Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πώς ο κορωνοϊός άλλαξε τον κόσμο μέσα σε 3 μήνες (video)

Πώς ο κορωνοϊός άλλαξε τον κόσμο μέσα σε 3 μήνες (video)

Ήταν τέλος Δεκεμβρίου του 2019 όταν ένας ιός έκανε την εμφάνισή του στη Γουχάν της Κίνας και έδειχνε από την αρχή να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις στην επαρχία Χουμπέι. Τότε, ο πλανήτης δεν ήξερε και σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτός ο ιός θα εξαπλωνόταν σε διεθνές επίπεδο τους επόμενους μήνες και θα καθόριζε εξολοκλήρου τις ζωές μας. 

Τρεις μήνες μετά, ο Guardian επιχειρεί να καταγράψει σε ένα βίντεο διάρκειας 8 λεπτών πώς έχουμε βιώσει όλο αυτό που συμβαίνει, με τις αλλαγές που έφερε στη ζωή μας η πανδημία του κορωνοϊού, τον θάνατο σε live streaming μετάδοση αλλά και τους ευφάνταστους τρόπους που ο κόσμος ανέπτυξε τις άμυνές του για να καταφέρει να τα βγάλει πέρα στην εποχή του «lockdown». 

Το όνομα Covid-19, η Ευρώπη το νέο επίκεντρο της πανδημίας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει στην νέα αυτή ασθένεια, το επίσημο όνομά της, το Covid-19. Η Ευρώπη γίνεται σταδιακά το νέο κέντρο της επιδημίας κορωνοϊού και όλο και περισσότερες χώρες λαμβάνουν έκτακτα μέτρα προφύλαξης και προστασίας, είτε κλείνοντας τα σύνορά τους, είτε προχωρώντας σε αυστηρούς περιορισμούς των κατοίκων. Η Ιταλία θρηνεί τα περισσότερα θύματα, με τους νεκρούς να μεταφέρονται σε στρατιωτικά οχήματα, μια εικόνα που θα στιγματίσει την ανθρωπότητα. Δήμαρχοι ιταλικών πόλεων προσπαθούν με τον δικό τους – ακόμη και χιουμοριστικό τρόπο- να πείσουν τους κατοίκους των πόλεών τους εντός των σπιτιών τους, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Η τεράστια αλλαγή στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων

Στο βίντεο, καταγράφεται επίσης, η αλλαγή στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, που από την μία ημέρα στην άλλη, βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στους 4 τοίχους του σπιτιού τους. Αλλά και το πώς περνούν πλέον τον χρόνο τους. «Ο κορωνοϊός θα με βοηθήσει να εκτιμήσω όλα εκείνα τα απλά πράγματα που μέχρι σήμερα θεωρούσα δεδομένα» λέει κάτοικος της Ιταλίας και συνεχίζει: «Να ζω, να αναπνέω, να πάω μια βόλτα, να αγκαλιάσω κάποιον».

Στην συνέχεια, δείχνει αποσπάσματα από χειροκροτήματα σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες – ανάμεσά τους και η Αθήνα – προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και όλους εκείνους που εργάζονται σκληρά στην μάχη ενάντια στον κορωνοϊό.

Η ανθρωπότητα μέσα σε τρεις μήνες άλλαξε. Αδειες λεωφόροι και μνημεία σε μεγάλες πρωτεύουσες, που κάποτε έσφυζαν από ζωή, τώρα είναι σε καραντίνα. Υπάρχουν όμως και κάποιες ανάλαφρες στιγμές, με ανθρώπους να παίζουν ρακέτες ή μπίνγκο από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους με τους γείτονες.

Στις 27 Μαρτίου, οι ΗΠΑ έχουν πλέον περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Το βίντεο κλείνει με ένα απόσπασμα από το διάγγελμα της βασίλισσας Ελισάβετ και τα λόγια: «Καλύτερες ημέρες θα ξαναέρθουν. Θα είμαστε με τους φίλους μας, θα είμαστε με τις οικογένειές μας. Θα συναντηθούμε ξανά».