Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κορωνοϊός: Εμβολιασμοί με ταχείς ρυθμούς – Σήμερα η απόφαση του ΕΜΑ για το Johnson & Johnson

Κορωνοϊός: Εμβολιασμοί με ταχείς ρυθμούς – Σήμερα η απόφαση του ΕΜΑ για το Johnson & Johnson

Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί στη χώρα μας ενώ μέχρι σήμερα σύμφωνα με την αρμόδια Εθνική Επιτροπή έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 2,5 εκατ. εμβολιασμοί ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται 7,3 εκατομμύρια δόσεις και των τεσσάρων φαρμακοβιομηχανιών.

Σήμερα αναμένεται και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου της Johnson & Johnson, μετά τις περιπτώσεις θρόμβωσης ή θρομβοπενίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο γγ Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος εντός των προσεχών ημερών θα πραγματοποιηθούν πάνω από 1,5 εκατ. εμβολιασμοί καθώς στο πρόγραμμα «Ελευθερία» μπαίνουν από αύριο Τετάρτη η ηλικιακή ομάδα 55-59 και το Σάββατο η ομάδα 50-54.

Για τα self tests ο κ. Αναγνωστόπουλος τόνισε ότι θα έπρεπε κανονικά όλοι να θέλουμε να τα κάνουμε εφόσον κυκλοφορούμε και ερχόμαστε σε επαφή με άλλους συμπολίτες μας.

Για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων μίλησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «από τις 6» ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει η Πολιτεία να κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των υγειονομικών, καθώς με τα δεδομένα που υπάρχουν πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ο κ. Γραβάνης σημείωσε ότι όλα τα εμβόλια από την πρώτη δόση είναι αποτελεσματικά σε ποσοστό 60-80% γι αυτό και πρότεινε η Επιτροπή να «τρέξει» γρηγορότερα τους εμβολιασμούς. Σχετικά με τα αδιάθετα εμβόλια της AstraZeneca, φάνηκε θετικός ως προς τον εμβολιασμό ανθρώπων που θέλουν να το κάνουν, χωρίς να ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες που έχουν προτεραιότητα.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός είναι το μοναδικό όπλο για επιστροφή στην κανονικότητα