Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Δεν αποδεικνύεται η σύνδεση του εμβολίου της Pfizer με τον θάνατο ηλικιωμένων

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Δεν αποδεικνύεται η σύνδεση του εμβολίου της Pfizer με τον θάνατο ηλικιωμένων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι «δεν βλέπει στοιχεία πως το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech κατά της Covid-19 συνέβαλε στο θάνατο ηλικιωμένων» και προέτρεψε τη συνέχιση των εμβολιασμών.

Οι αναφορές θανάτων «ευθυγραμμίζονται με τα αναμενόμενα ποσοστά θνησιμότητας από ένα σύνολο αιτιών στον υποπληθυσμό αδύναμων, ηλικιωμένων ατόμων και οι διαθέσιμες πληροφορίες δεν επιβεβαιώνουν ότι το εμβόλιο συμβάλλει στα αναφερόμενα θανατηφόρα συμβάντα» δήλωσε την Παρασκευή η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Εμβολίων του ΠΟΥ. «Η ισορροπία κινδύνου-οφέλους του εμβολίου παραμένει ευνοϊκή για τους ηλικιωμένους» πρόσθεσε η Επιτροπή.

Η Επιτροπή συναντήθηκε την Τρίτη για να εξετάσει αναφορές ότι μερικοί πολύ άρρωστοι ηλικιωμένοι είχαν πεθάνει μετά τη λήψη του εμβολίου. Οι αρχικές περιπτώσεις που αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Νορβηγία είχαν προκαλέσει ανησυχία, με τις αρχές να λένε ότι είναι πιθανό οι παρενέργειες του εμβολίου να επιδεινώσουν τις υποκείμενες ασθένειες, ενώ περίμεναν ακόμα και ορισμένοι τρόφιμοι οίκων ευγηρίας να πεθάνουν λίγο μετά τον εμβολιασμό λόγω της αδύναμης υγείας τους.

Η Νορβηγία επιχείρησε να κατευνάσει τις ανησυχίες τη Δευτέρα, με τη Νορβηγική Υπηρεσία Φαρμάκων να λέει ότι η Covid-19 παραμένει πιο επικίνδυνη για τους περισσότερους ασθενείς απ' ότι ο εμβολιασμός.