Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κορωνοϊός: Πέθαναν 31 άνθρωποι σε γηροκομείο στον Καναδά – Τι ερευνούν οι Αρχές 

Κορωνοϊός: Πέθαναν 31 άνθρωποι σε γηροκομείο στον Καναδά – Τι ερευνούν οι Αρχές 

Τι είπε ο Πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας «αποκρουστική» την κατάσταση

Έρευνες σε έναν οίκο ευγηρίας όπου 31 ηλικιωμένοι πέθαναν από τις 13 Μαρτίου, διεξάγει η Αστυνομία του Κεμπέκ, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός της επαρχίας αυτής του Καναδά, Φρανσουά Λεγκό, χαρακτηρίζοντας «αποκρουστική» την κατάσταση.

«Νομίζω ότι δεν είναι αποδεκτός ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονται στους γηραιότερους στο Κεμπέκ», είπε ο Λεγκό, εμφανώς συγκινημένος, κρίνοντας ότι υπήρξε «σοβαρή αμέλεια» εκ μέρους της διεύθυνσης του ιδιωτικού ιδρύματος.

Στο γηροκομείο Herron, στο Ντορβάλ, στα προάστια του Μόντρεαλ, διαμένουν 150 ηλικιωμένοι. Από τους 31 θανάτους, οι 5 αποδίδονται στον νέο κορωνοϊό, όμως είναι άγνωστα τα αίτια για τους υπόλοιπους 26.

Στις 26 Μαρτίου μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο ένας από τους ηλικιωμένους που φιλοξενείτο στο Herron, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον SARS-CoV-2 και πέθανε λίγο αργότερα. Τρεις ημέρες μετά, αρμόδιοι των υπηρεσιών υγείας του δυτικού Μόντρεαλ πήγαν στο γηροκομείο όπου διαπίστωσαν «σοβαρά προβλήματα» αλλά και ότι «σημαντικό μέρος του προσωπικού είχε εγκαταλείψει το κέντρο», εξήγησε ο Λεγκό. Οι υγειονομικές υπηρεσίες έστειλαν δικό τους προσωπικό για να φροντίσει τους ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, η διεύθυνση του οίκου ευγηρίας δεν συνεργάστηκε με τις αρχές και μόλις το βράδυ της Παρασκευής (10/04) οι υπηρεσίες υγείας μπόρεσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στους φακέλους των ενοίκων. Τότε ανακάλυψαν πόσο μεγάλος ήταν ο αριθμός των θανάτων.

Ο Λεγκό είπε επίσης ότι με αυτήν την αφορμή θα ελεγχθούν και τα 40 ιδιωτικά ιδρύματα για ηλικιωμένους που λειτουργούν στο Κεμπέκ. «Το χρωστάμε στους ηλικιωμένους μας να τους νοσηλεύουμε με αξιοπρέπεια», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι και στην Ισπανία υπάρχουν πολλοί νεκροί σε γηροκομεία, με τις εικόνες να είναι πολύ δύσκολες…