι παράδοξο αυτό, καθώς όσο πηγαίνουμε προς πιο χαμηλά επίπεδα, επιβραδύνεται και ο ρυθμός της μείωσης. Δεν θα περιμέναμε μία απότομη αποκλιμάκωση» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Νίκος Παπαϊωάννου.

Πιθανόν πριν το τέλος του 2020 ο πρώτος εμβολιασμός στην Ελλάδα - Παραλαβή μόλις 300.000 δόσεων τον Ιανουάριο

Σύμφωνα με τον οποίο, «σε κάθε περίπτωση τα ευρήματα συντείνουν σε αυτό που λέμε και επαναλαμβάνουμε εδώ και εβδομάδες, ότι η κατάσταση δεν επιτρέπει εφησυχασμό και χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων, καθώς δεν έχουμε ξεφύγει ακόμη από τον κίνδυνο μια νέας έξαρσης της διασποράς του ιού στην κοινότητα».

Σημειώνεται ότι η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Στην έρευνα συμμετέχουν καθηγητές των τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.