Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Καλλιακμάνης για εκκλησίες: Αν κληθεί η Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να πάει

Καλλιακμάνης για εκκλησίες: Αν κληθεί η Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να πάει

Η είσοδος των ανεμβολίαστων πιστών στις εκκλησίες πλέον γίνεται αποκλειστικά με την επίδειξη αρνητικού εργαστηριακού τεστ ή πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με τα νέα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την περασμένη Δευτέρα, όμως το ερώτημα που παραμένει είναι ποιος θα κάνει τους ελέγχους στις εισόδους των ναών.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αφενός παρουσιάζεται έτοιμη να ακολουθήσει τα νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, αφετέρου -μετά από συνεδρίασή της- ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί από το εργατικό και εθελοντικό προσωπικό των ναών, η συμμόρφωση των πιστών στα νέα μέτρα καθώς δεν υπάρχουν ούτε οι δυνατότητες, ούτε οι εξουσίες.

Ουσιαστικά μεταφέρει την υποχρέωση για τους ελέγχους στους αστυνομικούς, με τον Πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργο Καλλιακμάνη να παίρνει θέση στο ενδεχόμενο οι συνάδελφοί του να είναι εκείνοι που θα επιβεβαιώνουν τα αποδεικτικά στοιχεία των πιστών.

«Είναι μία καινούρια πραγματικότητα ο έλεγχος στις εκκλησίες. Το ΦΕΚ προβλέπει ότι θα μπορούν να εισέρχονται οι ανεμβολίαστοι στους ναούς με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid ή PCR test. Υπεύθυνες είναι οι εκκλησίες γι’ αυτό. Πόσο εύκολο είναι να γίνει αυτό; Υπάρχει δυσκολία. Ο ρόλος του παπά ξέρουμε ότι είναι άλλος, είναι θρησκευτικός λειτουργός» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλλιακμάνης στο MEGA ωστόσο όπως τόνισε: «Αν η αστυνομία κληθεί, εάν υπάρχει καταγγελία, ο αστυνομικός είναι υποχρεωμένος να πάει να ελέγξει. Μπορεί η αστυνομία να μπει σε μια διαδικασία και να ελέγξει δειγματοληπτικά»

«Δεν μπορούν νεωκόρος & ιερέας να κάνουν ελέγχους»

Στην ίδια εκπομπή στο MEGA μίλησε ο πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου, εκπρόσωπος Τύπου του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών. «Συμφωνούμε ότι είμαστε όλοι στην ίδια κατεύθυνση, της αποδοχής της επιστήμης και της χρησιμότητας του εμβολίου, της αποδοχής των μέτρων για τη δημόσια υγεία και της προσπάθειας να πείσουμε τον κόσμο να τα εφαρμόζει. Η αστυνομία είναι ο μόνος ελεγκτικός οργανισμός που δικαιούται να κάνει έλεγχο. Εμείς χαιρόμαστε με την παρουσία της αστυνομίας, ανήκει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, και είμαστε πολίτες. Ο νεωκόρος και ο ιερέας την ώρα της θείας λατρείας είναι αδύνατο να μετακινηθούν. Η εκκλησία δεν είναι επιχείρηση, είναι χώρος λατρείας», είπε ο πατέρας Γεώργιος, προσθέτοντας ότι «Οι εθελοντές δεν κατοχυρώνονται να κάνουν ελέγχους».