Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ισπανία

Ισπανία: Δικαστήριο διέταξε τον εμβολιασμό ηλικιωμένης παρά την αντίρρηση της κόρης της

Τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού μίας ηλικιωμένης γυναίκας, που διαμένει σε οίκο ευγηρίας, παρά την αντίρρηση της κόρης της, διέταξε δικαστήριο στην Ισπανία.

Στο δικαστήριο του Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα, στη βορειοδυτική Ισπανία, είχε προσφύγει το γηροκομείο όπου διαμένει η ηλικιωμένη, έπειτα από την κατηγορηματική άρνηση της κόρης της να δώσει τη συγκατάθεσή της και ενώ η ηλικιωμένη έχει «πολύ περιορισμένη ικανότητα λήψης αποφάσεων».

Ο δικαστής έκρινε ότι η ηλικιωμένη «στερείται συγκεκριμένων ικανοτήτων ώστε να δώσει τη συγκατάθεσή της στην τέλεση μιας ιατρικής πράξης». Έτσι, παρότι κατανοεί τις επιφυλάξεις της κόρης της μπροστά στις πιθανές παρενέργειες ενός εμβολίου, κρίνει πως ο εμβολιασμός της συνιστά έναν «ήσσονος σημασίας κίνδυνο» σε σύγκριση με το να μην γίνει τίποτα.

Η θέση της κόρης της ηλικιωμένης «αντίκειται στα συμφέροντα της τροφίμου αναφορικά με τη διατήρηση της κατάστασης της υγείας της και την αποφυγή ζωτικής σημασίας κινδύνων», τονίζει ο δικαστής.

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως η απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη αποκλειστικά με γνώμονα τα συμφέροντα της τροφίμου και όχι του συνόλου των συνταξιούχων, δεδομένου ότι η εκστρατεία εμβολιασμού στην Ισπανία διεξάγεται σε εθελούσια βάση και δεν μπορεί να αναγκαστεί κανείς να κάνει το εμβόλιο με το κίνητρο ότι από αυτό θα επωφεληθεί η κοινότητα.

Όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η Ισπανία ξεκίνησε την εκστρατεία εμβολιασμού στα τέλη Δεκεμβρίου, αρχίζοντας από τους εργαζόμενους και τους τροφίμους των οίκων ευγηρίας, όπου χιλιάδες ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό.

Πηγή: AFP/ΑΠΕ-ΜΠΕ