Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
καραντίνα

Lockdown: Νέο σχέδιο της ΕΛΑΣ για μπλόκα κι ελέγχους - Τι αλλάζει από την Κυριακή

Η επιστροφή σε αυστηρότερο lockdown από αύριο Κυριακή 3 Ιανουαρίου δημιουργεί νέα δεδομένα, με την αστυνομία να αλλάζει τα σχέδια της για τους ελέγχους και τα μπλόκα.

Ειδικότερα, οι αρχές προχωρούν σε νέο επιχειρησιακό σχέδιο με μπλόκα σε «κόκκινες περιοχές» για την κινητικότητα και το συγχρωτισμό, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ. Το παραπάνω συνεπάγεται στοχευμένους ελέγχους σε περιοχές με αύξηση κρουσμάτων.

Πέντε είναι τουλάχιστον οι περιοχές που βρίσκονται σε αυτή την φάση στο «μικροσκόπιο». Αναλυτικότερα πρόκειται για τον Ασπρόπυργο, (περιοχή που βρίσκεται σε καθεστώς lockdown ήδη εδώ και τουλάχιστον 2 εβδομάδες.) το Ίλιον, το Περιστέρι, το Κερατσίνι και το Μενίδι.

Από τα 34 συνολικά αστυνομικά μπλόκα που βρίσκονται καθημερινά στην Αττική, 20 θα έχουν, όπως φαίνεται, μια στόχευση στις συγκεκριμένες επιβαρυμένες περιοχές.

Αυτό περιλαμβάνει, περιμετρικές «αποστειρώσεις» κεντρικών οδών με αυτό να σημαίνει ότι αυτές θα κυκλωθούν με τουλάχιστον 5 ή 6 μπλόκα που θα ελέγχουν τις αιτίες μετακινήσεις, έλεγχο για αυστηρή τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 21:00-05:00, και απομάκρυνση πολιτών από πλατείες και δημόσιους χώρους.

Παράλληλα θα υπάρχουν περιπολίες για αποτροπή του «click away» και επιτήρηση σε εκκλησίες.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 262 νέα κρούσματα κορωνοϊού από τα οποία τα 111 εντοπίστηκαν στην Αττική και κατανέμονται ως εξής:

    16 στην Ανατολική Αττική
    18 στον βόρειο τομέα Αθηνών
    7 στη δυτική Αττική
    25 στον δυτικό τομέα Αθηνών
    26 στον κεντρικό τομέα Αθηνών
    13 στον νότιο τομέα Αθηνών
    6 στον Πειραιά

Γενικό lockdown σε όλη τη χώρα και βλέπουμε... Κλείνουν κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, click away 

Την αυστηροποίηση των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ανακοίνωσε σε έκτακτη ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Από τις 6 αύριο το πρωί έως την ίδια ώρα της 11ης Ιανουαρίου θα επανέλθουν τα μέτρα που ίσχυαν πριν τις γιορτές, κλείνοντας ό,τι είχα ανοίξει τις τελευταίες ημέρες.  

Σταματά η παράδοση εκτός, κλείνουν τα κομμωτήρια, τα ΚΤΕΟ. Παραμένουν κλειστές οι εκκλησίες και ο Αγιασμός των υδάτων θα γίνει σε εσωτερικούς χώρους. 

Επίσης, επανέρχεται η απαγόρευση μετακινήσεων από τις 9 το βράδυ έως 5 το πρωί. 

Οι έκτακτες ανακοινώσεις των αυστηρότερων μέτρων έχουν ως απώτερο στόχο να καταστεί εφικτό το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου.

Τα μέτρα θα έχουν ισχύ τουλάχιστον για την επόμενη εβδομάδα.