Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κορωνοϊός: Πληροφορίες για νέα έκτακτα μέτρα - Αλλαγές στο 13033 και απαγόρευση κυκλοφορίας

Κορωνοϊός: Σκέψεις για νέα έκτακτα μέτρα - Αλλαγές στο 13033 και απαγόρευση κυκλοφορίας

Σκέψεις για έκτακτα μέτρα στη Θεσσαλονίκη - Προς περιορισμό των μετακινήσεων με SMS

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση και στην επιτροπή των ειδικών λοιμωξιολόγων για την κατάσταση της ραγδαίας διασποράς του κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, και πλέον πέφτουν στο τραπέζι σκέψεις για νέα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίζεται σημαντικό πρόβλημα στις πολλές μετακινήσεις που κάνουν οι πολίτες μέσω των SMS, αλλά και στον ελεγκτικό μηχανισμό. Όπως φαίνεται, λοιπόν, για τη Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται νέος σχεδιασμός που θα περιλαμβάνει και νέα μέτρα. Χωρίς να έχει κλειδώσει ακόμα κάτι συγκεκριμένο, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida αναμένεται να αυξηθεί η αστυνόμευση και να πραγματοποιούνται πιο αυστηροί έλεγχοι στις μετακινήσεις των πολιτών. Ωστόσο, επειδή οι έλεγχοι δεν έχουν λειτουργήσει έως τώρα αποτρεπτικά για τους πολίτες και οι περισσότεροι κυκλοφορούν νόμιμα μέσω των SMS, υπάρχουν σκέψεις και για μείωση των επιλογών μετακίνησης μέσω των γραπτών μηνυμάτων. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να πέσει ξανά στο τραπέζι η επαναφορά της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας το βράδυ (21:00-05:00), ενώ ακούγεται και το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων.

Διαβάστε επίσης: 

Sms στο 13033: Τι στέλνω για ζαχαροπλαστείο και φούρνο

SMS 13033: Μπορεί τελικά να σας "κόψει"; Οι 6 κωδικοί εξόδου και ο «επικίνδυνος»

SMS στο 13033: Τι γράφουμε, ποιοι είναι οι κωδικοί

SMS στο 13033: Τι στέλνω για να πάω σε πολλά σημεία - Οι 6 κωδικοί

Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι - Θα ενημερωθεί ο Μητσοτάκης

Υπενθυμίζεται πως σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και στη συνέχεια αναμένεται να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις προτάσεις της επιτροπής. Εν τω μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ο κ. Κικίλιας έχει συγκαλέσει σύσκεψη, στην οποία θα συμμετάσχουν ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, που βρίσκεται από χθες στην πόλη, ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης Δημήτρης Τσαλικάκης, ο πρόεδρος του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, καθώς και λοιμωξιολόγοι και εντατικολόγοι των νοσοκομείων της πόλης.

Η Θεσσαλονίκη περνάει δύσκολα

«Η Θεσσαλονίκη περνάει δύσκολα και η Βόρεια Ελλάδα δοκιμάζεται», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης και πρόσθεσε: «Μην εξαντλείτε την πόλη και την προστασία όλων για μετακινήσεις χωρίς ιδιαίτερο λόγο, κάνω έκκληση γι' αυτό. Το εμβόλιο έρχεται σε λίγους μήνες. Χρειάζεται ν' αντέξουμε, πρέπει ν' αντέξουμε ακόμη λίγους μήνες χωρίς άλλες απώλειες. Πλησιάζουμε το τέλος αυτού του εφιάλτη. Υπομονή και προσπάθεια για να γυρίσουμε σελίδα όλοι μαζί». Όπως τόνισε ο υπουργός, στις συναντήσεις που είχε με ανώτερα και ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. από όλη τη Βόρεια Ελλάδα έδωσε οδηγίες να υπάρξει εντατικοποίηση της εφαρμογής και εποπτείας των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού.

"Καταιγίδα" SMS για μετακινήσεις

Την ίδια ώρα, στα SMS στο 13033 αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος. Όπως ο ίδιος ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, μέχρι τώρα έχουν σταλεί πάνω από 4 εκατ. μηνύματα για μετακινήσεις, ενώ στην πρώτη καραντίνα o αντίστοιχος αριθμός ήταν 2,6 εκατ. SMS. Αυτό έχει να κάνει, όπως σημείωσε, και με το γεγονός ότι στο πρώτο lockdown δεν είχαμε ανοιχτά σχολεία, μετακινήσεις ανηλίκων κ.λπ. και οι πολίτες δεν ήταν τόσο εξοικειωμένοι με το 13033.

Ο αριθμός, πάντως, των μετακινήσεων κρίνεται ιδιαίτερα αυξημένος για περίοδο lockdown και γι' αυτό αναμένεται να αποφασιστούν αλλαγές. Ενδεχομένως μάλιστα να υπάρξουν ανακοινώσεις από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά το απόγευμα, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η «καταιγίδα» από μηνύματα για μετακινήσεις με SMS στο 13033 κατά τις νυχτερινές ώρες εν μέσω lockdown για τον περιορισμό στα κρούσματα από τον κορωνοϊό προκαλούν προβληματισμό στην κυβέρνηση. Ανάλογα με την πορεία και τα στατιστικά των μετακινήσεων κατά τις νυχτερινές ώρες, στο τραπέζι υπάρχουν σκέψεις για περιορισμό μετακινήσεων κατά τις νυχτερινές ώρες επιβάλλοντας ουσιαστικά απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ.

Στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξετάζουν προσεκτικά τα στατιστικά για τα SMS στο 13033 κατά τις νυχτερινές ώρες προκειμένου να φτάσουν σε ασφαλή συμπεράσματα. «Η περίοδος αυτή δεν είναι ίδια με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Ο μέσος όρος των μηνυμάτων στην πρώτη φάση ήταν 2,6 εκατ. Νούμερα πάνω από αυτά αναμένουμε να δούμε. Αρκετοί από τους μεγάλους έχουν εξοικειωθεί με τα μηνύματα, όμως είναι και οι μετακινήσεις για τα σχολεία. Περιμένουμε νούμερα πάνω από 3 αλλά θέλουμε να δούμε κάτω από 4, γιατί αυτό σημαίνει κάποια υπερβολική χαλάρωση και μετακίνηση. Υπάρχει δυνατότητα ελέγχων. Το σαββατοκύριακο με τα στοιχεία που έχουμε, είχαμε 181.000 ελέγχους και 3.000 παραβάσεις. Είναι πολλά τα συνεργεία και τα μπλόκα που έχουν γίνει», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο ραδιόφωνο Alpha 9,89.

Σε δηλώσεις του, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης σχετικά με τις μετακινήσεις και το 13033, είπε ότι μπορεί το σύστημα να «μπλοκάρει» κάποια μετακίνηση. Δευκρίνισε πως, αν και δεν υπάρχει όριο, το σύστημα μπορεί να δει ποιοι πολίτες στέλνουν SMS για πολλές μετακινήσεις και να «αρνηθεί» την έξοδο στον αποστολέα.

Ενδεικτικό είναι ότι το πρώτο Σαββατοκύριακο του lockdown εστάλησαν 8,6 εκατομμύρια SMS στο 13033. Πρόκειται για αριθμούς ρεκόρ σε σύγκριση με την πρώτη περίοδο της καραντίνας κατά την οποία ο μέσος όρος ανά ημέρα ήταν στα 2,9 εκατ. 

Στο τραπέζι σκέψεις για απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα

Η κυβέρνηση επιδιώκει βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα και περιορισμό στα νέα κρούσματα από κορωνοϊό καθώς προσβλέπει σε άνοιγμα, έστω και μερικό, της αγοράς κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Ειδικά για την Αττική, η αγορά της οποίας αντιστοιχεί στο 80% της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Οι σκέψεις που πέφτουν στο τραπέζι θέλουν -εφόσον δεν περιορίζονται τα νέα κρούσματα και η κινητικότητα τα βράδια είναι μεγαλύτερη από το αναμενόμενο- να προκρίνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ και μετά έως τα ξημερώματα, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Οι αλλαγές στις μετακινήσεις, πάντως, εξαρτώνται σε κάθε περίπτωση από την εξέλιξη της διασποράς της νόσου και τα στατιστικά των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό. Μέχρι τότε, ισχύουν οι μετακινήσεις με sms στο 13033.