Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ματίνα Παγώνη: Αν θέλετε να πάτε στα μπουζούκια πρέπει πρώτα να εμβολιαστείτε!

Ματίνα Παγώνη: Αν θέλετε να πάτε στα μπουζούκια πρέπει πρώτα να εμβολιαστείτε!

Συνέντευξη στην Άλκηστη Ζαλοκώστα από την Κυριακάτικη Kontranews

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μιλά στην Κυριακάτικη Kontranews και προτρέπει τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, ιδίως τους 60 και άνω, να σπεύσουν. Δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει 4ο κύμα, γιατί μέχρι το τέλος του Αυγούστου, ελπίζει ότι θα έχει εμβολιαστεί το 75-80% του κόσμου. Όσον αφορά στο ωράριο των νυχτερινών μαγαζιών, τονίζει ότι «τώρα που μεγάλωσε η μέρα, πρέπει να κλείνουν στις 2 το βράδυ…».

Ο κ. Παυλάκης έκανε λόγο πρόσφατα για ένα 4ο κύμα του ιού, εφόσον ανοίξαμε χωρίς καμιά προφύλαξη. Ποια η άποψή σας;

Εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει 4ο κύμα και ο λόγος είναι ο εξής: Υπάρχει ένας σχεδιασμός που προχωρούμε τους εμβολιασμούς. Ελπίζουμε τέλος Ιουνίου να υπάρχει ένα 50% εμβολιασμένων, που σημαίνει σχετική ανοσία και τέλος Αυγούστου ένα 75-80%, που σημαίνει ότι θα υπάρχει πλέον μια ασφάλεια. Όταν λοιπόν θα έχουμε εμβολιάσει το 80% του κόσμου και θα έχουμε ασφάλεια -και από εκεί και πέρα τον Σεπτέμβρη θα συζητήσουμε και για τους εμβολιασμούς των παιδιών- τότε δεν νομίζω ότι θα έχουμε πρόβλημα για 4ο κύμα.

Θα έχει εμβολιαστεί όμως το 80% του πληθυσμού, τη στιγμή που παρατηρείται μείωση του ρυθμού εμβολιασμού;

Με τις ποσότητες που αναμένουμε ότι θα φτάσουν στη χώρα μας για τους εμβολιασμούς, εάν φτάσουν οι παραγγελίες που έχουμε κάνει, νομίζω ότι ένα 75% εμβολιασμών του κόσμου τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη θα έχει επιτευχθεί.

Αυτό είναι το «καλό» σενάριο… Με βάση το «κακό» σενάριο τι μπορεί να συμβεί;

Εάν δεν συμβεί αυτό, τότε ο καθένας μας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, να τηρεί τα μέτρα με πολύ μεγάλη ασφάλεια και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ούτως ώστε προχωρώντας και τους εμβολιασμούς να μην φτάσουμε να έχουμε ένα 4ο κύμα. Κανείς δεν θα το ήθελε αυτό και δεν θα άντεχε και το Ε.Σ.Υ. Θα υπήρχε μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία, που σημαίνει βήματα προς τα πίσω…

Θα μπορούσε να σημαίνει αυτό και ένα πιθανό νέο lockdown;

Όχι, δεν νομίζω, εκτός εάν χρειαστεί τοπικά σε κάποιες περιοχές με πολύ μεγάλη αύξηση κρουσμάτων. Αλλά γενικό lockdown, όχι.

Πώς σχολιάζετε την δυσπιστία του κόσμου να εμβολιαστεί;

Ο λόγος είναι ότι ακούνε για τις θρομβώσεις. Ο κόσμος έχει μπερδευτεί και είναι λογικό και για αυτό είναι επιφυλακτικοί. Εμείς πρέπει να τους πείσουμε επιστημονικά και να τους προτρέψουμε να εμβολιαστούν. Μόνο έτσι θα φύγουμε από την Covid-19 και τις μεταλλάξεις της νόσου, οι οποίες είναι αρκετά μεταδοτικές και μολυσματικές.

Θα μπει μουσική στα νυχτερινά μαγαζιά;

Σε μία εβδομάδα με 10 μέρες, θα συζητηθεί το θέμα της μουσικής από την Επιτροπή. Υπάρχει δίκιο στο σκεπτικό τους ότι με υψηλή ένταση μουσικής, δυσκολεύεται ο άλλος να ακούσει, άρα υπάρχουν περισσότερα σταγονίδια στην ατμόσφαιρα. Νομίζω ότι με συνθήκες χαμηλής έντασης μουσικής, θα μπορούμε να πάμε σε ένα εστιατόριο π.χ., γιατί και αυτό σημαίνει διασκέδαση.

Το βραδινό ωράριο λειτουργίας των μαγαζιών, πότε θα αλλάξει;

Πρέπει να αλλάξει, γιατί μεγάλωσε και η μέρα και να πάει γύρω στις 2 το βράδυ. Το πότε ακριβώς δεν το γνωρίζουμε, θα πρέπει να το εισηγηθεί η Επιτροπή. Πιστεύω όμως πως θα αλλάξει σύντομα γιατί είναι καλοκαίρι, έχει μεγαλώσει η μέρα και ο κόσμος βγαίνει έξω να φάει όχι στις 8 το βράδυ π.χ. αλλά στις 10. Θα περιμένουμε λίγο, περάσαμε έναν δύσκολο χειμώνα, μία δύσκολη νόσο, με ηρεμία και ψυχραιμία θα τα δούμε όλα. Δεν μπορούμε να τα θέλουμε όλα μέσα σε μία μέρα.

Πώς βλέπετε την κατάσταση στα νησιά και τον τουρισμό από επιδημιολογική άποψη;

Ξεκίνησαν οι τουρίστες, καλό είναι να είναι οι περισσότεροι εμβολιασμένοι. Στα νησιά επίσης οι εμβολιασμοί των κατοίκων προχωρούν. Αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε τον ιό.

Κάποιος που θέλει να πάει σε ένα νησί, τι χρειάζεται να έχει κάνει;

Οι εμβολιασμοί έχουν ανοίξει για αρκετές ομάδες όπως είδαμε… Κάποιος που θέλει να ταξιδέψει σε ένα νησί ή θα έχει εμβολιαστεί ή θα έχει κάνει μοριακό τεστ ή θα έχει κάνει self test. Θα έχεις κάνει κάτι από όλα, διαφορετικά στο νησί δεν μπορείς να πας.

Τα self tests είναι τόσο αξιόπιστα, για να μπαίνουν ως κριτήριο;

Δεν είναι 100% αξιόπιστα και αυτό το έχουμε πει και το έχουμε τονίσει. Όμως παρ’ όλα αυτά με τα self tests επιτυγχάνουμε να βρούμε τους θετικούς, να τους ιχνηλατήσουμε και να περιορίσουμε τον ιό.

Πώς αξιολογείτε τον καθημερινό ρυθμό κρουσμάτων;

Μειώνονται καθημερινά και τα κρούσματα και οι θάνατοι και οι ασθενείς στις ΜΕΘ αλλά αυτά θα οδηγηθούν σε πλήρη εξομάλυνση με αργούς ρυθμούς. Πιστεύω μέχρι τέλος Ιουνίου να έχουμε φτάσει σε τριψήφιο νούμερο.

Παρευρεθήκατε σε συνέδριο στο Χίλτον παρουσία του πρωθυπουργού. Ποιες προτάσεις κάνατε ως Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ;

Μιλήσαμε για την υγεία και τα νοσοκομεία, στην μετά-Covid εποχή. Οι δικές μας προτάσεις αφορούν την χρηματοδότηση στα νοσοκομεία, ζητάμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να λυθεί το θέμα των επικουρικών ιατρών. Ζητάμε αύξηση κρεβατιών στις μονάδες ΜΕΘ και ΜΑΦ, ζητάμε κίνητρα στους νέους γιατρούς για να πάνε στα νησιά, όπως και κίνητρα να μην φεύγουν γιατροί μας στο εξωτερικό. Ζητάμε επίσης να γίνουν προγράμματα στήριξης πρόληψης για τον καρκίνο, τα καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια, και ενημέρωση σε όλη την Ελλάδα για τα προγράμματα αυτά.

Τι θα θέλατε να πείτε στον κόσμο που σας παρακολουθεί;

Θα ήθελα να προτρέψω τις ομάδες 60 και άνω που δεν έχουν πάει να εμβολιαστούν, να πάνε να κάνουν το εμβόλιο οπωσδήποτε, γιατί πρέπει να βγούμε από αυτή την ιστορία, δεν αντέχουμε άλλο, πρέπει να μπούμε στους παλιούς ρυθμούς μας. Για να γίνει αυτό -γιατί μην ξεχνάμε ότι η νόσος είναι εδώ ακόμα και θα την αντιμετωπίσουμε με νέα φάρμακα και εμβόλια- πρέπει άπαντες να πάνε να εμβολιαστούν.

Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες;

Εάν θέλουμε να πετάξουμε τις μάσκες, πρέπει να εμβολιαστούμε πρωτίστως.

Πολύς κόσμος ρωτά, πότε θα ανοίξουν τα βραδινά μαγαζιά;

Εάν θέλετε να πάτε στα μπουζούκια, πρέπει πρώτα να εμβολιαστείτε!