Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέα οδηγία από την ΕΕ για τις μάσκες: Να φοράει όλος ο πληθυσμός λόγω των ασυμπτωματικών

Νέα οδηγία από την ΕΕ για τις μάσκες: Να φοράει όλος ο πληθυσμός λόγω των ασυμπτωματικών

Αλλαγή τακτικής σηματοδοτεί η νέα οδηγία που έδωσε την Τετάρτη (08/04) το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων. Σύμφωνα με την επικαιροποίηση που φιλοξενείται, πλέον, στο επίσημο site, συνίσταται, πλέον, η χρήση μασκών σε όλο τον πληθυσμό έτσι ώστε οι ασυμπτωματικοί φορείς του κορωνοϊού να μην διασπείρουν τον ιό μέσω των σταγονιδίων της αναπνοής.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν είναι γνωστό κατά πόσο η χρήση μάσκας μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της μετάδοσης εκτός των άλλων μέτρων.

Το Κέντρο αναφέρει, πάντως, ρητά «ότι η χρήση μάσκας στο κοινό μπορεί να χρησιμεύσει ως μέσο ελέγχου της πηγής για τη μείωση της εξάπλωσης της μείωσης στην κοινότητα μέσω των σταγονιδίων της αναπνοής».

Εξειδικεύοντας δε το μέτρο συμπληρώνει ότι η μάσκα ενδείκνυται για χώρους όπως τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων, τα εμπορικά κέντρα αλλά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς από όσους τα χρησιμοποιούν.

Μεταξύ άλλων η έκθεση του ECDC αναφέρει:

  • Η χρήση μάσκας από εργαζόμενους στον τομέα της υγείας πρέπει να είναι προτεραιότητα
  • Η χρήση μάσκας από το κοινό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πηγή ελέγχου και μείωσης της εξάπλωσης της ασθένειας, μειώνοντας την έκκριση αναπνευστικών σταγονιδίων από ασυμπτωματικούς πολίτες. Δεν είναι γνωστό πόσο η χρήση μάσκας μπορεί να προσφέρει στην μείωση της εξάπλωσης σε συνδυασμό και με άλλα αποτρεπτικά μέτρα.
  • Η χρήση μάσκας στην κοινότητα πρέπει να εξεταστεί, ιδιαίτερα όταν επισκεπτόμαστε κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο, όπως καταστήματα τροφίμων ή μέσα μαζικής μεταφοράς
  • Η χρήση μη ιατρικών μασκών, κατασκευασμένων από διάφορα υλικά, πρέπει να εξεταστεί μόνο σαν συμπληρωματικό μέτρο και όχι ως αντικατάσταση των αποτρεπτικών μέτρων, όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση, το σωστό πλύσιμο των χεριών κλπ .
  • Η σωστή χρήση μάσκας είναι κομβική για την αποτελεσματικότητα του μέτρου και μπορεί να βελτιωθεί μέσω εκπαιδευτικής καμπάνιας
  • Οι προτάσεις για χρήση μάσκας από την κοινότητα πρέπει να λάβουν υπόψη τα αποθέματα, την έλλειψη στοιχείων και τις πιθανές παρενέργειες.

Η οδηγία αυτή έρχεται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος παρέθετε νέα στοιχεία που έδειχναν ότι η μάσκα δεν επαρκεί για την προστασία των υγιών ανθρώπων.

Με την ανακοίνωση αυτή, ο ΠΟΥ ουσιαστικά πήρε πίσω την προηγούμενη σύστασή του υπέρ της χρήσης μάσκας, την οποία είχε κάνει έπειτα από στοιχεία που έδειχναν ότι στο Χονγκ Κονγκ βοήθησε στον περιορισμό της νόσου.