Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ολλανδία: Χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονται για το lockdown στο Αμστερνταμ

Ολλανδία: Χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονται για το lockdown στο Αμστερνταμ

Μερικές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν, χωρίς την άδεια των αρχών, στο Αμστερνταμ, διαμαρτυρόμενοι για το lockdown που έχει επιβληθεί στην Ολλανδία, με στόχο την επιβράδυνση της διασποράς του κορωνοϊού, προτού η αστυνομία διαλύσει το πλήθος.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε μια πλατεία μπροστά από το Κρατικό Μουσείο και το μουσείο Βαν Γκογκ, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα, όπως: «Ελευθερία: Σταματήστε αυτήν την πολιορκία», ενώ φώναζαν «Τι θέλουμε; Ελευθερία!». Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν φορούσε μάσκα, που δεν υποχρεωτικό στην Ολλανδία, και ελάχιστοι τηρούσαν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Οι αρχές απέρριψαν το αίτημα για μια διαδήλωση στην πλατεία του Μουσείου. Οι διαδηλωτές αρνήθηκαν να αποχωρήσουν, όταν η αστυνομία τους είπε να το κάνουν και κάποιοι πέταξαν πυροτεχνήματα. Αστυνομικοί της μονάδας αντιμετώπισης ταραχών έκαναν χρήση νερού υπό πίεση για διαλύσουν τους διαδηλωτές. Η ολλανδική κυβέρνηση έκλεισε σχολεία και τα περισσότερα καταστήματα τον Δεκέμβριο προσπαθώντας να θέσει υπό έλεγχο την έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 και αυτήν την εβδομάδα παρέτεινε το lockdown κατά τουλάχιστον 3 εβδομάδες.