Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πως μεταδίδεται ο κορωνοϊός σε ένα μπαρ, σε ένα δωμάτιο και σε μία τάξη

Πως μεταδίδεται ο κορωνοϊός σε ένα μπαρ, σε ένα δωμάτιο και σε μία τάξη

Τα τρία παραδείγματα που εξετάζει η El Pais

Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται ραγδαία σχεδόν σε όλο τον πλανήτη με το δεύτερο "κύμα" να περνάει στη πιο δυναμική του φάση. Η ισπανική εφημερίδα El Pais προσπάθησε να απεικονίσει το πώς μεταδίδεται με απλά γραφήματα που είναι απόλυτα κατατοπιστικά.

Η επιστημονική κοινότητα μέχρι σήμερα έχει καταλήξει σε τρεις τρόπους μετάδοσης του ιού: Τα σταγονίδια που εκτοξεύονται κατά τη διάρκεια της ομιλίας και του βήχα, σπανιότερα από τις μολυσμένες επιφάνειες, και τα αερολύματα, με την εισπνοή, δηλαδή, τα σωματίδια από φορέα του κορωνοϊού.

Η προσομοίωση βασίζεται σε έρευνα του πανεπιστημίου του Colorado και του εργαλείου που ανάπτυξαν, Covid Airborne Transmission Estimator.

Σε ένα δωμάτιο σπιτιού:

Στην περίπτωση του δωματίου εξετάζονται έξι άνθρωποι που βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τον έναν εξ αυτών να είναι θετικός στον κορονοϊό. Στην Ισπανία υπολογίζεται ότι το 31% των μολύνσεων, έγιναν μέσω αυτού του τρόπου ανάμεσα σε συγγενείς και φίλους.

Μετά από τέσσερις ώρες και εάν κανείς από τους πέντε υγιείς δεν φοράει μάσκα, και εάν δεν υπάρχει εξαερισμός, θα ασθενήσουν και οι πέντε.

Αν στο ίδιο χρονικό διάστημα οι πέντε υγιείς φορούν μάσκα τότε οι τέσσερις αντιμετωπίζουν ακόμα τον κίνδυνο να νοσήσουν.

Αν, όμως, όλοι φορούν μάσκα, υπάρχει εξαερισμός και η κοινή παρουσία στο χώρο μειωθεί στο μισό, τότε μόνο ο ένας από τους πέντε υγιείς κινδυνεύει να νοσήσει.

Σε μπαρ ή εστιατόριο:

Στην Ισπανία υπολογίζεται πως στα μπαρ ένας μολυσμένος μπορεί να κολλήσει μέχρι 27 άτομα. Το πείραμα εδώ εξετάζει στις 19.00 το βράδυ τι γίνεται.

Η χωρητικότητα του μπαρ είναι μειωμένη στο 50%, υπάρχουν 15 πελάτες και τρεις εργαζόμενοι, τα παράθυρα είναι κλειστά και δεν υπάρχει εξαερισμός. Μετά από έξι ώρες, χωρίς μέτρα ασφαλείας, 14 από τους πελάτες θα μολυνθούν.

Με συνεχή χρήση μάσκας ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται στα 8.

Αν υπάρχει, δε, εξαερισμός, καθήμενοι μόνο, μάσκες και μικρότερη παραμονή στον κλειστό χώρο, ο αριθμός των πιθανών κρουσμάτων μειώνεται μόλις στο ένα άτομο.

Σε μια τάξη με 24 μαθητές:

Πάμε να δούμε και το σενάριο για τα σχολεία. Έστω ότι ο "ασθενής μηδέν" είναι ο εκπαιδευτικός. Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι μεγαλύτερος σε αυτό το σενάριο, καθώς ο εκπαιδευτικός είναι υποχρεωμένος και να μιλάει περισσότερο και αρκετές φορές δυνατότερα προκειμένου να ακουστεί.

Αν περάσουν δύο ώρες σε μια αίθουσα με 24 μαθητές και έναν εκπαιδευτικό που είναι φορέας του ιού, και χωρίς μάσκες, τότε υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν 12 παιδιά.

Αν όλοι φορούν μάσκα για το ίδιο χρονικό διάστημα, ο αριθμός των μαθητών που κινδυνεύει να μολυνθεί κατεβαίνει στους πέντε.

Με αερισμό της αίθουσας και μείωση της παραμονής σε σε αυτή σε μία ώρα, κίνδυνος μόλυνσης υπάρχει για μόλις έναν μαθητή.